Wykup pod zastaw - co znaczy?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Rodriguez

Sympatyk

Post autor: Rodriguez »

Witam, mam taki tekst:
Anna, ks. mazowiecka potwierdza transakcją wykupu pod zastaw przez Baltazara Szymoszarskiego lekarza książęcego i jego żonę Dorotę z Mrokowa zapisu na dobrach Wawrzyszew na rzecz Mikołaja Reguły z miejscowości Komorniki.
Nie bardzo znam się na zasadach wykupów, zastawów i zapisów. Proszę mi wyjaśnić o chodziło w całej tej transakcji. Szymoszarski był zadłużony i dług spłacił? Czy jakoś to inaczej wyglądało?
Rodriguez

Sympatyk

rozumiem, że chętnie wszyscy by mi pomogli, tylko nikt nie wie :)

dzięki za ewentualne chęci w takim razie
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Jeśli dobrze zrozumiałem to historia wygląda tak:
1. Mikołaj Reguła otrzymuje "zapis na dobrach" (zapewne w spadku lub podziałach majatku) tj. pewną sumę pieniędzy, którą ma wypłacić własciciel dóbr rzeczonemu Mikołajowi, może to byc kwota jednorazowa lub renta wypłacana przez wiele lat, może to być też prawo uzytkowania ( zwykle dożywotnie) majątku, takie rozwiązanie znajdujemy częstow w testamentach sporządzonych na rzecz wspólmałżonka.

2. "Zapis" jest dobrem które może być zbywalne, a transakcje zbycia mozna wykonać pod zastaw, np drugiego majątku.
3. Trudno dociec kto kupuje od kogo czy ks. Anna , czy Baltazar , ale wygląda to na zawalowaną transakcję bezgotówkową, tj Baltazar z żona dostali w zastawie jakieś dobra, a ks. Anna uwolniła od zapisu dobra Wawrzyszew ( lub odwrotnie). Prawdopodobnie zastaw nie został wykupiony i w ten sposób skonsumowała się ta bezgotówkowa transakcja.

Paweł jurewicz
Rodriguez

Sympatyk

Dzięki Panie Pawle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”