* podział (moderacja, m.j.n)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Przemku :D

Majchrzak 1670 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Melchior. Jest to imię pochodzenia hebrajskiego, od melki-or 'król (Bóg) jest moją światłością'. W Polsce notowane od XIV wieku.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
87kinia87

Post autor: 87kinia87 »

Pani Ewo była by pani w stanie sprawdzić jeszcze genezę nazwiska ORCIUCH. dziękuję
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :D

Orciuch (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion Artemi, Artemij, używanych od średniowiecza w Kościele prawosławnym. Pochodzi od greckiego Arthemios, a to od imienia bogini Artemis.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Nastian

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Nastian »

W imieniu znajomego chciałem jeszcze zapytać o nazwisko: Kałuska. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam :D

Kałuski 1712 – od czeskich nazw osobowych Kalus, Kalaus, te od kalous ‘sowa uszata’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Świtalski

Post autor: Świtalski »

Jestem tu po raz pierwszy. Przy okazji, może coś wiadomo o pochodzeniu nazwiska Świtalski. Pozdrawiam
Andrzej Świtalski z Warszawy
Abramczyk_Suleiman

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Juraszczyk

Post autor: Abramczyk_Suleiman »

Witam
Chciałbym się dowiedzieć jaka jest etymologia nazwiska 'Juraszczyk', oraz czy ma ktoś dane potwierdzające hipotezę skąd to nazwisko się wywodzi.

Znalazłem coś takiego:

JURASZCZYK - Polskie nazwisko pochodzenia czesko - chorwacko - serbskiego.
Od czeskiego imienia, „Juras” (chorw. „Juraj”, rum. „Jura”). Nazwisko to wywodzi się głównie z Moraw, lecz jego korzenie sięgają obszarów Chorwacji, Serbii, oraz częściowo Rumunii, dlatego też posiada ono Wołoskie pokrewieństwo. Jest to nazwisko patronimiczne, utworzone ze starego miejscowego dialektu, od greckiego, „Georgios” (pol. „Jerzy”).

Słyszałem również, że pokrewnym nazwiskiem jest 'Jurasz', oraz 'Juras'.
Proszę o pomoc :)
Ostatnio zmieniony czw 27 sie 2009, 13:03 przez Abramczyk_Suleiman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Andrzeju :D

Świtalski 1669 – w grupie nazwisk pochodzących od świt ‘pora, gdy zaczyna dnieć, brzask’, świtać.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :D

A ja znalazłam to: :wink:

Juraszczyk (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Jerzy. Greckie imię Georgios, to od georgios 'rolnik', przejmowane było przez języki słowiańskie w kilku postaciach. W staropolszczyźnie znane były formy Jerzy, Jura, Jurg (za pośrednictwem języka niemieckiego), na Kresach Wschodnich Jurij.

Abramczyk_Suleiman

Sympatyk

Szczerze mówiąc, to imię 'Jura' występuje głównie w Chorwacji, Rumunii oraz Czechach, przy czym w Polsce także miało swoje miejsce, tak jak piszesz :)
http://genealogy.familyeducation.com/su ... detoured=1

Natomiast 'Juras' jako nazwisko znalazłem w Chorwacji, oraz Serbii ;) Myślę, że to może oznaczać jakieś pokrewieństwo z dawnej Jugosławii.
Biela_Danuta

Pochodzenie nazwiska Wiącek

Post autor: Biela_Danuta »

Witam,
Czy wie ktoś na temat etymologii nazwiska "Wiącek"?
Dziękuję i pozdrawiam
Danuta Biela (Wiącek)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Danuto :D

Wiącek (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Wacław, które stanowi nowszą postać imienia złożonego Więcesław, Więcław.

Awatar użytkownika
Jureczko

Sympatyk

Post autor: Jureczko »

Witam
Polecam artykuł o moim nazwisku- Jureczko:
http://genealogia.okiem.pl/forum/viewto ... =32&t=3818

Juraszczyk to oczywiście zupełnie inne nazwisko, ale bliskie mojemu ze względu na etymologie
pozdrawiam
Damian Jureczko
Abramczyk_Suleiman

Sympatyk

To rzeczywiście bardzo ciekawy artykuł. Dziękuję! :)

Prawdą jest, że 'Jureczko' to zupełnie inne nazwisko ('Juraszczyk' nie wywodzi się w tak dużym stopniu od imienia 'Jura', co od 'Juras', inna forma - 'Jurasz', ang. - 'Jurash', lub 'Yurash'; tudzież w zdrobnieniu - 'Juraszek', ang. - 'Jurashek', bądź 'Yurashek').

Natomiast z drugiej strony, w tym artykule sugerowane są jego Wołoskie korzenie (Wołosi = grupy etniczne niegdyś zamieszkujące Półwysep Bałkański, spokrewnieni m.in. ze współczesnymi Rumunami). To się w zupełności pokrywa z "geograficznym" pochodzeniem obydwu nazwisk, dając z kolei poparcie teorii o głębokich, chorwacko - serbskich korzeniach nazwiska 'Juraszczyk'.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Irena52

Sympatyk

Post autor: Irena52 »

Witam serdecznie. Proszę o informację na temat pochodzenia nazwiska Laferski. Podobno jest to spolszczone jakieś nazwisko francuskie (b.popularne we Francji). Po kampanii napoleońskiej jakiś dzielny wojak osiadł w Wielkopolsce - i stamtąd pochodzi moja praprababcia. Pozdrawiam, Irena
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”