Witam,
w przyszłym tygodniu będę miała wgląd do Kęckich ksiąg cechowych (Cech Szewców) z lat 1842-1913.
Chętnie służę pomocą i mogę zwrócić uwagę, czy nie pojawia się tam przypadkiem nazwisko Waszego przodka.
Kęckie księgi cechowe
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Kęckie księgi cechowe
Pozdrawiam Dagmara
Nazwiska: Romik, Kierczak, Tomala, Stańczak, Nikiel (Małopolska i Śląsk)
- Lipnik.F.Turas

Kęckie księgi cechowe
Chetnie skożystałłbym bo nie mam narazie czasu szewcen w Ketach był Jan Kanty Podworski tylko on jest trochę starszy wiekowo
bp urodził sie w ok. 1767 był przodkiem św. Jana Pawła II . byli Tam byc moze i Sscholcowie i Maznerowie.
Niech pan poatrzy czy ktos
z drzewa JP II tu link do strony .
.......................
http://lipnik-janm.strefa.pl/
................................
nie wystepuje w ksiegach napewno Łucja Podworska córka Jana Kantego Podworskiego jest zapisana w ksiegach
parafii Opatrznosci Bożej w Białej i jej siostra Tekla ślub w Lipniku. był córkami wspomnianego juz przodka JP II
Szewca w Kętach to nowy wątek od 4 dnii i jeszcenie zbadany.
Jan
bp urodził sie w ok. 1767 był przodkiem św. Jana Pawła II . byli Tam byc moze i Sscholcowie i Maznerowie.
Niech pan poatrzy czy ktos
z drzewa JP II tu link do strony .
.......................
http://lipnik-janm.strefa.pl/
................................
nie wystepuje w ksiegach napewno Łucja Podworska córka Jana Kantego Podworskiego jest zapisana w ksiegach
parafii Opatrznosci Bożej w Białej i jej siostra Tekla ślub w Lipniku. był córkami wspomnianego juz przodka JP II
Szewca w Kętach to nowy wątek od 4 dnii i jeszcenie zbadany.
Jan
Kęckie księgi cechowe
Janie, faktycznie Jan Kanty Podworski może się już nie łapać bo wpisy do ksiąg zaczynają się od 1842 roku, ale obiecuję zwrócić uwagę na takie nazwisko
Odezwę się do Ciebie w przyszłym tygodniu bez względu na wynik poszukiwań
Pozdrawiam Dagmara
- Lipnik.F.Turas

Kęckie księgi cechowe
Przepraszam ze nie zauważyłem podpisu czyli kolezanko .
Ja w internecie widze przywileje od czasu zygmunta augusta moze ksiegi sa w krakowie -sienna lub wawel .
zorientuj sie w tym temacie. Ja ksiegi szewców Czchowa tak stare znalazłem na Wawelu . o to nie problem tylko wystarczy podjechac
Swoich przodków tak własnie znalazłem Wawel jest super pełna kultura .
Archiwum jest na dziedzincu Wawelskim po lewej stronie. . Popacze jeszcze w bazach danych
Ksiegi Czchowskie były super piekna kaligrafia i piekny staropolski jezyk ii
zdjecie fotokopia 1 strony za 2 zł archiwa archiwum nierówne gdyby cos było to własnie popros o kopie cyfrowa moze zrobia taka za rozsadna cene szkoda robic ukradkowe zdjecia komórką . tym bardziej ze to moze narazic na konsekwencje prawne .
Sam byłem zdziwiony ceną i takimi mozliwosciami oczywiscie nie przenoasza praw autorskich ale mozna o takie wystapic ja tez musze napisac o legalne kopie z archiwum Lublin Werszawa i radom dla kaczorowski do mojego drzewa= przodków JP II
bo troche kalekie bez tych fotek
nawet fizycznie sa na serwerze ale musiałem wykasowac hiperłacze . bo było by to nielegalne ich publikacja . Jednak narazie mam brak czasu bo dopadły mnie media = telewizja i dziennikarze. wszyscy chca wywiadów.
I Rozumiem juz JP II jak mówił w oknie na floriańskiej. A gdzie tu cos napisac i pomyslec.
Musze obudowac strone historia parafii to tez wymaga pisania kodu html i dobór fotografi .
koledzy z projeku pomagaj podsyłaja linki i materiały ale jednak to musi byc pomału zrobione tak aby wszyscy mogli poznac piekno Zborów i kosciołów skad pochodza metryklia . pozdrawiam Jan Motak
Ja w internecie widze przywileje od czasu zygmunta augusta moze ksiegi sa w krakowie -sienna lub wawel .
zorientuj sie w tym temacie. Ja ksiegi szewców Czchowa tak stare znalazłem na Wawelu . o to nie problem tylko wystarczy podjechac
Swoich przodków tak własnie znalazłem Wawel jest super pełna kultura .
Archiwum jest na dziedzincu Wawelskim po lewej stronie. . Popacze jeszcze w bazach danych
Ksiegi Czchowskie były super piekna kaligrafia i piekny staropolski jezyk ii
zdjecie fotokopia 1 strony za 2 zł archiwa archiwum nierówne gdyby cos było to własnie popros o kopie cyfrowa moze zrobia taka za rozsadna cene szkoda robic ukradkowe zdjecia komórką . tym bardziej ze to moze narazic na konsekwencje prawne .
Sam byłem zdziwiony ceną i takimi mozliwosciami oczywiscie nie przenoasza praw autorskich ale mozna o takie wystapic ja tez musze napisac o legalne kopie z archiwum Lublin Werszawa i radom dla kaczorowski do mojego drzewa= przodków JP II
bo troche kalekie bez tych fotek
nawet fizycznie sa na serwerze ale musiałem wykasowac hiperłacze . bo było by to nielegalne ich publikacja . Jednak narazie mam brak czasu bo dopadły mnie media = telewizja i dziennikarze. wszyscy chca wywiadów.
I Rozumiem juz JP II jak mówił w oknie na floriańskiej. A gdzie tu cos napisac i pomyslec.
Musze obudowac strone historia parafii to tez wymaga pisania kodu html i dobór fotografi .
koledzy z projeku pomagaj podsyłaja linki i materiały ale jednak to musi byc pomału zrobione tak aby wszyscy mogli poznac piekno Zborów i kosciołów skad pochodza metryklia . pozdrawiam Jan Motak
- Lipnik.F.Turas

Re: Kęckie księgi cechowe
........................Ash pisze:Janie, faktycznie Jan Kanty Podworski może się już nie łapać bo wpisy do ksiąg zaczynają się od 1842 roku, ale obiecuję zwrócić uwagę na takie nazwisko
jakoś nie odezwałaś sią ale
jakby co część ksiąg cechowych krawców Kęckich
jest w Bielsku Białej. dokładnie księga wydatków.
Dokładnie to AP Katowice oddz. Bielsko-Biała. to fizycznie archiwum na ul.Piłsudzkiego
otwarte od kwietnia 2016 roku
powstało z połączenia zasobów archiwum w Oświęcimiu ,Żywcu i Bielsko-Biała.
To tak aby podać nowe dane dla zainteresowanych tematem
Sa tam i księgi sądowe kęckie w zasobie dóbr Habsburgów z żywca
jan