"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Pajak_Barbara

Sympatyk

Post autor: Pajak_Barbara »

Dziękuję, tak mi się wydawało, ale zawijas przed "P" brałam za dodatkową literę i szukałam jakiegoś "Opleszewa". :D
Szukam!
ewangelicy nazwiskiem Radzikowski
Marcin Kaczmarek i Franciszka Chatlińska
Paweł Pająk z Wiktorią Walkiewicz - Łagów
Prachnio z Wyłazów par. Niwiski
Gotlib/Bogumił Jagodziński przed 1840
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Pajak_Barbara pisze:zawijas przed "P" brałam za dodatkową literę i szukałam jakiegoś "Opleszewa".
Bo tam jest tak napisane: "Opleszew" - który jeszcze dodatkowo określono jako wieś, nie miasto. Ale prawdopodobnie chodzi o miasto Pleszew...
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

Litwos pisze:Witam,
ponawiam prośbę o "przetłumaczenie" metryki ślubu nr 99 - Antoni Nibling z Anna Debkowska:
http://szukajwarchiwach.pl/72/183/0/-/2 ... 9xA876aCeA
Dziękuję z góry.
Roku tysiąc ośmset dwunastego, dnia siedemnastego, miesiąca października, o godzinie drugiej z południa. Przed nami, urzędnikiem stanu cywilnego gminy warszawskiej, cyrkułu pierwszego, a departamencie i powiecie warszawskim, stawił się imć pan Antoni Niebling, kawaler, podług złożonej metryki urodzenia swego, z ksiąg kościoła w mieście Gudsztad będącego, pod dniem dwunastym września roku bieżącego wyjętej, mający lat dwadzieścia trzy, z sposobu do życia czeladnik profesji szewckiej, zamieszkały w Warszawie, mieszkający w domu pod liczbą dziewięćdziesiąt pierwszym, w cyrkule pierwszym miasta Warszawy będącym od roku, syn Jana Niebling, mularza i Magdaleny, małżonków mieszkających w Warszawie, w domu pod liczbą trzy tysiące piętnaście będącym, stawiła się także Anna Marianna dwóch imion Dąbrowska, panna, podług złożonej metryki urodzenia swego, z ksiąg kościoła parafialnego św. Jana Chrzciciela w War będącego, pod dniem dwudziestym dziewiątym miesiąca kwietnia roku bieżącego wyjętej, mająca lat dwadzieścia jeden, miesięcy dwa i dni siedemnaście i zostająca w usługach od pół roku u państwa Olbrechdów małżonków, mieszkających w domu przy ulicy Białoskórniczej pod liczbą dwa tysiące sześćset dwadzieścia pięć będącym, córka Jana Dąbrowskiego, lokaja i Józefy z Jasińskich małżonków już nie żyjących, mieszkającą w Warszawie, w domu przy ulicy Bugaj, pod liczbą dwa tysiące pięćset dziewięćdziesiąt siedem będącym, którym to rodzicom swym, osobiście przy akcie niniejszym akta uszanowania dopełnili, a rodzice onym że na wnijście w stan małżeński zezwolili. Strony stawające żądają a żebyśmy przystąpili do obchodu ułożonego między niemi małżeństwa, którego zapowiedzi wyszły przed głównemi drzwiami domu naszego gminnego, to jest pierwsza dnia czwartego, druga dnia jedynastego, obydwie w miesiącu październiku roku bieżącego o godzinach dwunastej w południe. Gdy żadne tamowanie przeciw rzeczonemu małżeństwu nie nastąpiło My przejrzawszy czyli zważywszy wyżej wymienione akta, uszanowania i zezwolenia osobiste nastąpione, z których okazujemy iż formalności jakich prawo wymaga zachowane zostały, przychylając się do rzeczonego żądania, po przeczytaniu stronom i świadkom wszystkich wyżej wyrażonych papierów, jako też działu szóstego Kodeksu napoleona w tytule o małżeństwie zapytaliśmy się przyszłego małżonka i przyszłej małżonki czy li chcą pobrać się ze sobą? na co gdy każde z nich oddzielnie odpowiedziało iż taka ich jest wola oświadczamy w imieniu prawa iż imci pan Antoni Niebling kawaler i Anna Marianna dwóch imiom Dąbrowska panna połączeni są z sobą węzłem małżeńskim. Tego wszystkiego spisaliśmy akt w przytomności Imci pana Kajetana Sułkowskiego lat 28 mającego, handlem drzewa trudniącego się, mieszkającego w magazynie Czempińskich pod liczbą 215 będącym, Mateusza Banaszkiewicza lat 45 mającego, majstra kowala, mieszkającego w magazynie Czempińskich jako wyżej wzmiankowanym, Bazylego Orzechowskiego lat 55 mającego, kunsztu szewskiego majstra, mieszkającego w domu przy ulicy Dunaj pod liczbą 174 będącym, Franciszka Kierzwicza lat mającego 64, majstra szewca, mieszkającego w kamienicy pod liczbą 283 będącej, który stawającym przeczytany i podpisany został przez nas i imci Antoniego Niebling w stan małżeński wstępującego, Jana Niebling Antoniego Niebling ojca, zaś Jan Dąbrowski Anny Marianny Dąbrowskiej ojciec, Magdalena Niebling Antoniego Niebling matka, tudzież świadkowie czterech imion i przezwisk wyszczególnieni pisać nie umieją. Szymon Rużański Urzędnik Stanu Cywilnego
Ostatnio zmieniony sob 13 sie 2016, 19:08 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 10 razy.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
orzechowy

Sympatyk

Odczytanie imienia

Post autor: orzechowy »

Proszę o pomoc w odczytaniu imienia. Trzeci wiersz od góry (Rodzice: Mieczysław i Franciszka):
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410

Sergiusz?

* Moderacja Proszę nie tworzyć nowych tematów jeśli podobny już istnieje. Ten zostanie przeniesiony (JarekK)
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Odczytanie imienia

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
... Eugeniusz
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
orzechowy

Sympatyk

Odczytanie imienia

Post autor: orzechowy »

Faktycznie, dziękuję bardzo :)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Wojtek
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Wladyslawie,

dziekuje bardzo :-)

Czy moglbys jeszcze zerknac na swiadkow na koniec, tam wystepuje jeszcze bynajmniej jeden Niebling, ktory sie rowniez podpisal. Wazne jest jeszcze jedno: czy ojciec jest malarzem czy mularzem? czy moze byc to i to, ze wzgledu na bazgranie?
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Litwos pisze:...czy ojciec jest malarzem czy mularzem? czy może być to i to, ze względu na bazgranie?
raczej mularzem
Litwos pisze:...tam występuję jeszcze bynajmniej jeden Niebling, który się również podpisał.
Johann Niebling ojciec Antoniego
Litwos pisze:...Czy mógłbyś jeszcze zerknąć na świadków...
...gdy każde z nich oddzielnie odpowiedziało iż taka ich jest wola oświadczamy w imieniu prawa iż imci pan Antoni Niebling kawaler i Anna Marianna dwóch imiom Dąbrowska panna połączeni są z sobą węzłem małżeńskim. Tego wszystkiego spisaliśmy akt w przytomności Imci pana Kajetana Sułkowskiego lat 28 mającego, handlem drzewa trudniącego się, mieszkającego w magazynie Czempińskich pod liczbą 215 będącym, Mateusza Banaszkiewicza lat 45 mającego, majstra kowala, mieszkającego w magazynie Czempińskich jako wyżej wzmiankowanym, Bazylego Orzechowskiego lat 55 mającego, kunsztu szewskiego majstra, mieszkającego w domu przy ulicy Dunaj pod liczbą 174 będącym, Franciszka Kierzwicza lat mającego 64, majstra szewca, mieszkającego w kamienicy ... pod liczbą 283 będącej, który stawającym przeczytany i podpisany został przez nas i imci Antoniego Niebling w stan małżeński wstępującego, Jana Niebling Antoniego Niebling ojca, zaś Jan Dąbrowski Anny Marianny Dąbrowskiej ojciec, Magdalena Niebling Antoniego Niebling matka, tudzież świadkowie czterech imion i przezwisk wyszczególnieni pisać nie umieją. Szymon Rużański Urzędnik Stanu Cywilnego
Litwos

Sympatyk

Wladyslawie,

Dziekuje serdecznie :-)

Intrygowal mnie drugi podpis - ale to Jan sie podpisal jako "Johann".
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Robercie,
Zajrzyj do mojego tłumaczenia aktu małżeństwa 7 okienek wyżej, które kilka razy uzupełniałem i teraz masz prawie kompletne tłumaczenie. Tylko trzy słowa brakują.
pierwsze ... to drugi człon nazwy miasta, więc pytaj znawców w tym zakresie,
drugie ... to jakby synonim "wstąpienia" w stan małżeński,
trzecie ... to określenie kamienicy, które jeszcze analizuję.
Litwos

Sympatyk

Wladyslawie,

wspaniale, jest w zasadzie kompletna.
Metryka byla koszmarnie napisana - dziekuje raz jeszcze za trud :-)
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Litwos pisze:Władysławie,

wspaniale, jest w zasadzie kompletna.
Metryka była koszmarnie napisana - dziękuje raz jeszcze za trud :-)
Jeśli za koszmarne uważasz jednostajne pismo i wyraźny atrament, to jakiego słowa użyć gdy każda litera jest inna, papier ściemniał, atrament wyblakł i korniki przeszły parę razy w poprzek kartek wycinając całe wiersze, brzegi są nadpalone, a w środku ognisko grzyba?
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Kostkowski pisze:Robercie,
Zajrzyj do mojego tłumaczenia aktu małżeństwa 7 okienek wyżej, które kilka razy uzupełniałem i teraz masz prawie kompletne tłumaczenie. Tylko trzy słowa brakują.
pierwsze ... to drugi człon nazwy miasta, więc pytaj znawców w tym zakresie,
drugie ... to jakby synonim "wstąpienia" w stan małżeński,
trzecie ... to określenie kamienicy, które jeszcze analizuję.
Witam

pozwolę sobie dodać te brakujące: Kościoła w mieście Gudsztad będącego i
u Państwa Olbrechtów lub Olbrachtów.
Jeśli chodzi o kamienicę to chyba własnej zapisano.
Litwos

Sympatyk

Władysławie,

wtedy mamy koszmar, w ktorym czlowiek spi, majac koszmary :-)

Widzialem taki "szczatki" metryk - dla mnie to czary mary, cos takiego odczytac. Nie mam w tym kierunku za grosz talentu.

Generalnie jak przegladam jedna parafie, to z czasem ucze sie stylu jakim sa w niej spisywane metryki i wtedy duzo sie moge domyslic.

Czasem trafiam na metryki pisane pismem 4 klasisty - kazda literka ladnie i starannie napisana w prostej linii - przegladanie takich metryk to czysta przyjemnosc.

Janino,

Dziekuje :-)

A moze wiesz przy okazji o jakie miasto tu chodzi? Gudsztad? Czy tu moze chodzic o Dobre Miasto, powiat olsztyński?
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Janina_Tomczyk pisze:pozwolę sobie dodać te brakujące: Kościoła w mieście Gudsztad będącego i
u Państwa Olbrechtów lub Olbrachtów.
Jeśli chodzi o kamienicę to chyba własnej zapisano.
Janino wspaniale pierwsze dwa słowa rozczytałaś, choć w nazwisku jest wyraźnie "d" a nie "t", ale takie kwiatki występują w tym akcie.
Natomiast w trzecim słowie to początek "włas" pasuje, ale całe słowo ma za dużo liter i końcówka nie wygląda na "nej" lecz na "ncej". Nurtują mnie te poprzedzające 3 lub 4 litery. Myślę, że może jest staropolskie słowo, którego nie znam, więc nie próbowałem podstawić.
To jest szczegół dla aktu nieistotny, ale może ktoś jeszcze spojrzy i wspólnymi siłami znajdziemy to kłopotliwe słowo.
Zablokowany

Wróć do „Potrzebuję pomocy”