Psary w woj. świętokrzyskim - jaka to parafia w r. 1821?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Kostkowski

W 1821 w Psarach urodził się Jan Kanclerz, syn Antoniego i Anny z d. Malik. Wg aktu małż. Kancler, wg. aktu zgonu Kanclerz.
Z akt nie wynika do jakiej parafii Psary wówczas przynależały. Wiem też, że miejscowości Psary jet kilka. Jednakże poszukiwania chcę zacząć od najbliższych, czyli tych z woj. Świętokrzyskiego.
Proszę o podpowiedź w jakiej parafii szukać i gdzie akta tej parafii są dostępne.
A może ma ktoś ten akt i mógłbym go dostać (albo choć informacje z tego aktu)?
Z akt nie wynika do jakiej parafii Psary wówczas przynależały. Wiem też, że miejscowości Psary jet kilka. Jednakże poszukiwania chcę zacząć od najbliższych, czyli tych z woj. Świętokrzyskiego.
Proszę o podpowiedź w jakiej parafii szukać i gdzie akta tej parafii są dostępne.
A może ma ktoś ten akt i mógłbym go dostać (albo choć informacje z tego aktu)?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
-
Janina_Tomczyk

Witaj Władysławie
Psary w świętokrzyskim są w parafii Bodzentyn i w parafii Dzierzgów co sprawdziłam przeglądając zdjęcia ksiąg zamieszczone w Genbazie. W spisach zamieszczonych w Bodzentynie z lat 1821 i 1822 nie znalazłam nazwiska Kancler lub Kanclerz, ale w księgach parafii Dzierzgów nie ma spisów do rocznika 1821 i trzeba samodzielnie przeglądać poszczególne metryki by znaleźć poszukiwane nazwisko, więc tylko tyle mogę podpowiedzieć.
Psary w świętokrzyskim są w parafii Bodzentyn i w parafii Dzierzgów co sprawdziłam przeglądając zdjęcia ksiąg zamieszczone w Genbazie. W spisach zamieszczonych w Bodzentynie z lat 1821 i 1822 nie znalazłam nazwiska Kancler lub Kanclerz, ale w księgach parafii Dzierzgów nie ma spisów do rocznika 1821 i trzeba samodzielnie przeglądać poszczególne metryki by znaleźć poszukiwane nazwisko, więc tylko tyle mogę podpowiedzieć.
-
kronerhalina

W tym czasie świętokrzyskie Psary należały do parafii Bodzentyn a akta z tego okresu dostępne są w GenBazie. Halina
- Kostkowski

Re: Psary w woj. świętokrzyskim - jaka to parafia w r. 1821?
Nieoceniona JaninoJanina_Tomczyk pisze:Witaj Władysławie
Bardzo dziękuję za podpowiedź i sprawdzenie.
W par. Dzierzgów w latach 1819-1823 nazwisko Kanclerz nie występuje (spisy są na końcu ksiąg), więc pozostaje szukać innych Psar.
Gdzieś słyszałem, że Kanclerzowie w par. Krynki pochodzą od dwóch braci, którzy z lubelskiego przyjechali za pracą gdy tam zaczęło się rozwijać hutnictwo. Nie wiem na ile ta informacja jest trafna, ale nie znalazłem Psar w lubelskim. Dlatego zdaję się na Twą intuicję. Od których Psar Ty byś zaczęła dalsze poszukiwania?
-
Janina_Tomczyk

Uprzejmy Władysławie
Dziękuję za miłe słowa i powiem, że szkoda iż w Bodzentynie i Dzierzgowie nazwisko Kanclerz nie występuje, bo miejscowości o nazwie Psary w Polsce jest dość dużo. Wydaje mi się, że trzeba teraz na mapie zrobić jakiś krąg wokół parafii Krynki i badać okoliczne Psary.
Najpierw trzeba sprawdzić w akcie dokładnie treść zapisu o miejscu urodzenia Kanclerza i jak to zapisano, czy powołano się na metrykę z Psar bo to oznacza parafię Psary i zawęża poszukiwania. Zwykle w metrykach powoływano się na parafię podając tylko nazwę miejscowości, bo w przypadku wsi bez kościoła podawano nazwę wsi i parafię skąd metrykę wyjęto.
Jeśli chodzi o Psary z lubelskiego to może uznano kierunek lub dawną przynależność Kozienic do lubelskiego, bo są Psary w parafii Brzeźnica koło Kozienic ( obecnie mazowieckie). Jest także w łódzkim blisko Opoczna wieś Psary, ale nie znajduję jej w słowniku i nie wiem czy to parafia Sławno, Paradyż czy Opoczno. Ten teren dawniej zaliczano także do parafii kieleckich i skany są chyba na FamilySearch. Na tym moje "jasnowidzenie" się kończy i pozostaje tylko mozolne szukanie kilkunastu Psar w Polsce.
Dziękuję za miłe słowa i powiem, że szkoda iż w Bodzentynie i Dzierzgowie nazwisko Kanclerz nie występuje, bo miejscowości o nazwie Psary w Polsce jest dość dużo. Wydaje mi się, że trzeba teraz na mapie zrobić jakiś krąg wokół parafii Krynki i badać okoliczne Psary.
Najpierw trzeba sprawdzić w akcie dokładnie treść zapisu o miejscu urodzenia Kanclerza i jak to zapisano, czy powołano się na metrykę z Psar bo to oznacza parafię Psary i zawęża poszukiwania. Zwykle w metrykach powoływano się na parafię podając tylko nazwę miejscowości, bo w przypadku wsi bez kościoła podawano nazwę wsi i parafię skąd metrykę wyjęto.
Jeśli chodzi o Psary z lubelskiego to może uznano kierunek lub dawną przynależność Kozienic do lubelskiego, bo są Psary w parafii Brzeźnica koło Kozienic ( obecnie mazowieckie). Jest także w łódzkim blisko Opoczna wieś Psary, ale nie znajduję jej w słowniku i nie wiem czy to parafia Sławno, Paradyż czy Opoczno. Ten teren dawniej zaliczano także do parafii kieleckich i skany są chyba na FamilySearch. Na tym moje "jasnowidzenie" się kończy i pozostaje tylko mozolne szukanie kilkunastu Psar w Polsce.
- Kostkowski

Jeśli przyjechali za pracą to mogli z dalekaJanina_Tomczyk pisze:...na mapie zrobić jakiś krąg wokół parafii Krynki i badać okoliczne Psary.
rzecz w tym, że w akcie małż. i akcie zg. wzmianka lakoniczna tylko: "w Psarach urodzony" i "urodzony w Psarach".[/quote]Janina_Tomczyk pisze:...Zwykle w metrykach powoływano się na parafię podając tylko nazwę miejscowości, bo w przypadku wsi bez kościoła podawano nazwę wsi i parafię skąd metrykę wyjęto.
Wyjeżdżam na kilka dni szukać roślin leczniczych w korycie rzeki Panna, gdzieś bliżej Krosna, a jak wrócę to będę szukał zaczynając o tych Psar przez Ciebie wymienionych.
Ostatnio zmieniony ndz 21 sie 2016, 03:30 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Janina_Tomczyk

Wyjeżdżam na kilka dni szukać roślin leczniczych w dolinę Panna, gdzieś bliżej Krosna, a jak wrócę to będę szukał zaczynając o tych Psar przez Ciebie wymienionych.[/quote]Kostkowski pisze:Je.śli przyjechali za pracą to mogli z dalekaJanina_Tomczyk pisze:...na mapie zrobić jakiś krąg wokół parafii Krynki i badać okoliczne Psary.rzecz w tym, że w akcie małż. i akcie zg. wzmianka lakoniczna tylko: "w Psarach urodzony" i "urodzony w Psarach".Janina_Tomczyk pisze:...Zwykle w metrykach powoływano się na parafię podając tylko nazwę miejscowości, bo w przypadku wsi bez kościoła podawano nazwę wsi i parafię skąd metrykę wyjęto.
Masz rację Władysławie, że mogli przybyć z daleka, więc biorąc pod uwagę zapisy w metrykach trzeba także będzie zbadać parafie Psary.
Pozdrawiam i życzę miłego pobytu na tych pięknych terenach.