Sądy pokoju - Skowroński (okolica par. Kije)

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

vitoo

Sympatyk
Ekspert

Sądy pokoju - Skowroński (okolica par. Kije)

Post autor: vitoo »

Czy pochodzenie i bliska odległość zamieszkania najbliższej rodziny mogła decydować przy wyborze sądu pokoju w którym spisywano akt znania? Poszukuję wiadomości o rodzinie w tytule.

Konkretnie intryguje mnie panna młoda z aktu poniżej. W akcie nie podano miejscowości jej pochodzenia - młodzi nie przynieśli odpisów metryk - jedynie spisali akty znania w sądzie pokoju w Szydłowie (pan młody - gm. Kije leżała w pow. szydłowskim) i Jędrzejowie (panna młoda). Pan młody był miejscowy, z Lipnika.

1814 Hiacynt Bielawski Magdalena Skowroński

Podejrzewam, że panna młoda również przybyła z najbliższej okolicy. W aktach par. Kije nazwisko Skowroński pojawia się wcześniej dwukrotnie w ślubach:

2 1744 Jakub Skowroński Zofia Brocha Kije Miejscowość: Kliszów
3 1784 Joachim Skowroński Salomea Słaninanazwisko oryginalne: Słoninówna Kije Miejscowość: Borczyn

W obydwu przypadkach jednak młodzi musieli zamieszkać poza parafią, bowiem nie ma po nich śladu w chrztach. Niestety nie wiem jaki był dokładnie kształt powiatu jędrzejowskiego w 1814 roku. Zwróciłem jednak uwagę, że Jacek spisał akt znania w bardziej odległym Szydłowie.

Skowrońska miała 24 lata (ur około 1790) - była córką Wojciecha i Tekli. Co można w tym przypadku jeszcze zrobić? Alegaty wg. mojej wiedzy nie zachowały się. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrowienia!

Witek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”