Chełmiński Bartłomiej ślub z Chmurzyńską Leontyną

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Chełmiński Bartłomiej ślub z Chmurzyńską Leontyną

Post autor: AlicjaSurmacka »

Temat: "Ślub Bartłomieja Chełmińskiego z Leontyną Chmurzyńską"
*

Witam,
Szukam ślubu Bartłomieja Leopolda Chełmińskiego ur. 23.08.1852 roku akt 122 w Kampinos (mazowieckie) syna Antoniego i Anny z Paszkowskich z Leontyną Chmurzyńską urodzoną w Warszawie w parafii Św. Jana 15.03.1861 roku akt 309, córką Leona i Józefy z Nurzyńskich.
W małżeństwie tym urodził się najprawdopodobniej syn Leon Chełmiński około roku 1882 – nie wiem gdzie??, który otrzymał od brata dziadka Fabiana Chmurzyńskiego (zm w Radomsku w 1906 roku) spadek w postaci dużego domu i sporo oszczędności. (Mam testament Fabiana Chmurzyńskiego).
W genetece odszukałam ślub rodziców Bartłomieja;
Antoniego Chełmińskiego z Anną Paszkowską w 1847 roku w Warszawie. Antoni agronom z Sieradza urodzony w Opolu syn Józefa i Marianny z Glińskich. Zastanowiło mnie nazwisko Gliński, bowiem żoną Fabiana Chmurzyńskiego była Emilia Glińska ur w Warszawie.
Ślub Antoniego i Anny w Warszawie a dzieci rodzą się:
- 1852 Bartłomiej Chełmiński - Kampinos woj. mazowieckie
- 1858 Józefat Chełmiński – Szczawin woj. łodzkie zm. 1862
- 1860 Antoni Chełmiński – Szczawin woj. łodzkie
- 1861 Tadeusz i Wincenty Chełmiński– Szczawin
- 1863 Józefat Chełmiński – Szczawin
Leontyna Chmurzyńska natomiast dość szybko została sierotą. Matka Józefa z Nurzyńskich Chmurzyńska zmarła w Bukareszcie w 1864 roku, ojciec Leon Chmurzyński – jego biogram jest w PSB zmuszony był po powstaniu do emigracji i wyjechał do Liege w Belgii gdzie zmarł w 1868 roku.
Przypuszczałam, że wychowaniem Leontyny zajął się brat ojca Fabian z żoną, któremu jedyna córka urodzona w Warszawie zmarła w wieku 5,5 lat w 1862 roku w Srocku – woj. łódzkie.
Prześledziłam miejsca pobytu Fabiana Chmurzyńskiego i jego żony i niestety nigdzie nie natrafiłam na ślad Leontyny. Fabian zapisany do Ksiąg Ludności Stałej w Piotrkowie Trybunalskim najprawdopodobniej od 1875 roku do śmierci w 1906 roku mieszkał w Radomsku a wspominana wcześniej kamienica stoi do dziś.
Być może Leontyną zaopiekowała się rodzina matki. Józefa z Nurzyńskich Chmurzyńska urodzona była w Rzymkach guberni warszawskiej a w 1860 roku poślubiając Leona mieszkała w Żaboklikach guberni lubelskiej.
A może ktoś z forumowiczów ma tę rodzinę w swojej genealogii ? lub ma pomysł jak odszukać potomków Leona Chełmińskiego ?

Alicja

* moderacja tematu [Sianin_1948]
przemko20161

Sympatyk

Ślub Bartłomieja Chełmińskiego z Leontyną Chmurzyńską

Post autor: przemko20161 »

Witaj Chełmińskich nie mam w rodzinie a ale mam Paszkowskich których rodzina pochodziła z Wadowic lub okolic. Mojego wujka Leszka Paszkowskiego mama chodziła do szkoły z Karolem Wojtyłą ( Janem Pawłem II ) to tyle jakby co pisz na maila pperucki84@wp.pl

Przemek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Późna pora, dzień był długi .
Próbuję się usprawiedliwić, bo napisałaś zdaje się jasno, ale nie do końca rozumiem.
Jest dom o znanym właścicielu (jednym z..), wiesz gdzie, wręcz można go dotknąć. Dom stary, z historią, w rodzinie przez lata, był testamentowo przekazywany, postępowania były przeprowadzane. Ma księgę wieczystą.
I szukasz informacji o spadkobiercy?o jego losach, o jego potomkach
odziedziczył i sprzedał na drugi dzień? Nawet jeśli tak było i nie przekazał potomkom, to w umowie sprzedaży adres, miejsce zamieszkania, pewnie z kls-em (a temat Ci znany) powiązany
ale może pora i długi dzień, więc to jest przyczyna dlaczego widzę skok w bok z dobrej ścieżki ("mam testament") zupełnie w krzaki - kolejne zdanie do geneteki nie do hipoteki się odwołuje?? dlaczego?:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam,
Włodku, gdyby to było takie proste jak napisałeś nie zadawałabym takich pytań... Ja nawet nie wiem czy obdarowany ten dom otrzymał. Mam testament, nie wiem czy ostatni... a nikt mi tego w rodzinie nie potwierdzi. Mój teść zmarł 20 lat temu a tylko On mógł znać więcej szczegółów. Wcześniej opowiadał dużo o rodzinie ale ja nie byłam aż tak uważnym słuchaczem i majątki o których opowiadał, że należały do jego rodziny a zostały przekazane na cele dobroczynne średnio mnie interesowały. Wszelkie dokumenty rodzinne po śmierci teścia przeleżały w walizce w naszym domu prawie 10 lat nim się do nich dobrałam i zaczęłam je analizować.
Wspominany dom jest pod zarządem TBS, księgi wieczystej brak. Murowany dom piętrowy, murowane budynki gospodarcze na nieruchomości Fabiana Chmurzyńskiego, pod numerem 284/102, przy ulicy Powiatowej (Kosciuszki)w mieście Noworadomsku, zostały zaprojektowane w 1898 r. zrobił to Stefan Lemene. - to tyle z AP Łódź ale skany są jeszcze nie podłączone.
W księgach wieczystych w Sądzie Rejonowym w Radomsku w skorowidzu brak jest nazwisk zarówno Chmurzyńskiego jak i Chełmińskiego.
Jeżeli chodzi o KLS-y niestety Leona Chełmińskiego wśród mieszkańców Piotrkowa Tryb nie ma, choć w akcie zgonu Fabiana Chmurzyńskiego w 1906 roku w Noworadomsku jest napisane, że obaj zgłaszający Stanisław Pinko i Leon Chełmiński są mieszkańcami Piotrkowa.
Mam jednak nadzieję, że na ten post, wcześniej czy później otrzymam odpowiedź, która wniesie nowe informacje do moich poszukiwań.
Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”