xtedek pisze:Dziękuję serdecznie wszystkim za okazaną pomoc.
Przejrzałem na razie pobieżnie podane miejscowości, sprawdzę je jeszcze dokładniej... Jednak zapomniałem dodać ważną informację.
Według tego co udąło mi się ustalić, ojciec wspomnianego w akcie raczej nie przemieszczał się aż tak dalego. Urodził się w parafii Malużyn, zmarł w parafii Unierzyż 15km dalej. Miejscowości zapisanej jako "Bursin" na 90% należy szukać raczej gdzieś bliżej, na północ od Ciechanowa, Glionejecka, Mławy itd.
Kamilu,
Wg mnie sam wskazałeś cel. Sadzę, że faktycznie nie trzeba szukać daleko, kierunek północny zachód od Mławy - wieś
Bursz (w Kraju Pruskim - powiat niborski) tuż przy granicy z Kongresówką. Pechowo jednak przy tej granicy pobliskie dla wsi Bursz wsie jak Gnojno, Petrykozy, Rywocin podlegały parafii Sarnowo, Kęczewo do parafii Lipowiec Kościelny, Lewiczyn do parafii Mława (dla tych parafii zachowały się księgi metrykalne z pierwszej połowy XIX wieku).
Najbliższa dla wsi Bursz parafia Działdowo zaczęła działać, najpierw jako stacja misyjna, dopiero od końca lat 50-tych XIX wieku - dla lat wcześniejszych, jak sądzę, pozostaje jedynie osamotniona w Prusach katolicka parafia Białuty, a tam niestety księgi zaginęły w czasie II WŚ (najstarsze od roku 1752), choć pewne wskazówki dają podstawę sądzić, że co najmniej jedna księga osiemnastowieczna z tej parafii znajduje się w rękach prywatnych za naszą zachodnią granicą.
Pozdrawiam
Janek
Ps: Czy znasz parafię pierwszego ślubu Walentego?