Po kilku latach zbierania materiałów udało mi się, wspólnie z mężem, wydać książkę opisującą rodzinę Gargulskich.
Nasze opracowanie – „Genealogia rodziny Gargulskich. Potomkowie Kazimierza Gargulskiego (1786-1858)” opisuje starą warszawską rodzinę z kilkupokoleniowymi tradycjami nauczycielskimi. W pierwszej połowie XIX wieku zaznaczyła ona swoją obecność w środowisku stołecznej inteligencji, wchodząc w koligacje z miejscową elitą intelektualną i artystyczną. W drzewie genealogicznym Gargulskich znalazło się kilka interesujących postaci zasłużonych dla rozwoju polskiej nauki i kultury, spośród których wymienić mogę przede wszystkim Józefa Władysława Krogulskiego (1815-1842), pianistę i kompozytora, Walerego Leopolda Kostrzębskiego (1828-1899), wybitnego polskiego numizmatyka, a także Władysława Paulina Tarczyńskiego (1845-1918), działacza społecznego w Łowiczu i założyciela muzeum miejskiego.
To właśnie z uwagi na ciekawe koligacje bliżej zainteresowaliśmy się tą rodziną, poświęcając wiele miesięcy na odtworzenie jej dziejów w okresie ostatnich dwustu lat.
Biogramy poszczególnych osób przedstawiliśmy w formie słownika biograficznego. Starałam się również do każdego życiorysu odszukać i dołączyć zdjęcie.
Opracowanie wydaliśmy głównie dla rodziny, aby przybliżyć im historię rodu. Chcemy także aby trafiło do bibliotek, by pamięć o dziś już nielicznej rodzinie przetrwała na następne pokolenia.
Justyna Krogulska