Akta sprawy z 1946

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Małgorzata.K

Sympatyk

Akta sprawy z 1946

Post autor: Małgorzata.K »

Witam, potrzebuje pomocy i wskazówek jak odnaleźć akta sprawy z 1946? Chodzi o zastrzelenie (przez partyzantów(?)) brata mojego dziadka. Wiem, że znajdowały się w Sądzie Powiatowym w Wyrzysk u (takie info uzyskałam z USC). Zostały przeniesione do Chodzieży. Pisałam maila ale bez rezultatu. Czy powinnam skierować oficjalne pismo do Sądu? Macie jakieś doświadczenia?
pozdrawiam
Gosia
Michał_Kazimierz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Michał_Kazimierz »

Niektóre instytucje nie odpowiadają na maile. Najlepszym sposobem na początek jest kontakt telefoniczny. Jeśli będzie informacja, że tego typu akta, których poszukujesz, znajdują się w Chodzieży, to wysyłać oficjalne pismo i proponuję listem poleconym, wówczas jest potwierdzenie nadania (z datą i stemplem pocztowym).

Sympatyk

Post autor: Kubusia210 »

Witam,
na Twoim miejscu sprawdziłbym najpierw IPN, myślę że tam znajdziesz więcej odpowiedzi na Twoje pytania niż w Sądzie. Osobiście znalazłem w IPN-ie akta sprawy sądowej, która toczyła się w latach 1945-1949.
Pozdrawiam,
Jakub Józef Musiał
kasia_wróbel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kasia_wróbel »

Też bym się skierowała w kierunku IPN. A Chodzież podlega pod IPN w Poznaniu. http://ipn.gov.pl/pl/kontakt/oddzialy-i ... w-poznaniu :)
Pozdrawiam,
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”