Bardzo proszę Szanowne Grono o pomoc w ustaleniu właściwego archiwum diecezjalnego, posiadającego interesujące mnie akty, pochodzące z XVIIIw. Chodzi o podwarszawskie miejscowości takie jak: Węgrów, Liw, Cegłów, Kobyłka. Część aktów z tych miejscowości jest zindeksowana w Genetece ale pewnie nie wszystkie. Chodzi mi o księgi urodzeń z końca XVIIIw. Szukam przodka, który być może tam się urodził (znam jego imię i prawdopodobny rok urodzenia). Właśnie z Geneteki dowiedziałem się, że te tereny to prawdziwe zagłębie Dekańskich i jest duża szansa, że moi przodkowie przywędrowali z tych okolic.
Pozdrawiam, Waldemar Dekański.
Poszukuję właściwego archiwum diecezjalnego
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Jarosław_Młynik

Poszukuję właściwego archiwum diecezjalnego
Węgrów to pewnie Drohiczyn. Ale wiem, że w AP w Siedlcach są księgi z Węgrowa. Zgaduję, że Liw podobnie jak Węgrów. Co się zaś tyczy Kobyłki to będzie to Archiwum Diecezji Warszawsko-Praskiej (akurat z Kobyłki szukałem aktów i je stamtąd dostałem).
Pozdrawiam
Jarosław Młynik
Pozdrawiam
Jarosław Młynik
- t.dzwonkowski

Re: Poszukuję właściwego archiwum diecezjalnego
W Archiwum Diecezjalnym Warszawsko-Praskim są przechowywane następujące akta metrykalne:dekan pisze:Bardzo proszę Szanowne Grono o pomoc w ustaleniu właściwego archiwum diecezjalnego, posiadającego interesujące mnie akty, pochodzące z XVIIIw. Chodzi o podwarszawskie miejscowości takie jak: Węgrów, Liw, Cegłów, Kobyłka. Część aktów z tych miejscowości jest zindeksowana w Genetece ale pewnie nie wszystkie. Chodzi mi o księgi urodzeń z końca XVIIIw. Szukam przodka, który być może tam się urodził (znam jego imię i prawdopodobny rok urodzenia). Właśnie z Geneteki dowiedziałem się, że te tereny to prawdziwe zagłębie Dekańskich i jest duża szansa, że moi przodkowie przywędrowali z tych okolic.
Pozdrawiam, Waldemar Dekański.
1.Kobyłka: chrzty z lat 1742-1889, śluby z lat 1755-1890, pogrzeby z lat 1751(z lukami) -1880
2.Cegłów: chrzty z lat 1756 -1908, śluby 1750-1945, pogrzeby z lat 1758-1907
Adres e-mail:archiwum.dwp@gmail.com
Tadeusz Dzwonkowski