Proszę o wyjaśnienie zwrotu...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Mączka_Arkadiusz

Co oznacza zwrot - Budnik i zowitka?
Witam wszystkich,
Czy wiecie co oznacza pojawiający się księgach metrykalnych wyraz "budnik" oraz wyraz "zowitka" ewentualnie "zawitka" ?
pozdrawiam
Arek Mączka
Czy wiecie co oznacza pojawiający się księgach metrykalnych wyraz "budnik" oraz wyraz "zowitka" ewentualnie "zawitka" ?
pozdrawiam
Arek Mączka
- Ewa_Szczodruch

- Adam_Kalemba

- Adam_Kalemba

-
Mączka_Arkadiusz

-
Dzimiński-Piotr

Wyjasnienie okresleń:
Proszę o wyjaśnienie określeń Dziad żebrzący i Dziad szpitalny , spotykam się z nimi w starych zapisach metrykalnych.
Rikovanie - co to znaczy?
Czytając księgi sądowe z XVI i XVII wieku z Podlasia natknąłem się na określenie "rikovanie". Słowem tym określano pewien obszar pól należących do wioski - konkretne miejsce. Nie jest to nazwa ściśle lokalna, ponieważ zetknąłem się z tym słowem w przypadku trzech wsi leżących w dość znacznej od siebie odległości. W słownikach etymologicznych i języka polskiego (dawnego) najbliższe określenie - rykować = ryczeć sugeruje, że "rikovanie" to może być dawne określenie rykowiska, miejsca gdzie oznajmiały swoją obecność jelenie. Ale może to być również określenie zaczerpnięte z języka obcego (np. niemieckiego). Czy ktoś zatknął się już z tym słowem w innych od Podlasia rejonach Polski? Czy ktoś wie co to słowo znaczy?
Pozdrawiam
Lech Niepiekło
Pozdrawiam
Lech Niepiekło
- Aftanas_Jerzy

Spotkałem to słowo w pracach językoznawców, którzy moga coś więcej na ten temat powiedzieć. Z tego co znalazłem: Jest to słowo pochodzenia niemieckiego i oznacza [Rykować, Rykować się,Rykać, Rygować] płynąć bystro i obficie, szorować, walić, buchać:"W czasie powodzi woda aż przez rynek rykowała się" <Nm. riicken> Stad też rykowisko jako miejsce spotkania jeleni w czasie rui.
W danym przypadku może chodzić o tereny zalewane w czasie powodzi (rodzaj nieużytków).
W danym przypadku może chodzić o tereny zalewane w czasie powodzi (rodzaj nieużytków).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Dziękuję za podpowiedź. Nieużytki zalewane przez wodę wydają się całkiem prawdopodobne. W jednym ze znanym mi przypadków "rikovanie" udało się dokładnie zlokalizować i istotnie dotyczy to miejsca nisko położonego, nad brzegiem strumyka.
Pozdrawiam z Warszawy
Lech
Pozdrawiam z Warszawy
Lech
- mądzik_władysław

Przednik , ogrodczarz
W spisie rolników z 1846 r. przy jednym z nazwisk widnieje adnotacja "przednik",zaś przy kilku innych "ogrodczarz".
Co oznaczały wtedy powyższe określenia ?
Władysław Mądzik
Co oznaczały wtedy powyższe określenia ?
Władysław Mądzik
- Kaczmarek_Aneta

-
Tomasz_Swierzb

co oznacza zwrot:prawdomówny,uczciwy,pracowity..
Siedzę jak to określiła Pan Tomek w chłopskich metrykach z XIX wieku i zainteresowały mnie pewne dziwne wg. mnie epitety dawane świadkom, zmarłych czy chrzestnych np:
prawdomówny Jan
uczciwy Franciszek
pracowity Roman
szczera Julia
wierzący Adam
Chciałbym dowiedzieć się co to oznaczało??
Z ciekawości wypisałem sobie te epitety ludzi obcych dla mnie, żeby tu na forum zapytać się co to oznaczało. Niestety moi krewni nie byli tak nazywani...
A ponad to co oznacza takie powiedzenie?
"(...) przytonili Stanisława Rosińskiego lat 30 zamieszkałego we Wrzeszczewicach Fortzmana Dworskiego " Ciekawi mnie słowo przytonili i jego zawód... Myślałem, że jest napisane furmana, ale nie! dokładnie to przeanalizowałem i jest Fortzman
prawdomówny Jan
uczciwy Franciszek
pracowity Roman
szczera Julia
wierzący Adam
Chciałbym dowiedzieć się co to oznaczało??
Z ciekawości wypisałem sobie te epitety ludzi obcych dla mnie, żeby tu na forum zapytać się co to oznaczało. Niestety moi krewni nie byli tak nazywani...
A ponad to co oznacza takie powiedzenie?
"(...) przytonili Stanisława Rosińskiego lat 30 zamieszkałego we Wrzeszczewicach Fortzmana Dworskiego " Ciekawi mnie słowo przytonili i jego zawód... Myślałem, że jest napisane furmana, ale nie! dokładnie to przeanalizowałem i jest Fortzman
dziwne epitety??
Tomku,
To sa tlumaczenia przynaleznosci do stanu spolecznego z laciny:
honestus = uczciwy
honoratus = zacny
laboriosus = pracowity
Wyobraznia w tej dziedzinie nie znala granic. Spojrzyj na akty po lacinie w dziale tlumaczen.
Serdecznosci
Bozenna
To sa tlumaczenia przynaleznosci do stanu spolecznego z laciny:
honestus = uczciwy
honoratus = zacny
laboriosus = pracowity
Wyobraznia w tej dziedzinie nie znala granic. Spojrzyj na akty po lacinie w dziale tlumaczen.
Serdecznosci
Bozenna