Liciążna, Poświętne, Zakościele - parafia Inowłódz

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Witam,

czy dostępne gdzieś są w "internetach" akta z powyższej parafii z XVIII wieku? Szczególnie chodzi mi miejscowości jak powyżej, ale też inne bo nie wiem gdzie moi przodkowie się wcześniej lokowali.
Dziękuję pięknie
Z parafii tej szukam o przodkach poniższych krewnych:

Łukasza Garbarczyka v. Rybak (1756-1796) i jego żony Marianny- ale tu pewności nie mam, bo mogą być z Czerniewic - w 1793r. rodzi im się syn Ignacy Rybak w Czerniewicach właśnie

Grzegorz Żegnałek (1734-1814) i jego żona Marianna Żegnałek dd. Czuba (1756-1815) i tu mam ojców chyba Wojciech Czuba i Magdalena Kempka/Kempska. W 1790 Grzegorzowi i Mariannie rodzi się córka Barbara, natomiast pierwsze dziecko Wojciecha i Magdaleny Czuba wg geneteki rodzi się w 1751 - Bartłomiej Cuba v. Czuba, natomiast w 1756 moja pra....prababka Marianna Czuba po mężu Żegnałek.

Dziękuję
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: kwroblewska »

W internecie nie ma skanów ksiąg z parafii w Inowłodzu XVIIIw.
Akty chrztu - AP Piotrków Trybunalski
Akty ślubu - AD Łowicz
Przypuszczam, że księgi które się zachowały zostały zindeksowane i to b. dokładnie przez Anetę K. a indeksy są w genetece np. http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
_____
Krystyna
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Mariuszu

Niestety są braki skanów w internecie z Inowłodza i Lubochni więc masz sporo problemów by to zestawić, ale proponuję zastosowanie sposobu jaki stosuję przy takich niepełnych informacjach. Otóż staram się jak najdokładniej, z datami wypisać wszystkich z danej rodziny jacy występują w indeksach. To pozwala zakreślić ramy czasowe poszukiwać oraz wyznaczyć przypuszczalne daty zdarzeń rodzinnych.
I tak: Ignacy Rybak i Barbara Żegnałek brali ślub w parafii Inowłódz aktem 1818/1, a Grzegorz Rybak ich syn wg aktu ślubu z 1846 roku miał 27 lat co daje datę urodzin ok 1819 roku, czyli mógł być ich najstarszym synem. Niedługo potem urodziła się Marianna Grabarczyk, która aktem 1844/19 w Lubochni brała ślub z Mateuszem Borysem i jest jeszcze jedna siostra Grzegorza Rozalia Rybicka, która aktem 1851/9 bierze w Lubochni ślub z Antonim Kopeć.
Podobnie trzeba prześledzić rodzinę Czuba( Cuba) Wojciecha i Magdaleny Kempska. Wygląda na to, że ślub brali przed 1751 rokiem bo najstarszy syn Bartłomiej Cuba tak się rodzi. Średnio dodaje się lub odejmuje 20 lat i wygląda, że Wojciech i Magdalena urodzili się ok 1731 roku przy czym kobiety dawniej jako panny wychodziły wcześnie za mąż, ale wyjątki bywały.
Grzegorz Żegnałek i Marianna Czuba mieli dzieci, które przeżyły i brały śluby w parafii Inowłódz. Na podstawie 3 kolejnych ślubów wygląda, że najstarsza była ich córka Jadwiga Iv Rzepecka, żona Filipa, II v 1827/14 żona Mikołaja Madzio i 1837/1 Szczepana Zasada.
Potem była Barbara ur ok 1800 r, Wojciech ślub 1829/3 i 1841/2, Rozalia ślub 1829/7 Norbert Kocik i 1843/1 Roch Grzyb oraz Jakub - ślub 1837/5 z Kunegundą Kocik .
Jak dokładnie uporządkujesz wszystkie zapisy możesz uzyskać najbardziej przybliżone daty wszystkich zdarzeń i jeśli nie odnajdziesz metryk to przyjąć je jako przybliżone do zapisów w Twoim drzewie rodzinnym.
Można jeszcze szukać w archiwach nie zlecając drogiej kwerendy, ale sprawdzając w spisie AD Łowicz i AP Piotrków czy takie lata się zachowały.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia
Janina
Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Dziękuję pięknie Janino,

podejdę do tematy tym sposobem, dziękuje za podpowiedź i podane informacje, których ja nie mogłem zaleźć :)

Pozdrawiam serdecznie, pogrzebię jeszcze...
Pozdrawiam
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”