Wierzbiccy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Wierzbiccy

Post autor: hagi26 »

Witam, w tym poście zamieszczam informacje na temat rodzin z mojego drzewa, z którymi na kontaktach by mi bardzo zależało! Może ktoś, coś - a nóż.

Tak więc:

Wierzbiccy:
Mój dziadek, Zygmunt Wierzbicki - miał rodzeństwo, Edwarda i Kazimierę, którzy już zmarli i o których nic nie wiem - urodzili się w Radomiu.
Mój pradziadek Andrzej Wierzbicki (ur. 23.10. 1893 w Parznicach, potem zamieszkujący w Radomiu), jego żoną była Stanisława Grzyb
Rodzice Andrzeja: Łukasz Wierzbicki (ur. 14.10.1859 w Wojsławicach) i Ewa Skorża (ur. 3.12.1863 w Parznicach, zm. 8.12.1920)
Rodzeństwo Andrzeja: Franciszek, Wojciech (Jego żoną była Zofia Folipska), Jan, Franciszka, Bartłomiej

Rodzice Łukasza: Franciszek Wierzbicki (ur. 1819 w Wojsławicach, zm. 3.05. 1864) i Franciszka Sobol (ur. 1828)
Rodzeństwo Łukasza: Stanisław, Jan, Andrzej (Jego żoną była Józefa Skowrońska, mieli dzieci: Antoni [Żoną Antoniego była Waleria Kowalik, mieli dzieci: Józef, Jan [Jan ożenił się z Anną Franeuz (?)]]), Zofia

Rodzice Franciszka: Faustyn Wierzbicki (ur.1779 w Wojsławicach, zm. 23.12.1835) i Wiktoria Bartnik
Rodzeństwo Franciszka: Wojciech( Jego żoną była Marianna Sulty, ich dzieci: Jan, Franciszka, Anna, Stanisław, Piotr, Jędrzej, Józef), Franciszka, Faustyna, Józef

[EDIT - dodałam małżeństwa i pochodzące z nich dzieci z bocznych gałęzi z mojego drzewa genealogicznego.
Ostatnio zmieniony ndz 14 sie 2016, 11:57 przez hagi26, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Wierzbiccy

Post autor: Kostkowski »

Jeśli Zygmunt, Edward i Kazimiera Wierzbiccy urodzili się w Radomiu, to przed rokiem 1909 w Radomiu nie występują (sprawdziłem). Pozostaje w Archiwum Państwowym w Radomiu przejrzeć akta urodzeń/chrztów od roku 1910 do 1915. Jako, że Pracownia Naukowa jest w tym miesiącu nieczynna można od września szukać samemu.
Ale ja proponuję zlecić Archiwum (które jest czynne) kwerendę za lata 1910-1915. Do pół godziny poszukiwań jest to bezpłatne, więc wykorzystaj tę szansę. Dłuższa kwerenda to 32 zł za godzinę. Na przejrzenie samych spisów pół godziny wystarczy.
Jeśli Twoi poszukiwani będą w tych latach to zamówisz skany.

Jednocześnie poproś w USC o sprawdzenie 10 lat: 1916-1925. Nie proś od razu o więcej bo to urzędników zniechęca. Jeśli będą w tych latach to zamów ksero wpłacając po 5 zł. Jeśli ich nie będzie to wtedy poproś o sprawdzenie kolejnych 10 lat: 1926-1935.
PS
Akta par. Radom w AP mają od 1810 do 1915, ale skany tylko od 1827 do 1877 (są w szukajwarchiwach).
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
gienia

Sympatyk

Wierzbiccy

Post autor: gienia »

Witam,
nazwisko Skorża przewija się w XIX wiecznych księgach U, M, Z parafii Radom. Tu podaję ci link do tej parafii http://www.szukajwarchiwach.pl/58/156/0 ... bJednostka
W jednym roczniku są indeksy U, M i Z.
Gienia
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Wierzbiccy

Zygmunt Wierzbicki syn Andrzeja i Stanisławy z d. Grzyb, urodzony 29 czerwca 1940 roku zapisany w roku 1942 nr aktu 437/1942/1.
Jedynka oznacza parafię św. Jana.
W przedziale 1910-1949 jest trzech Edwardów Wierzbickich: 100/1921/3 syn Franciszka, 301/1925/3 syn Bolesława, oraz
Edward Wierzbicki syn Andrzeja i Stanisławy z d. Grzyb, ale urodzony w roku 1902, nr aktu 1932/993/1 . Mając numer aktu poproś telefonicznie o bliższe dane, ale lepiej zamów kserokopię lub skan za 5 złotych. Nie zamawiaj znacznie droższego odpisu bo tam nie ma tych szczegółów, jakie są w akcie, np. wiek rodziców, zawód/zajęcie ojca, świadkowie, chrzestni...
Wiem, że tu coś nie pasuje, bo z daty urodzenia Andrzeja (1893) wynika, że mógł poślubić Stanisławę dopiero od roku 1911, ale mając w ręku akt będziesz wiedzieć jaki błąd urzędnicy popełnili w odczytywaniu przez telefon. Ja natomiast nie będąc rodziną nie chcę nadużywać ich życzliwości.
Kazimiera Wierzbicka córka Andrzeja i Stanisławy z d. Grzyb 704/1928/1.
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

O matko, dziękuję wam bardzo! Zapomniałam dopisać, że żoną mojego pradziadka Andrzeja była właśnie Stanisława Grzyb, wybaczcie. Mój dziadek Andrzej poślubił babcię Stanisławę w 1924 roku, wiem, bo to był pierwszy akt, jaki kiedykolwiek udało mi się odnaleźć :)
Co do Skorżów, odnalazłam całą moją linię od praprababki w górę, ale zależy mi na jakimkolwiek kontakcie z członkami tamtej rodziny. Napiszę o tym specjalny osobny post, bo tam też jest bardzo dużo danych i nie chcę robić zamętu tutaj :)

Skontaktuję się z obiema parafiami, czy to telefonicznie czy listownie, bardzo, bardzo mocno wszystkim dziękuję!
Pozdrawiam, Kamila
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

hagi26 pisze:...Skontaktuję się z obiema parafiami...
"Moje" dane pochodzą nie z parafii lecz z USC. Możesz i z parafii dostać skan, ale mało który ksiądz jest tak życzliwy. Łatwiej samemu zajrzeć do księgi i sfotografować. Może masz kogoś w Radomiu, kto by podszedł i pstryknął fotkę.
W USC też można sfotografować, ale trzeba być blisko spokrewnionym. Ja proponuję, żebyś przez telefon poprosiła o przesłanie skanu drogą elektroniczną, albo ksero drogą pocztową i dopytała o sposób zapłaty.
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Napisałam do nich maila właśnie, z prośbą o ksero, podałam adres i zapytałam, czy można zapłacić przelewem. Napisałam też dokładnie kim jestem i jakie łączy mnie pokrewieństwo, a niestety nikogo bliskiego w Radomiu nie mam - a przynajmniej o nikim takim nie wiem na ten moment - więc pozostaje tylko elektroniczna bądź listowna dyskusja.
I szczerze mówiąc, napisałam już do 3 parafii z różnymi zapytaniami - każda mi odpisała, każda udzieliła informacji. Może po prostu trafiłam na wyrozumiałe osobowości. :)
Pozdrawiam, Kamila
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Wierzbiccy

Kostkowski pisze: Edward Wierzbicki syn Andrzeja i Stanisławy z d. Grzyb, ale urodzony w roku 1902, nr aktu 1932/993/1.
...Wiem, że tu coś nie pasuje ... mając w ręku akt będziesz wiedzieć jaki błąd urzędnicy popełnili w odczytywaniu przez telefon..
Nurtuje mnie ten błąd, ale nie dlatego, że tak późno jest chrzest po urodzeniu, bo jeszcze większą rozbieżność spotykałem. Myślę, że nie ma takiej różnicy, tylko przy przepisywaniu aktu opuszczono słowo. Daj znać jak dostaniesz akt. A jeśli zdobędziesz akty i z parafii i z USC to zapewne te z parafii będą pierwopisami, a te z USC wtóropisami. Mimo to warto mieć oba.
PS
Nie podpisujesz się więc może Cię czekać przykra uwaga. Możesz sobie ustawić automatyczny podpis. Były opisy jak to zrobić.
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Re: Wierzbiccy

Też myślę, że to jakaś drobna omyłka, ale dam znać, kiedy się odezwą i co powiedzą.
O jaki podpis chodzi? Tutaj, na forum, pod spodem?
Przyznam się bez bicia, że wpadłam na to forum na "dziko", może niechcący ominęłam jakieś narzucone zasady. Chodzi o to, by w podpisie były moje dane, czy też podpisywać się w postach?
Pozdrawiam, Kamila
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Niekoniecznie błąd
Księga urodzeń nie tylko urodzenia zawiera - poza np chrztami neofitów, przysposobieniem , uznaniem- także "odtworzenia"

przy okazji:
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... 53/057.jpg
Andrzej Wierzbicki (z Łukasza i Ewy ze Skorżów) urodzony 4 listopada 1893 wraz z żoną Stanisławą z Grzybów (z Antoniego i Józefy dd Nowak) urodzoną 5 listopada 1900 w Radomiu (więc też chyba w kls-ie winna być) przesiedleni z gminy Gębarzów powiatu radomskiego 5 V 1926 wieś Dasznice (?) - tożsame z urodzeniem Andrzeja?
brak info o dzieciach , wpis 1926 (?), jakiś dopisek ołówkiem z lutego (21.) 1955 roku ?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Napisałam zapytanie o to, pewnie wszystko wyjaśni się wraz z ich odpowiedzią :)

Tak, to na pewno mój pradziadek. To bardzo ciekawa informacja i dziękuję za nią serdecznie. Nie wiedziałam, że moi pradziadkowie byli przesiedlani, więc to kolejny malutki kamyczek w poznaniu ich historii. :)
Pozdrawiam, Kamila
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

linki miałeś wcześniej:)

nie domniemywaj rozszerzająco "przesiedlani" = "wypędzeni"/pod przymusem zmienili miejsce zamieszkania
zmienili miejsce zamieszkania , a w konsekwencji wpisu (migrowali także w ujęciu urzędowym), jak się wydaje - żona nie pierwszy raz (skoro miała wcześniejszy wpis taki jak mąż, to raczej nie był pierwszy - poprzedzał go wpis przy ojcu/rodzinie...z m. urodzenia - także radomski, przejrzyj tych Grzybów w skorowidzu, znajdziesz pewnie jej rodzeństwo, rodziców, może nawet dzieci rodzeństwa)
c.d. (tj późniejszy okres) w księgach meldunkowych, a dresu (z dokładnością do domu) masz
AP? może, a może jeszcze urząd miasta
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Nie zdążyłam jeszcze wszystkiego przejrzeć, odkryłam teraz nowe zakamarki metryk których wcześniej nie znałam i pewnie jestem zgubiona na kolejne kilka tygodni przez to :) (Jak nie więcej)

Mam z dokładnością do domu Stanisławy jeszcze za panny i Andrzeja za kawalera z aktu ślubu, dalej nie dotarłam, bo jedyne co póki co udało mi się namierzyć, to te akta, które były dostępne na familysearch. Teraz będę musiała się bardziej pochylić nad tym, co mi tutaj państwo podesłali
Pozdrawiam, Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”