Na podstawie Uruskiego można zrobić takie zestawienie (kursywą dałem osoby niewymienione w tym herbarzu - tak jak ja rozumiem ich pochodzenie).
1. N. (1697 nobilitowany w księstwie siewierskim).
1:1. Kazimierz.
1:1:1. Jan.
1:1:1:1. Andrzej x Katarzyna Bielikówna.
1:1:1:1:1. Jakub (1846 wylegitymowany w KP).
1:1:1:1:2. Marcin.
1:1:1:1:2:1. Jan.
1:1:1:1:2:1:1. Franciszek.
1:1:1:1:2:1:1:1. Stanisław.
1:1:1:1:3. Jan x Marianna Goniewiczówna.
1:1:1:1:3:1. Wojciech (1848 wylegitymowany w KP).
1:1:1:2. Jakub x Regina Massalska.
1:1:1:2:1. Jan Kanty (1838 [wg Sęczys - 1846] wylegitymowany w KP).
Wywody Szlacheckie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
-
pierwiosnek
Bardzo wam dziękuję.
Andrzeju, zanim pojawił się twój post, dokładnie takie samo drzewo mi wychodziło. Co do Jana Kantego, zgadzam się z Sęczys, bo Kurjer Warszawski z 1846r. ogłaszał szlachectwo równocześnie Jakóba i Jana Kantego.
Jerzy, bardzo ci dziękuję za link do Uruskiego. Wojciechowie na szczęście mieli inne drugie imiona. Wylegitymował się syn Jana, wnuk Andrzeja. A ślub brał zapewne syn Jana Kantego, wnuk Jakóba, prawnuk Jana. Kiedyś się wyjaśni.
Andrzeju, zanim pojawił się twój post, dokładnie takie samo drzewo mi wychodziło. Co do Jana Kantego, zgadzam się z Sęczys, bo Kurjer Warszawski z 1846r. ogłaszał szlachectwo równocześnie Jakóba i Jana Kantego.
Jerzy, bardzo ci dziękuję za link do Uruskiego. Wojciechowie na szczęście mieli inne drugie imiona. Wylegitymował się syn Jana, wnuk Andrzeja. A ślub brał zapewne syn Jana Kantego, wnuk Jakóba, prawnuk Jana. Kiedyś się wyjaśni.
-
noreczkaau

Witam
w ksiazce "Spis Szlachty Krolestwa Polskiego , z dodaniem krotkiej informacji o dowodach szlachetctwa .z 1850 r. znalazlam nazwisko Snarski z nr wpisu 171, 172 etc.
czy jest jaks mozliwocs znalezienia Ksiegi szlacheckiej z takowym wpisem ???
Cytuje " Liczba przy imieniu szlachcica polozona, znaczy numer pod ktorym tenze w ksiedze szlacheckiej wlasciwej litery jest zapisany"
Pozdrawian Noreczka
w ksiazce "Spis Szlachty Krolestwa Polskiego , z dodaniem krotkiej informacji o dowodach szlachetctwa .z 1850 r. znalazlam nazwisko Snarski z nr wpisu 171, 172 etc.
czy jest jaks mozliwocs znalezienia Ksiegi szlacheckiej z takowym wpisem ???
Cytuje " Liczba przy imieniu szlachcica polozona, znaczy numer pod ktorym tenze w ksiedze szlacheckiej wlasciwej litery jest zapisany"
Pozdrawian Noreczka