Witam
Poszukuję informacji o rodzinie Wierzchowskich z pod Wieliczki, udało mi się dotrzeć do końca XVIII wieku dzięki zasobom w kurii krakowskiej. niestety księgi parafii Bodzanów sięgają do 1828 roku, reszta jest na parafii. i tu zaczyna się problem, gdyż proboszcz nie jest specjalnie przychylny do udostępniania, swego czasu gdy u niego byłem wspomniał że ktoś o tym nazwisku dzwonił w tej samej sprawie tyle że z pomorza, czy zatem znajdzie się na forum jakaś zaginione odgałęzienie rodu??? Ostatnim znanym mi przodkiem jest Mikołaj W zmarły pomiędzy 1824-7 rokiem, jego syn to Jan(1809-1856) a wnuk to Józef(1854-1894). Skąd przybył mikołaj ? księgi na parafii mogą jeszcze dużo powiedzieć gdyż sięgają do połowy XVIII w[/b]
Wierzchowscy- Bodzanów z pod Wieliczki, pomorze
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Wierzchowski

-
Wierzchowski

Jeszcze taka dygresja, Jedna z linii Wierzchowskich osiedliła się w miejscowości Małoszyce koło Żarnowca, gdzieś po potopie szwedzkim, podobno przybyli z Lubelszczyzny. ktoś kojarzy ta linię? zamieszkują tereny Szczekocin, żarnowca i okolic. jest tam wspomniany Wojciech Wierzchowski urodzony około 1710 roku, ma czworo synów urodzonych w latach 40 tych, są to Ignacy , Wawrzyniec, Błażej, Stanisław. Z czego Stanisław zostaje w Małoszycach, co się dzieje z resztą?? Ktoś się wybiera do archiwum państwowego w Katowicach? i pytanie, pod archiwum której kurii mogą podlegać te okolice?