Ciekawostka - dominacja listopadowych ślubów

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Napotkałam ciekawostkę - w połowie XIX wieku w Wiżajnach jest zastanawiająca prawidłowość, powtarzająca się w kolejnych latach:
1/3 ślubów jest zawierana w miesiącach styczeń-wrzesień, a 2/3 w październiku/listopadzie z naciskiem na koniec listopada (tuż przed adwentem, w grudniu ślubów nie ma).
Czy ktoś wie, z czego to mogło wynikać? Jakoś listopad wydaje się mało sympatyczny na ślub... ani wesela na powietrzu nie da rady wyprawić...
Pozdrawiam
Joanna
Sławek_Binczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Sławek_Binczak »

Sprawa jest prosta. W parafii, w której ndeksowałem prawie 30 roczników (Koziegłówki) początku XIXw. jest podobnie. Połowa ślubów styczeń - marzec, potem pojedyncze w kolejnych miesiącach. W październiku już widać efekty "zabaw na świeżym powietrzu" (sianokosy, żniwa itp.). Na styczeń czekać za długo, więc na hura, wszystkie takie pary na koniec listopada. :)
Sprawdź kiedy parom ślującym w listopadzie urodziło się pierwsze dziecko. Ja sprawdziłem: około połowy w miesiącach kwiecień - czerwiec następnego roku (tyle wcześniaków).

Pozdrawiam, Sławek
Szukam aku zgonu Anny z Kozłowskich Bahrynowskiej. Lata 1904-1908. Podejrzewane miejscowości: Stryj, Skole, Lwów, Stary Sambor i okolice.
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Fajna teza ;) - spodobała mi się, ale w tym przypadku się nie sprawdza - takie wiosenne wcześniaki po jesiennych ślubach to dosłownie pojedyncze przypadki.
inne pomysły?...
Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
MarylaW.

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MarylaW. »

A może już po żniwach i wykopkach nowe zasoby pieniężne, a na przednówku ubogo. Listopad to miesiąc chłodny ( brak lodówek) i jadło się nie psuło? Też tak mam chociaż, to wsie dookoła Łodzi śluby w latach 1850-1900
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Mi się wydaje, że to efekt pewnej mającej ponad i to grubo ponad 2000 lat tradycji judeochrześcijańskiej. W biblijnym Izraelu większość ślubów też zawierano wg naszej rachuby czasu w październiku i listopadzie. Takich judeochrześcijańskich ech w liturgii sakramentowej i sakramentaliowej jest o wiele więcej. Najlepszym przykładem są zaręczyny "wywód" i pora ślubów właśnie. Sporo jest materiałów na ten temat napisanych przez specjalistów historyków i teologów fundamentalnych, dlatego pozwolę sobie nie ściemniać, by czegoś nie poplątać.
Zbigniew
margit

Sympatyk
Ekspert

Post autor: margit »

Dlaczego było dużo ślubów w listopadzie nie wiem, ale rzeczą częstą są śluby styczeń, luty, listopad. Nie ma za to ślubów, albo są sporadyczne w marcu, kwietniu i grudniu. Na pewnej promocji indeksów metrykalnych usłyszałam, że ślubów prawdopodobnie nie było w tych miesiącach, bo to miesiące Boże i nie wypada robić hucznych imprez.
Pozdrawiam, Margit
Andrzej75

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Andrzej75 »

P. Co nakazuje 5-te przykazanie kościelne "Godów małżeńskich w czasach zakazanych nie sprawować"?
O. W czasie postu i pokuty od wszelkich uciech światowych, nawet skądinąd dozwolonych, się wstrzymywać.
P. Czego zabrania to przykazanie?
O. Od pierwszej niedzieli Adwentu aż do Trzech Króli i od Środy Popielcowej do Niedzieli Przewodniej, ślubów małżeńskich nie zawierać, oraz wesel, tańców i hucznych zabaw nie wyprawiać.

http://www.ultramontes.pl/Katechizm_II.htm

Czyli w zimie śluby zawierano między Trzema Królami a Popielcem (styczeń, luty). A potem zaczynały się prace w polu i dopiero na jesieni, jak napisała Maryla "już po żniwach i wykopkach nowe zasoby pieniężne", wtedy też było więcej czasu, ale jednocześnie trzeba się było śpieszyć, żeby zdążyć przed Adwentem (październik, listopad).
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”