Pozdrawiam
Poszukuję parafii dla miejsca urodzenia
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
super, dziękuję pięknie. zatem szukam dalej, poinformuję o owcach pracy oraz jeśli będę miał jakieś wątpliwości.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mariusz
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Zerknij też na aneksy do tego ślubu z 1815 - są w SZWA
http://www.szukajwarchiwach.pl/48/912/0/-/11#tabSkany
Arek
http://www.szukajwarchiwach.pl/48/912/0/-/11#tabSkany
Arek
są alegaty do małżeństwa z 1815 roku.. przejrzałem metryki na SZwA i genbazie, nie znalazłem niestety aktu małżeństwa Marianny z Jedlińskich i z Jakubem Majewskim a także małżeństwa z pierwszym mężem, bo ponoć był ich trzech - ostatni Grzegorz Rybak vel Grabarczyk s. Ignacego i Barbary z Żegnałków, mój pradziadek ur w Luciążnej ok 1919, nie orientujesz się może jaka to parafia - jest wieś o podobnej nazwie koło Inowłodza.
Dziękuję za dotychczasową pomoc.
Pozdrawiam
Dziękuję za dotychczasową pomoc.
Pozdrawiam
Mariusz
Poszukuję rodzin
Poszukuję rodzin
-
Arek_Bereza

http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_V/460
wygląda na to, że to parafia Inowłódz
Pozdrawiam,
Arek
wygląda na to, że to parafia Inowłódz
Pozdrawiam,
Arek
Dziękuję znalazłem już Anne Rybak c. Ignacego (pastucha dworskiego ) i Barbary z Żegnałków ur w Poświętnem. Za licho nie mogę znaleźć Grzegorza Rybaka vel Grabarczyka mojego pra...dziadka urodzonego około 1819 w Luciążnej. Anna rybak zmarła 2 lata później w Zakościelu... ależ oni sie często przeprowadzali;) - już mam w 1820roku;)
Mariusz
Poszukuję rodzin
Poszukuję rodzin
Jeszcze jedna prośba, gdyż w aktach po łacinie niezbyt zgrabnie się poruszam - w akcie ur Piotra Jedlińskiego jest napisane
"Wieś Dęba
Roku Pańskiego 1779, dnia 17 I - Ja, Michał Łomiński, pleban kościoła parafialnego w Kraśnicy, ochrzciłem dziecko opatrznego Jakuba Jodłowskiego i Franciszki Drydzianki, ślubnych małżonków, któremu to dziecku nadano imię Piotr; chrzestnymi byli: opatrzny Kacper Łomieński i Zofia Szymczewska, panna"
czy mógłbyś mi pomóc znaleźć akt ślubu Jakuba Jodłowskiego vel Jedlińskiego i Franciszki Drydzianki przed urodzeniem Piotra..
Z góry dziękuje.
"Wieś Dęba
Roku Pańskiego 1779, dnia 17 I - Ja, Michał Łomiński, pleban kościoła parafialnego w Kraśnicy, ochrzciłem dziecko opatrznego Jakuba Jodłowskiego i Franciszki Drydzianki, ślubnych małżonków, któremu to dziecku nadano imię Piotr; chrzestnymi byli: opatrzny Kacper Łomieński i Zofia Szymczewska, panna"
czy mógłbyś mi pomóc znaleźć akt ślubu Jakuba Jodłowskiego vel Jedlińskiego i Franciszki Drydzianki przed urodzeniem Piotra..
Z góry dziękuje.
Mariusz
Poszukuję rodzin
Poszukuję rodzin
-
Arek_Bereza

Takie poszukiwania w księgach prowadzonych po łacinie nie są wcale trudne. Schemat ten sam, nazwiska widoczne.
Sprawdziłem jednak Kraśnicę i ślubu Jakuba i Franciszki nie znalazłem ale roczniki są tylko (i aż) od 1777. Choć możesz sprawdzić sam na wszelki wypadek https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
Znalazłem akt urodzenia Piotra https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
Kraśnica nie jest trudna do przeszukiwania, trzeba tylko zauważyć, że prowadzący księgę (niektóre roczniki) dzielił akty według miejscowości (np. Dęba i kilka lat z Dębej, Kraśnica i kilka lat z Krasnicy). Do tej pory się z czymś takim nie spotkałem ale kiedyś musi być ten pierwszy raz.
Pozdrawiam,
Arek
Sprawdziłem jednak Kraśnicę i ślubu Jakuba i Franciszki nie znalazłem ale roczniki są tylko (i aż) od 1777. Choć możesz sprawdzić sam na wszelki wypadek https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
Znalazłem akt urodzenia Piotra https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
Kraśnica nie jest trudna do przeszukiwania, trzeba tylko zauważyć, że prowadzący księgę (niektóre roczniki) dzielił akty według miejscowości (np. Dęba i kilka lat z Dębej, Kraśnica i kilka lat z Krasnicy). Do tej pory się z czymś takim nie spotkałem ale kiedyś musi być ten pierwszy raz.
Pozdrawiam,
Arek
Dziękuję Ci pięknie, ,poszukam.. tylko czy akta chrztu i zaślubin są od siebie jakoś oddzielone?
Mariusz
Poszukuję rodzin
Poszukuję rodzin
-
Arek_Bereza

Tak, są oddzielone - Liber baptisatorum i Liber copulatorum
Z aktu urodzenia Piotra wynika, że jego rodzice byli małżeństwem więc do przeszukania są lata 1777-1779 (zaledwie kilka stron). Tu nie ma podziałów na miejscowości (w tym sensie, że najpierw jedna miejscowość i akta z kilku lat a potem druga). Możesz też przeszukać pozostałe akty (np. zgony). Nie spodziewałbym się zbyt wiele ale czasem coś się trafi. Niestety w aktach łacińskich nie ma zbyt wielu informacji
Pozdrawiam,
Arek
Z aktu urodzenia Piotra wynika, że jego rodzice byli małżeństwem więc do przeszukania są lata 1777-1779 (zaledwie kilka stron). Tu nie ma podziałów na miejscowości (w tym sensie, że najpierw jedna miejscowość i akta z kilku lat a potem druga). Możesz też przeszukać pozostałe akty (np. zgony). Nie spodziewałbym się zbyt wiele ale czasem coś się trafi. Niestety w aktach łacińskich nie ma zbyt wielu informacji
Pozdrawiam,
Arek
Tak, masz racje cudów nie zwojowałem, nie znalazłem nowych informacji. Dziękuję za wsparcie już kolejny raz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mariusz
Poszukuję rodzin
Poszukuję rodzin
Witam ponownie,
znalazłem akt zgonu Jakuba Jedlińskiego w 1799, piszą że miał 56l.
poniżej link
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
Teraz szukam aktu urodzenia Jakuba... Aktu zgonu żony Jakuba - Franciszki Dyrdzionki (Dyrda?) po mężu Jedlińska - nie znalazłem.
Proszę kogoś sprytniejszego, z lepszymi oczami o odszukanie aktu ur Jakuba i/lub jakichkolwiek info o Franciszce..
Z góry dziękuje
znalazłem akt zgonu Jakuba Jedlińskiego w 1799, piszą że miał 56l.
poniżej link
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
Teraz szukam aktu urodzenia Jakuba... Aktu zgonu żony Jakuba - Franciszki Dyrdzionki (Dyrda?) po mężu Jedlińska - nie znalazłem.
Proszę kogoś sprytniejszego, z lepszymi oczami o odszukanie aktu ur Jakuba i/lub jakichkolwiek info o Franciszce..
Z góry dziękuje
Mariusz
Poszukuję rodzin
Poszukuję rodzin