Ahnenblatt po polsku - mam problem z ..

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
eljotnes

Sympatyk

Łączenie plików Ahnen

Post autor: eljotnes »

Witaj rozumiem że używasz najnowszej wersji
sprawdź gdzie zapisują ci się zdjęcia Ekstra/Opcje/Katalogi/ Zdjęcia
aczkolwiek zdjęcia u mnie zapisują się w katalogu gdzie zapisany jest plik ahn w podkatalogu o nazwie jak plik tylko z dodatkiem Media - i o dziwo nie zawsze zapisują sie z ostatnio używaną nazwą i czasami trzeba zmienić nazwę katalogu na aktualnie używaną nazwę pliku ahn, zwłaszcza przy przenoszeniu na inny komputer
można jeszcze sprawdzić ustawienia Ekstra/Opcje/Ogólne - i odhaczenie ukryj zdjęcie
pozdrawiam
Grzegorz
klaudia3013

Sympatyk

Łączenie plików Ahnen

Post autor: klaudia3013 »

Dzień dobry,
dziękuje za wskazówki.
Tak, posiadam najnowsza wersję programu.
Sprawdziłam ustawienia, nie miałam włączonej opcji ukryj zdjęcia, a fotki zachowują się w następującej ścieżce C:\Users\Samsung\Pictures, natomiast pliki rodziny, kryteria szukania i raporty zachowują się tu C:\Users\Samsung\Documents\Ahnenblatt. Tak jest w ustawieniach ekstra/ogólne/....
Natomiast na podglądzie zdjęcia jest już inna ścieżka, z uwzględnieniem nazwy drzewko Media, o której Pan wspomniał.
Niestety nie wiem jak rozwiązać ten problem, zdjęcia dalej pojawiają się i znikają. Czy może wielkość zdjęcia ma znaczenie ? Moje mają 24880 Bytes i format 372 x 530.

pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
bozenac

Członek PTG

S.O.S Przenoszenie albumu ze zdjęciami

Post autor: bozenac »

Mam też problem z wyświetlaniem zdjęć w Ahnenblatt. 2.95a

Bardzo proszę o radę, jak ustawić album z fotkami
zawierający 914 zdjęć w 64 podfolderach?

Powyższe dane przeniosłam z XP do W.10 w laptopie na odrębnej partycji.
W XP album zawsze przenosiłam bezproblemowo.

Po ustawieniu miejsc docelowych w opcjach, wyświetla mi się info o przeniesieniu 1 zdjęcia.
We wszystkich kartotekach nadal w info: <Ścieżka danych> i <Ścieżka zastępcza>
pozostaje poprzedni – stary wpis.

Gdzie tkwi błąd?

Pozdrawiam. Bożena.
SylwiaJ

Sympatyk
Ekspert

S.O.S Przenoszenie albumu ze zdjęciami

Post autor: SylwiaJ »

Mam problem z ustawieniem relacji między dwiema osobami :(
Obie mają swoje gałęzie i dodatkowo okaząło się, że są rodzeństwem. Jak tę relację ustawić?
Pozdrawiam
Sylwia
---
Szukam potomków pary: Antonina (Wolak) i Stanisław Dziedziak; okolice: Dębica, Lubzina
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Takie problemy załatwiam małym oszustwem
Kain Z. i Abel K. mają własne potomstwo. Chcę z nich zrobić braci.
Najpierw dodaję Kainowi brata o obojętnym imieniu nazwisku K.
Potem temu bratu zmieniam imię na Abel i wtedy system nie pyta, czy chodzi mi o Abla K.
Potwierdzam i system łączy ich wraz z potomkami.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
SylwiaJ

Sympatyk
Ekspert

A jak zrobić małżeństwo?
Czy takie sztuczki oznaczają, że ten program nie nadaje się do nadawania nowych relacji między istniejącymi w drzewie osobami?
Pozdrawiam
Sylwia
---
Szukam potomków pary: Antonina (Wolak) i Stanisław Dziedziak; okolice: Dębica, Lubzina
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Próbowałaś tą samą metodą?
Krystyna
SylwiaJ

Sympatyk
Ekspert

Metoda sztuczek nie działa; system nie pyta, nie ma możliwości wskazać potwierdzenia.

Czy naprawdę tak podstawowej funkcji jak budowanie relacji miedzy osobami w tym programie nie ma?
To co on tak naprawdę ma? Testuje od rana i dochodzę do wniosku, że to notatnik do dopisywania kolejnych osób i ich danych :(
Skąd takie zachwyty nad tym programem? Wróce do mojej relacyjnej bazy w xls...z poczuciem straconej soboty :(
Pozdrawiam
Sylwia
---
Awatar użytkownika
aniemirka

Sympatyk

Post autor: aniemirka »

Daj/dopisz temu rodzeństwu ojca
Pozdrawiam
- Ania

W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
SylwiaJ

Sympatyk
Ekspert

Zostawmy to rodzeństwo, podałam przykład, bo sądziłam, że jest opcja ustawiania relacji.
Konkret mój dotyczy pary:
- mam gałąź dziewczyny z jej przodkami i gałąź chłopaka z jego przodkami
- odkryłam, że sa byli małżeństwem
- nie mam jak ich połączyć; opisana metoda z Kainem i Ablem nie działa
Pozdrawiam
Sylwia
---
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Spróbowałabym jeszcze dopisać im wspólne dziecko
Krystyna
Awatar użytkownika
aniemirka

Sympatyk

Post autor: aniemirka »

prosto i łopatologicznie:)
1. Spisz na kartce dokładnie dane dziewczyny czyli jej imię, nazwisko, datę urodzenia.
2. Wejdż do chłopaka i kliknij "związek"
3. Wpisz nazwisko i imię tej dziewczyny (dokładnie z kartki.
4. Gdy się pojawi okno z tą propozycją kliknij ok. i już....:)
Potem można już dodawać dzieci...
Pozdrawiam
- Ania

W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Alez oczywiscie ze podobnie jak w wielu innych ma poszukiwane przez ciebie i wiele innych funkcji.
Jesli dwie osoby sa rodzenstwem to znaczy ze maja wspolnego rodzica. Polaczenie nastepuje nie abstrakcyjnie a via rodzic. Jak dopiszesz rodzica jednemu przypisz nastepnie tego rodzica drugiemu.
Po wpisaniu danych system proponuje czy wykorzystac istniejaca juz osobe w bazie czy zapisac nowa o tym samym imieniu i nazwisku.
W skrajnym wypadku wystarczy wpisac samo nazwisko rodzica bez imienia to tez dziala.

Nie probowalem robienia tego bez rodzica ale moze mozna i tak.

Podobnie przy malzenstwie gdy zaznaczysz jak napisano wyzej ze ktos zawarl malzenstwo i wpiszesz imie i nazwisko partnera system zapyta czy chodzi o istniejaca w bazie osobe czy o nowa o takich samych danych.
Nie widze tu akurat zadnych problemow z tym programem. Ma swoje slabosci ale inne.
Jest tez opcja wyszukiwania duplikatow i ich scalania (merge)
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
eljotnes

Sympatyk

Post autor: eljotnes »

SylwiaJ pisze:Metoda sztuczek nie działa; system nie pyta, nie ma możliwości wskazać potwierdzenia.

Czy naprawdę tak podstawowej funkcji jak budowanie relacji miedzy osobami w tym programie nie ma?
To co on tak naprawdę ma? Testuje od rana i dochodzę do wniosku, że to notatnik do dopisywania kolejnych osób i ich danych :(
Skąd takie zachwyty nad tym programem? Wróce do mojej relacyjnej bazy w xls...z poczuciem straconej soboty :(
a podstawową zaletą dla mnie w tym programie są wydruki/tablice które po małej obróbce pdf w photoshopie dają się spoko wydrukować/ze sdjęciami w dużej rozdzielczości

pozdrawiam
Grzegorz
Udzin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Udzin »

Faktycznie można zrobić ładne wydruki ale mi całkowicie dziwnie tworzy drzewo np wyrównuje w prawo lub lewo zamiast do środka, a najgorsze że rozbija małżeństwa i potrafi przyciągnąć jedną osobę zupełnie do sąsiedniej osoby. Ale liczę nadal ze autor poprawi to :)

Eugeniusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”