Zesłani na Syberię (... do 1956)

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jart

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Zesłani i wywiezieni do Rosji w latach 1939-1946

Post autor: jart »

Ekm, chodziło mi bardziej o krótką informację o zasobie do którego podajesz link (z niej by mogło wynikać czy pełny czy nie, a jeśli nie to co/kogo obejmujący), ale ok, zamiast dyskutować o narodowościach w proponowanym przez Ciebie kontekście, wolę wrócić do swoich zajęć.

Na koniec - w Archiwum Instytutu Hoovera, w Dokumentach Władysława Andersa, prócz rejestru kart osobowych jest kilka innych rarytasów, że wymienię choćby raporty i korespondencję zesłańców.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Re: Zesłani i wywiezieni do Rosji w latach 1939-1946

Post autor: Hanna_Iwona »

Witaj Arturze
ja tak naprawdę niczego ci nie proponuję a tym bardziej dyskusji na tematy narodowościowe,nie jest to moją domeną.To tak przy okazji wspomniałam o tzw".pełnym zestawie" czy on jest czy go niema.W moich postach masz odp.na swoje pytania.
Żeby nasza dyskusja zakończyła się w serdecznej atmosferze proponuję ci wklejenie linku do twoich odkryć dla osób poszukujących każdej informacji o osobach zaginionych w tych latach.
Pozdrawiam i Życzę Miłego Dnia
Hanna-Iwona
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Cześć!
O tym co udało mi się tam wygrzebać pisałem (jak i kilka innych osób) ok. rok temu (może troszkę dawniej), można wyszukać na forum.

Ale jak już doszliśmy tu gdzie jesteśmy, proponowałbym "trochę szerszy" link:
http://szukajwarchiwach.pl/800/1/0/-/st ... bJednostki

W skrócie:

w uzupełnieniu tego co wcześniej podałaś (czyli rejestru kart osobowych tych którzy przeżyli zsyłkę i wydostali się z obszaru ZR z Andersem), można tu znaleźć indeks zmarłych i zaginionych - nie tylko zesłańców (sygnatury od 93). W prawym górnym rogu karty dotyczącej poszczególnej osoby znajduje sie numer raportu/zeznania w której jest ona (lub okoliczności jej śmierci/zaginięcia) wymieniona. Te raporty mozna znaleźć w sygnaturach 47 do 64 (wspaniałe źróło informacji - polecam).

Pozostając w tematyce zsyłek można też rzucić okiem na sygnatury 107-109 (lokalizacje obozów pracy), 79-80 (dokumenty wewnętrzne i listy "obywateli polskich pozostających na terytorium ZR" do rodzin, a także wiele innych, interesujących/obiecujących.
Zespół 800 jest dość obszerny i ciekawy, tak więc nie pozostaje nic innego jak życzyć powodzenia w poszukiwaniach!

P.S.
Z rad praktycznych: odnalezione w zespole 800 Instytutu Hoovera dane dot. lokalizacji miejsc zsyłek i obozów pracy, można wykorzystać w poszukiwaniach w AAN - np. w aktach ZPP (m.in. spisy "ludności", raporty z posiedzeń, wiele innych ciekawych dokumentów (czasem można trafić na prawdziwy rarytas)).
Aha, są też zdjęcia (niewiele, ale...)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

No Artur wyszło z tego coś dobrego i napewno pomożemy w ten sposób osobom poszukujących swoich bliskich.Widzę,że się napracowałeś..Twój link jest bardziej rozszerzony od mojego.Super.

Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Awatar użytkownika
radziu87

Sympatyk

Dylemat dot. zesłania

Post autor: radziu87 »

Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Prośba o pomoc. Poszukuję osób represjonowanych przez ZSRR.

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Czy istnieje wyszukiwarka osób represjonowanych przez władze ZSRR. Coś w rodzaju jak wyszukiwarka osób represjonowanych przez władze hitlerowskich Niemiec. Jak do tej pory nie udało mi się nic takiego znaleźć. Jeżeli ktoś z państwa ma taką wiedzę, proszę o link do tej strony. Pozdrawiam. Ewa.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Bardzo dziękuję za pomoc.
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Spróbuj także tu:

http://lists.memo.ru/index.htm

Ela
jart

Sympatyk
Nowicjusz

A co wiesz i czego szukasz? (aresztowanie, zesłanie, inne)
pozdrawiam
Artur

Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Zaczęłam poszukiwania od mego dziadka Feliksa Wałejko wywiezionego do Rosji w 1944 roku. Wrócił w 1947 roku. Informacje o nim mam z IPN, więc jego nazwisko wykorzystałam jedynie do sprawdzenia czy znajduje się w wyszukiwarce ( indeks represjonowanych). Nie było. Nie znalazłam też Wacława Łuniewskiego. zatrzymanego przy przekraczaniu granicy rosyjsko- niemieckiej w okolicy Małkini, w 1940 roku. Został wywieziony do Rosji, a stamtąd trafił do Armii gen. Andersa. Do domu wrócił po wojnie. Poszukuję rodzin Spieszyński i Jakoniuk wywiezionych do Rosji w okresie I Wojny Światowej. Jakoniukowie wrócili w 1921 roku, natomiast małżonkowie Spieszyńscy zmarli w pociągu w drodze powrotnej. Do domu wrócili ich niepełnoletnie dzieci Jan i Anna. Mam jeszcze pytanie, czy w/w wyszukiwarki są nadal uzupełniane, czy ten proces już został zakończony. Pozdrawiam Ewa.
Ewa_Brzezińska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Ewa_Brzezińska »

Przyłączam się do podziękowań-:)
Nie wpadłam dotąd na to, żeby wejść na strony IPN.
Ledwie zajrzałam, a jakie rezultaty!

Pozdrawiam.
Ewa
Annaniena

Sympatyk

Post autor: Annaniena »

Witam

Posyłam link relacje deportowanych i wiele innych dok.
http://www.szukajwarchiwach.pl/800/1/0/ ... bJednostki
http://www.szukajwarchiwach.pl/800#tabZasoby
Pozdrawiam Anna
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję i pozdrawiam Ewa.
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Łuniewska_Ewa pisze: Nie znalazłam też Wacława Łuniewskiego. zatrzymanego przy przekraczaniu granicy rosyjsko- niemieckiej w okolicy Małkini, w 1940 roku. Został wywieziony do Rosji, a stamtąd trafił do Armii gen. Andersa. Do domu wrócił po wojnie.
Ten? -> http://www.szukajwarchiwach.pl/800/1/0/ ... /#tabSkany

Jeśli tak, to jeszcze: http://www.szukajwarchiwach.pl/800/1/0/ ... /#tabSkany

Przejrzyj też w papierach Andersa listy zesłańców (korespondencję z rodzinami) - może coś znajdziesz (wątpię, ale...).
pozdrawiam
Artur

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”