Chromińska

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Marek_Kwarciński

Członek PTG

Chromińska

Post autor: Marek_Kwarciński »

Szanowni Genealodzy!
Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w odnalezieniu jakichkolwiek danych dotyczących Ireny Kwarczyńskiej z domu Chromińskiej. Jedynymi danymi jakie posiadam odnośnie Jej osoby jest wzmianka w akcie drugiego ślubu Władysława Kwarczyńskiego z Zofią Nistchke. Akt odnalazłem w zasobach USC Pałecznica 1900 rok, akt nr 4. Według treści tego aktu związek małżeński został zawarty pomiędzy - "Władysławem Kwarczyńskim zarządzającym majątkiem Małoszów i tamże zamieszkałym czterdzieści trzy lata wdowcem po śmierci Ireny Chromińskiej synem Jana i Marii Witkowskiej i Zofią Nischtke córką Konstantego i Marii Kowalskiej". I z tego właśnie aktu dowiedziałem się o istnieniu pierwszej żony jednego z moich przodków. Nie wiem czy posiadali potomstwo. O drugiej żonie też nie udało mi się nic ustalić.
Za wszelkie wskazówki i informacje będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Marek Kwarciński
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

nazwisko Chromińska

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Marku

W indeksach jest ślad chrztu młodszego brata Władysława Kwarcińskiego ( ci sami rodzice) i indeks chrztów po 1906 synów Kwarcińskich, ale nie wpisano danych rodziców do indeksu. Niestety to utrudnia identyfikację i trzeba zaglądać do akt, bo może to dzieci z drugiego ślubu. Nazwisko Zofii mogło być przekręcone bo są wersje Nitchke więc trzeba szukać wersji także spolszczonej.
Mało jest indeksów i skanów z Małopolski, a jako zarządca majątków Władysław Kwarciński mógł się przemieszczać.
Czy możesz zamieścić skan aktu, bo numer w indeksie to akt 6, a podajesz akt nr 4 i mogą być także inne dane pomocnicze w treści.
Awatar użytkownika
Marek_Kwarciński

Członek PTG

nazwisko Chromińska

Post autor: Marek_Kwarciński »

Witaj Janino!
Bardzo dziękuje za odpowiedź. Nie odnalazłem śladu chrztu młodszego brata Władysława ani innych Kwarcińskich.
Załączam skan aktu może będzie pomocny.
http://i1096.photobucket.com/albums/g32 ... fe68it.jpg
Za bezinteresowną pomoc serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam
Marek Kwarciński
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”