Ahnenblatt po polsku - mam problem z ..
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Łączenie plików Ahnen
Witaj rozumiem że używasz najnowszej wersji
sprawdź gdzie zapisują ci się zdjęcia Ekstra/Opcje/Katalogi/ Zdjęcia
aczkolwiek zdjęcia u mnie zapisują się w katalogu gdzie zapisany jest plik ahn w podkatalogu o nazwie jak plik tylko z dodatkiem Media - i o dziwo nie zawsze zapisują sie z ostatnio używaną nazwą i czasami trzeba zmienić nazwę katalogu na aktualnie używaną nazwę pliku ahn, zwłaszcza przy przenoszeniu na inny komputer
można jeszcze sprawdzić ustawienia Ekstra/Opcje/Ogólne - i odhaczenie ukryj zdjęcie
pozdrawiam
Grzegorz
sprawdź gdzie zapisują ci się zdjęcia Ekstra/Opcje/Katalogi/ Zdjęcia
aczkolwiek zdjęcia u mnie zapisują się w katalogu gdzie zapisany jest plik ahn w podkatalogu o nazwie jak plik tylko z dodatkiem Media - i o dziwo nie zawsze zapisują sie z ostatnio używaną nazwą i czasami trzeba zmienić nazwę katalogu na aktualnie używaną nazwę pliku ahn, zwłaszcza przy przenoszeniu na inny komputer
można jeszcze sprawdzić ustawienia Ekstra/Opcje/Ogólne - i odhaczenie ukryj zdjęcie
pozdrawiam
Grzegorz
-
klaudia3013

Łączenie plików Ahnen
Dzień dobry,
dziękuje za wskazówki.
Tak, posiadam najnowsza wersję programu.
Sprawdziłam ustawienia, nie miałam włączonej opcji ukryj zdjęcia, a fotki zachowują się w następującej ścieżce C:\Users\Samsung\Pictures, natomiast pliki rodziny, kryteria szukania i raporty zachowują się tu C:\Users\Samsung\Documents\Ahnenblatt. Tak jest w ustawieniach ekstra/ogólne/....
Natomiast na podglądzie zdjęcia jest już inna ścieżka, z uwzględnieniem nazwy drzewko Media, o której Pan wspomniał.
Niestety nie wiem jak rozwiązać ten problem, zdjęcia dalej pojawiają się i znikają. Czy może wielkość zdjęcia ma znaczenie ? Moje mają 24880 Bytes i format 372 x 530.
pozdrawiam
Kasia
dziękuje za wskazówki.
Tak, posiadam najnowsza wersję programu.
Sprawdziłam ustawienia, nie miałam włączonej opcji ukryj zdjęcia, a fotki zachowują się w następującej ścieżce C:\Users\Samsung\Pictures, natomiast pliki rodziny, kryteria szukania i raporty zachowują się tu C:\Users\Samsung\Documents\Ahnenblatt. Tak jest w ustawieniach ekstra/ogólne/....
Natomiast na podglądzie zdjęcia jest już inna ścieżka, z uwzględnieniem nazwy drzewko Media, o której Pan wspomniał.
Niestety nie wiem jak rozwiązać ten problem, zdjęcia dalej pojawiają się i znikają. Czy może wielkość zdjęcia ma znaczenie ? Moje mają 24880 Bytes i format 372 x 530.
pozdrawiam
Kasia
S.O.S Przenoszenie albumu ze zdjęciami
Mam też problem z wyświetlaniem zdjęć w Ahnenblatt. 2.95a
Bardzo proszę o radę, jak ustawić album z fotkami
zawierający 914 zdjęć w 64 podfolderach?
Powyższe dane przeniosłam z XP do W.10 w laptopie na odrębnej partycji.
W XP album zawsze przenosiłam bezproblemowo.
Po ustawieniu miejsc docelowych w opcjach, wyświetla mi się info o przeniesieniu 1 zdjęcia.
We wszystkich kartotekach nadal w info: <Ścieżka danych> i <Ścieżka zastępcza>
pozostaje poprzedni – stary wpis.
Gdzie tkwi błąd?
Pozdrawiam. Bożena.
Bardzo proszę o radę, jak ustawić album z fotkami
zawierający 914 zdjęć w 64 podfolderach?
Powyższe dane przeniosłam z XP do W.10 w laptopie na odrębnej partycji.
W XP album zawsze przenosiłam bezproblemowo.
Po ustawieniu miejsc docelowych w opcjach, wyświetla mi się info o przeniesieniu 1 zdjęcia.
We wszystkich kartotekach nadal w info: <Ścieżka danych> i <Ścieżka zastępcza>
pozostaje poprzedni – stary wpis.
Gdzie tkwi błąd?
Pozdrawiam. Bożena.
S.O.S Przenoszenie albumu ze zdjęciami
Mam problem z ustawieniem relacji między dwiema osobami 
Obie mają swoje gałęzie i dodatkowo okaząło się, że są rodzeństwem. Jak tę relację ustawić?
Obie mają swoje gałęzie i dodatkowo okaząło się, że są rodzeństwem. Jak tę relację ustawić?
Pozdrawiam
Sylwia
---
Szukam potomków pary: Antonina (Wolak) i Stanisław Dziedziak; okolice: Dębica, Lubzina
Sylwia
---
Szukam potomków pary: Antonina (Wolak) i Stanisław Dziedziak; okolice: Dębica, Lubzina
- Krystyna.waw

Takie problemy załatwiam małym oszustwem
Kain Z. i Abel K. mają własne potomstwo. Chcę z nich zrobić braci.
Najpierw dodaję Kainowi brata o obojętnym imieniu nazwisku K.
Potem temu bratu zmieniam imię na Abel i wtedy system nie pyta, czy chodzi mi o Abla K.
Potwierdzam i system łączy ich wraz z potomkami.
Kain Z. i Abel K. mają własne potomstwo. Chcę z nich zrobić braci.
Najpierw dodaję Kainowi brata o obojętnym imieniu nazwisku K.
Potem temu bratu zmieniam imię na Abel i wtedy system nie pyta, czy chodzi mi o Abla K.
Potwierdzam i system łączy ich wraz z potomkami.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- Krystyna.waw

Metoda sztuczek nie działa; system nie pyta, nie ma możliwości wskazać potwierdzenia.
Czy naprawdę tak podstawowej funkcji jak budowanie relacji miedzy osobami w tym programie nie ma?
To co on tak naprawdę ma? Testuje od rana i dochodzę do wniosku, że to notatnik do dopisywania kolejnych osób i ich danych
Skąd takie zachwyty nad tym programem? Wróce do mojej relacyjnej bazy w xls...z poczuciem straconej soboty
Czy naprawdę tak podstawowej funkcji jak budowanie relacji miedzy osobami w tym programie nie ma?
To co on tak naprawdę ma? Testuje od rana i dochodzę do wniosku, że to notatnik do dopisywania kolejnych osób i ich danych
Skąd takie zachwyty nad tym programem? Wróce do mojej relacyjnej bazy w xls...z poczuciem straconej soboty
Pozdrawiam
Sylwia
---
Sylwia
---
Zostawmy to rodzeństwo, podałam przykład, bo sądziłam, że jest opcja ustawiania relacji.
Konkret mój dotyczy pary:
- mam gałąź dziewczyny z jej przodkami i gałąź chłopaka z jego przodkami
- odkryłam, że sa byli małżeństwem
- nie mam jak ich połączyć; opisana metoda z Kainem i Ablem nie działa
Konkret mój dotyczy pary:
- mam gałąź dziewczyny z jej przodkami i gałąź chłopaka z jego przodkami
- odkryłam, że sa byli małżeństwem
- nie mam jak ich połączyć; opisana metoda z Kainem i Ablem nie działa
Pozdrawiam
Sylwia
---
Sylwia
---
- Krystyna.waw

prosto i łopatologicznie:)
1. Spisz na kartce dokładnie dane dziewczyny czyli jej imię, nazwisko, datę urodzenia.
2. Wejdż do chłopaka i kliknij "związek"
3. Wpisz nazwisko i imię tej dziewczyny (dokładnie z kartki.
4. Gdy się pojawi okno z tą propozycją kliknij ok. i już....
Potem można już dodawać dzieci...
1. Spisz na kartce dokładnie dane dziewczyny czyli jej imię, nazwisko, datę urodzenia.
2. Wejdż do chłopaka i kliknij "związek"
3. Wpisz nazwisko i imię tej dziewczyny (dokładnie z kartki.
4. Gdy się pojawi okno z tą propozycją kliknij ok. i już....
Potem można już dodawać dzieci...
Pozdrawiam
- Ania
W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- Ania
W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Alez oczywiscie ze podobnie jak w wielu innych ma poszukiwane przez ciebie i wiele innych funkcji.
Jesli dwie osoby sa rodzenstwem to znaczy ze maja wspolnego rodzica. Polaczenie nastepuje nie abstrakcyjnie a via rodzic. Jak dopiszesz rodzica jednemu przypisz nastepnie tego rodzica drugiemu.
Po wpisaniu danych system proponuje czy wykorzystac istniejaca juz osobe w bazie czy zapisac nowa o tym samym imieniu i nazwisku.
W skrajnym wypadku wystarczy wpisac samo nazwisko rodzica bez imienia to tez dziala.
Nie probowalem robienia tego bez rodzica ale moze mozna i tak.
Podobnie przy malzenstwie gdy zaznaczysz jak napisano wyzej ze ktos zawarl malzenstwo i wpiszesz imie i nazwisko partnera system zapyta czy chodzi o istniejaca w bazie osobe czy o nowa o takich samych danych.
Nie widze tu akurat zadnych problemow z tym programem. Ma swoje slabosci ale inne.
Jest tez opcja wyszukiwania duplikatow i ich scalania (merge)
Jesli dwie osoby sa rodzenstwem to znaczy ze maja wspolnego rodzica. Polaczenie nastepuje nie abstrakcyjnie a via rodzic. Jak dopiszesz rodzica jednemu przypisz nastepnie tego rodzica drugiemu.
Po wpisaniu danych system proponuje czy wykorzystac istniejaca juz osobe w bazie czy zapisac nowa o tym samym imieniu i nazwisku.
W skrajnym wypadku wystarczy wpisac samo nazwisko rodzica bez imienia to tez dziala.
Nie probowalem robienia tego bez rodzica ale moze mozna i tak.
Podobnie przy malzenstwie gdy zaznaczysz jak napisano wyzej ze ktos zawarl malzenstwo i wpiszesz imie i nazwisko partnera system zapyta czy chodzi o istniejaca w bazie osobe czy o nowa o takich samych danych.
Nie widze tu akurat zadnych problemow z tym programem. Ma swoje slabosci ale inne.
Jest tez opcja wyszukiwania duplikatow i ich scalania (merge)
pozdrawiam
Piotr
Piotr
a podstawową zaletą dla mnie w tym programie są wydruki/tablice które po małej obróbce pdf w photoshopie dają się spoko wydrukować/ze sdjęciami w dużej rozdzielczościSylwiaJ pisze:Metoda sztuczek nie działa; system nie pyta, nie ma możliwości wskazać potwierdzenia.
pozdrawiam
Grzegorz