USC Wyszków

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

B_Boa

Sympatyk
Mistrz

USC Wyszków

Post autor: B_Boa »

Witam!
Chciałabym się dowiedzieć, czy w internecie są dostępne skany z USC Wyszków, pow. wyszkowski z lat 1915-35. Bardzo by mi to pomogło w poszukiwaniach genealogicznych.
Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

USC nie publikują dokumentów, robią to tylko archiwa.
Publikować można dokumenty ponad stuletnie. "Młodsze" możesz poznać po udowodnieniu pokrewieństwa z osobą, której dane chcesz otrzymać.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
B_Boa

Sympatyk
Mistrz

Post autor: B_Boa »

Krystyna.waw pisze:USC nie publikują dokumentów, robią to tylko archiwa.
Publikować można dokumenty ponad stuletnie. "Młodsze" możesz poznać po udowodnieniu pokrewieństwa z osobą, której dane chcesz otrzymać.
W przypadku zgonów i małżeństw czas skraca się do 80 lat, stąd moje pytanie ;)
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Post autor: Gadecki.Bogusław »

Witam,
istotnie USC niczego nie publikują w internecie,
ale w zależności od rodzaju ksiąg lata 1915-35 mogą już być w najbliższym archiwum , ale od digitalizacji do publikacji droga bardzo daleka ( 3 lata świetlne :-) ) ,
jedyna szansa to taka ,że jakiś fanatyk ( tak mnie nazwała w jednym z USC urzędniczka ) z Wyszkowa lub okolic
podejdzie do USC i sfotografuje akty podpadające pod ustawę o narodowym zasobie archiwalnym
i Ci udostępni fotografie za free , albo za indeksy - bo takie akcje też się robi,
jest jeszcze taka możliwość , że sama podjedziesz do Wyszkowa, wszystko na co Ci prawo pozwala sfotografujesz
i obrobisz to spokojnie w domu ,przy okazji możesz z tego materiału wykonać indeksy i opublikować w Genetece ,
pozdrawiam
Bogdan
JOANNAGAWECKA

Sympatyk

Post autor: JOANNAGAWECKA »

Witam

Mnie również interesuje USC Wyszków. Napisałam do nich e-mail czy posiadają akt małżeństwa moich dziadków. Pierwsze dziecko urodziło im się w 1927 r., sądziłam, że ślub brali w 1926-27. W ciągu tygodnia otrzymałam odpowiedź z USC Wyszków, że mają akt ślubu ale z 1948 roku. W ten sposób dowiedziałam się, że moi dziadkowie ponad 10 lat żyli na "kocią łapę" jak to się dzisiaj określa. Poinformowali mnie również jakie mam przesłać skany aby udowodnić pokrewieństwo oraz ile wynosi opłata za odpis aktu - odpis skrócony opłata wynosi 22,00 zł, jeśli odpis zupełny – 33,00 zł.

Pozdrawiam
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”