Poszukuję informacji na temat rodziny Koszyk mieszkającej od ok. roku 1890 w Marianskich Horach koło Ostrawy / ziemie Austriacko-Węgierskie/.
Znalazłam w rodzinie dokument Rodni a krestni list mojej babci. Jest to akt urodzenia mojej babci wydany 29.07.1917r a babcia urodziła się 25.04.1899r. Akt ten był wydany ze względu na to, że podejmowała naukę w Szkol Gospodyń w Szynwałdzie, którą ukończyła w 1918r.
Okres od urodzenia do lipca 1917 roku nie jest nam znany, poszukujemy więc informacji na temat tej rodziny albo informacji gdzie obecnie możemy cokolwiek znaleźć.
Grażyna- Grazia2
Marianskie Hory- rodzina Koszyk
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Do Sympatyka!
Jestem pod dużym wrażeniem. Nowe informacje i duże emocje. Problem mam trochę z tłumaczeniem.Dziękuję.
Grazia_2
Jestem pod dużym wrażeniem. Nowe informacje i duże emocje. Problem mam trochę z tłumaczeniem.Dziękuję.
Grazia_2
Czy akt urodzenia mojej babci też będzie w tym archiwum. Nie zgadzają mi się daty: babcia urodziła się ponad rok wcześniej niż jej rodzice zawarli związek małżeński. Chociaż z rozmowy z moją ciocią a jej córką wynika, że ona została gdzieś oddana bo ojciec drugi raz się ożenił. W akcie ślubu ,który czytałam nie pisze,że był wdowcem. Dlatego muszę też odnaleźć oryginalny zapis o jej urodzeniu w Marianskich Horach. 
-
MonikaMaru

http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 263&scan=8
Chyba to ten akt - czwarty od góry. Jest też zapisana data ślubu w 1923, daty urodzenia rodziców, imiona dziadków - super akt.
Chyba to ten akt - czwarty od góry. Jest też zapisana data ślubu w 1923, daty urodzenia rodziców, imiona dziadków - super akt.
Pozdrawiam,
Monika
Monika
Monika Maru
Pięknie. Jestem szalenie wdzięczna. Będę dalej poszukiwać wszelkiej informacji bo intryguje mnie babci historia. Podobno miała brata ale o nim nic nie wiemy. Zastanawiają mnie też te różne daty. Najpierw urodziła się babcia a po ponad roku dopiero brali ślub.
Jeszcze raz dziękuję. Jestem początkującą osobą w tej dziedzinie ale to tylko dzięki cioci , która opowiedziała mi o niewyjaśnionej historii swojej mamy. Pozdrawiam.
Grazia_2
* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
Pięknie. Jestem szalenie wdzięczna. Będę dalej poszukiwać wszelkiej informacji bo intryguje mnie babci historia. Podobno miała brata ale o nim nic nie wiemy. Zastanawiają mnie też te różne daty. Najpierw urodziła się babcia a po ponad roku dopiero brali ślub.
Jeszcze raz dziękuję. Jestem początkującą osobą w tej dziedzinie ale to tylko dzięki cioci , która opowiedziała mi o niewyjaśnionej historii swojej mamy. Pozdrawiam.
Grazia_2
* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)