Pogoń Pogan szukam

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Pogoń Pogan szukam

Post autor: Urszula_Pogoń »

I znowu wracam do tematu Pogoniów Poganów. Bardzo małymi kroczkami, ale jednak do przodu, posuwam się w układaniu dziejów przodków. Nie dość, że na przemian Pogonie z Poganami, to jeszcze "nosiło ich po okolicy". Mikołaj ur. w Naramie (par. Korzkiew) żenił się w Sławicach. Dzieci rodziły się w par. Miechów, Nasiechowice, Gołcza, Imbramowice, Sławice. Niestety wciąż nie ustaliłam losów niektórych. Nie wiem co stało się z Józefem ur. w Buku w 1868 roku, może zmarł jako dziecko, a może dożył dorosłości i osiadł w parafii, do której jeszcze nie dotarłam. Nie wiem jak potoczyło się życie Tomasza (ochrzony jako Pogan, ale w wieku 35 lat był chrzestnym jako Pogoń), co stało się z Julianną Pogoń? Sprawdzam kolejne parafie, zamieszczam zapytania i prośby, sprawdzam spisy zmarłych, ale jak dotąd bez powodzenia.
Zakładam, że mogli wyjechać do Zagłębia jak setki czy tysiące osób z ich stron, ale nie odrzucam też możliwości że osiedli gdzieś w Miechowskiem (szeroko rozumianym, kiedyś sięgało daleko pod Kraków). Proszę o każdą informację o Pogoniach Poganach z małopolskiego, świętokrzyskiego, śląskiego.
Będę wdzięczna za każdą wiadomość.
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Pogoń Pogan szukam

Jeszcze raz zwracam się z prośbą o pomoc w ustaleniu losów moich przodów Pogoniów. Od zeszłego roku zrobiłam malutki krok do przodu. Trafiłam na Józefa Pogonia, który po służbie w wojsku nie wrócił w rodzinne strony tylko osiadł w Mińsku Mazowieckim. Ustaliłam jeszcze, że ów Józef miał syna Jana. Ale na tym kończą się moje sukcesy. Wciąż czekam na ślad po Juliannie i Tomaszu, z którymi może łączyć się nazwisko Kuźmiński, prawdopodobnie gdzieś w Zagłębiu.
Polecam się waszej pamięci drodzy Forumowicze.
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Pogoń Pogan szukam

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Czy to nie Twoja Julianna zmarła w Nasiechowicach w 1865 roku ? Tak z ciekawości wpisałam w geneszukacza, trochę ich tam jest - może coś "wrzucono" od Twojego ostatniego sprawdzania?
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Pogoń Pogan szukam

Niestety to nie jest ta Julianna. Ja szukam jej młodszej siostry, która urodziła się kilka lat po śmierci Julianny starszej.
Konrad_Konrad

Sympatyk

Pogoń Pogan szukam

Post autor: Konrad_Konrad »

Witaj,

Może kolejnym krokiem poszukiwań rodziny staną się Jerzmanowice, w których obecnie żyje spora ilość osób nosząca nazwisko Pogan!
Na początku XX w. w Jerzmanowicach żył Józef Pogan- autor licznych powieści, w tym "Na głodnym zagonie" opisującą realia biednych chłopów w mojej pięknej miejscowości. Więcej o nim i jego twórczości poczytaj tu- http://www.bibliotekajerzmanowice.pl/in ... 0-05-47-31

Z pewnością rodzina Poganów ma pochodzenie z innej parafii.

Serdecznie pozdrawiam ;)
Konrad z Jerzmanowic
Pozdrawiam Konrad

Szukam i posiadam informacje o: Cader, Król, Pączek, Gąsiorek, Piechota, Tumidalski.
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Pogoń Pogan szukam

Jerzmanowice to miejscowość, z której wywodził się najstarszy ustalony Pogoń (pierwotnie Pogan). Był to Józef Pogan, którego syn Jan ożenił się z pochodzącą z Korzkwi wdową. W parafii Korzkiew rodziły się i były chrzczone dzieci Jana. W korzkiewskiej parafii pozostał jeden syn (zachował nazwisko Pogan), trzech innych związało się z parafiami Sławice, Nasiechowice, Iwanowice, Luborzyca, Sancygniów, Działoszyce, Iwanowice i Więcławice. I co ciekawe, synowie Jana, którzy opuścili Korzkiew nazwisko Pogan zmienili na Pogoń.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”