Szanowni Genealodzy!
Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w odnalezieniu jakichkolwiek danych dotyczących Ireny Kwarczyńskiej z domu Chromińskiej. Jedynymi danymi jakie posiadam odnośnie Jej osoby jest wzmianka w akcie drugiego ślubu Władysława Kwarczyńskiego z Zofią Nistchke. Akt odnalazłem w zasobach USC Pałecznica 1900 rok, akt nr 4. Według treści tego aktu związek małżeński został zawarty pomiędzy - "Władysławem Kwarczyńskim zarządzającym majątkiem Małoszów i tamże zamieszkałym czterdzieści trzy lata wdowcem po śmierci Ireny Chromińskiej synem Jana i Marii Witkowskiej i Zofią Nischtke córką Konstantego i Marii Kowalskiej". I z tego właśnie aktu dowiedziałem się o istnieniu pierwszej żony jednego z moich przodków. Nie wiem czy posiadali potomstwo. O drugiej żonie też nie udało mi się nic ustalić.
Za wszelkie wskazówki i informacje będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Marek Kwarciński
Chromińska
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Marek_Kwarciński

-
Janina_Tomczyk

nazwisko Chromińska
Witaj Marku
W indeksach jest ślad chrztu młodszego brata Władysława Kwarcińskiego ( ci sami rodzice) i indeks chrztów po 1906 synów Kwarcińskich, ale nie wpisano danych rodziców do indeksu. Niestety to utrudnia identyfikację i trzeba zaglądać do akt, bo może to dzieci z drugiego ślubu. Nazwisko Zofii mogło być przekręcone bo są wersje Nitchke więc trzeba szukać wersji także spolszczonej.
Mało jest indeksów i skanów z Małopolski, a jako zarządca majątków Władysław Kwarciński mógł się przemieszczać.
Czy możesz zamieścić skan aktu, bo numer w indeksie to akt 6, a podajesz akt nr 4 i mogą być także inne dane pomocnicze w treści.
W indeksach jest ślad chrztu młodszego brata Władysława Kwarcińskiego ( ci sami rodzice) i indeks chrztów po 1906 synów Kwarcińskich, ale nie wpisano danych rodziców do indeksu. Niestety to utrudnia identyfikację i trzeba zaglądać do akt, bo może to dzieci z drugiego ślubu. Nazwisko Zofii mogło być przekręcone bo są wersje Nitchke więc trzeba szukać wersji także spolszczonej.
Mało jest indeksów i skanów z Małopolski, a jako zarządca majątków Władysław Kwarciński mógł się przemieszczać.
Czy możesz zamieścić skan aktu, bo numer w indeksie to akt 6, a podajesz akt nr 4 i mogą być także inne dane pomocnicze w treści.
- Marek_Kwarciński

nazwisko Chromińska
Witaj Janino!
Bardzo dziękuje za odpowiedź. Nie odnalazłem śladu chrztu młodszego brata Władysława ani innych Kwarcińskich.
Załączam skan aktu może będzie pomocny.
http://i1096.photobucket.com/albums/g32 ... fe68it.jpg
Za bezinteresowną pomoc serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam
Marek Kwarciński
Bardzo dziękuje za odpowiedź. Nie odnalazłem śladu chrztu młodszego brata Władysława ani innych Kwarcińskich.
Załączam skan aktu może będzie pomocny.
http://i1096.photobucket.com/albums/g32 ... fe68it.jpg
Za bezinteresowną pomoc serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam
Marek Kwarciński