Kęckie księgi cechowe

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Ash

Sympatyk
Nowicjusz

Kęckie księgi cechowe

Post autor: Ash »

Witam,

w przyszłym tygodniu będę miała wgląd do Kęckich ksiąg cechowych (Cech Szewców) z lat 1842-1913.

Chętnie służę pomocą i mogę zwrócić uwagę, czy nie pojawia się tam przypadkiem nazwisko Waszego przodka.
Pozdrawiam Dagmara

Nazwiska: Romik, Kierczak, Tomala, Stańczak, Nikiel (Małopolska i Śląsk)
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Kęckie księgi cechowe

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Chetnie skożystałłbym bo nie mam narazie czasu szewcen w Ketach był Jan Kanty Podworski tylko on jest trochę starszy wiekowo
bp urodził sie w ok. 1767 był przodkiem św. Jana Pawła II . byli Tam byc moze i Sscholcowie i Maznerowie.
Niech pan poatrzy czy ktos
z drzewa JP II tu link do strony .
.......................
http://lipnik-janm.strefa.pl/
................................
nie wystepuje w ksiegach napewno Łucja Podworska córka Jana Kantego Podworskiego jest zapisana w ksiegach
parafii Opatrznosci Bożej w Białej i jej siostra Tekla ślub w Lipniku. był córkami wspomnianego juz przodka JP II
Szewca w Kętach to nowy wątek od 4 dnii i jeszcenie zbadany.
Jan
Ash

Sympatyk
Nowicjusz

Kęckie księgi cechowe

Post autor: Ash »

Janie, faktycznie Jan Kanty Podworski może się już nie łapać bo wpisy do ksiąg zaczynają się od 1842 roku, ale obiecuję zwrócić uwagę na takie nazwisko

Odezwę się do Ciebie w przyszłym tygodniu bez względu na wynik poszukiwań :)
Pozdrawiam Dagmara

Nazwiska: Romik, Kierczak, Tomala, Stańczak, Nikiel (Małopolska i Śląsk)
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Kęckie księgi cechowe

Przepraszam ze nie zauważyłem podpisu czyli kolezanko .
:oops:
Ja w internecie widze przywileje od czasu zygmunta augusta moze ksiegi sa w krakowie -sienna lub wawel .
zorientuj sie w tym temacie. Ja ksiegi szewców Czchowa tak stare znalazłem na Wawelu . o to nie problem tylko wystarczy podjechac
Swoich przodków tak własnie znalazłem Wawel jest super pełna kultura .
Archiwum jest na dziedzincu Wawelskim po lewej stronie. . Popacze jeszcze w bazach danych
Ksiegi Czchowskie były super piekna kaligrafia i piekny staropolski jezyk ii
zdjecie fotokopia 1 strony za 2 zł archiwa archiwum nierówne gdyby cos było to własnie popros o kopie cyfrowa moze zrobia taka za rozsadna cene szkoda robic ukradkowe zdjecia komórką . tym bardziej ze to moze narazic na konsekwencje prawne .
Sam byłem zdziwiony ceną i takimi mozliwosciami oczywiscie nie przenoasza praw autorskich ale mozna o takie wystapic ja tez musze napisac o legalne kopie z archiwum Lublin Werszawa i radom dla kaczorowski do mojego drzewa= przodków JP II

bo troche kalekie bez tych fotek
nawet fizycznie sa na serwerze ale musiałem wykasowac hiperłacze . bo było by to nielegalne ich publikacja . Jednak narazie mam brak czasu bo dopadły mnie media = telewizja i dziennikarze. wszyscy chca wywiadów.
I Rozumiem juz JP II jak mówił w oknie na floriańskiej. A gdzie tu cos napisac i pomyslec.
Musze obudowac strone historia parafii to tez wymaga pisania kodu html i dobór fotografi .
koledzy z projeku pomagaj podsyłaja linki i materiały ale jednak to musi byc pomału zrobione tak aby wszyscy mogli poznac piekno Zborów i kosciołów skad pochodza metryklia . pozdrawiam Jan Motak
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Re: Kęckie księgi cechowe

Ash pisze:Janie, faktycznie Jan Kanty Podworski może się już nie łapać bo wpisy do ksiąg zaczynają się od 1842 roku, ale obiecuję zwrócić uwagę na takie nazwisko

Odezwę się do Ciebie w przyszłym tygodniu bez względu na wynik poszukiwań :)
........................
jakoś nie odezwałaś sią ale
jakby co część ksiąg cechowych krawców Kęckich
jest w Bielsku Białej. dokładnie księga wydatków.
Dokładnie to AP Katowice oddz. Bielsko-Biała. to fizycznie archiwum na ul.Piłsudzkiego
otwarte od kwietnia 2016 roku
powstało z połączenia zasobów archiwum w Oświęcimiu ,Żywcu i Bielsko-Biała.
To tak aby podać nowe dane dla zainteresowanych tematem
Sa tam i księgi sądowe kęckie w zasobie dóbr Habsburgów z żywca
jan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”