To samo imię dla synów

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

msmkg

Sympatyk

Post autor: msmkg »

Kostkowski pisze:
Janina_Tomczyk pisze:... przypadki nadawania tego samego imienia dzieciom w rodzinach niższych stanów były raczej spowodowane przesądem (jak u Długosza, bo dzieci innych imion umierały)...
Zgadzając się w pełni z powyższymi uwagami, jako ciekawostkę podaję odwrotny przesąd: imienia zmarłego dziecka unikano nie tylko w bezpośredniej rodzinie, ale też w kolejnych pokoleniach.
Janina_Tomczyk pisze:...Zauważyłam także przy czytaniu metryk, że szczególną popularnością na danym terenie cieszyło się imię patronujące tej parafii i jeśli patronką była św Tekla, to co druga dziewczynka miała takie imię, jeśli był to św Idzi to w parafii było pełno Idzików itd itp.
Spotkałem się z wyjaśnieniem niezwykłej "popularności" pewnego imienia w jednej z parafii (nie wiem czy przypadkiem nie na tym forum). Tam proboszcz wszystkim bez wyjątku nadawał imię swoje. Dziewczynkom również, oczywiście w wersji żeńskiej.
No i proszę zauważyć, że w większości parafii, niezależnie od patrona najczęściej występującym imieniem jest... Marianna.
.-.
Niezależnie od powyższego wątku, pełnego doświadczeń ciekawych, często niezwykłych i zadziwiających zapraszam doświadczonych w indeksowaniu i czytaniu starych ksiąg by wypowiedzieli się w temacie imienia spotykanego najrzadziej.
Wg moich doświadczeń to Ewa.
To ja przy okazji podam jako ciekawostkę występowanie imion w okresie 1631- 1679r. Parafia ze 120 chrztów rocznie wielkopolska . Imię: Adalbertus Albertus 320 , Adam 64, Aegidius 3. Agata 7, Agnes 84, Amelia 1, Anastasia 3, Andreas 140, Anna 580, Antonius lub Antonina 6, Appolonia 2. Augustinus 1. Balthasarus 19, Barbara 140, Bartholomaeus 70, Benedictus 1, Blasius 11, Boleslaus 1, Caecilia 1, Casimirus Casimira 50, Catharina 360, Christina 7, Christianus 6, Christophorus 60, Constantia+ Constantinus 9, Daniel 1, David 2, Dominicus 1, Dorothea 140, Edmundus 1, Aegidius 3. Elisabeth 44, Eva 81, Faustinus 3, Felix 2, Florianus 2, Franciscus 70, Fridericus 6, Gabriel 1, Gasparus 30, Gertruda 3, Gregorius 50, Hedvigis 380, Helena 12, Hieronimus 3. Hilarius 1, Hyacinthus 1 Ignatius 3, Jacobus 180, Joanna 10, Joannes 370, Joseph 30, Laurentius 10, Lucas 30, Lucia 4, Lucyna 1, Ludovicus 3, Magdalena 20, Marcus 4, Margaretha 290, Marianna 160, Martinus 200, Mathias 240, Mathaeus 100, Melchiorus 15, Michael 140, Michalina 1, Nicolaus 30, Paulus 70, Petrus 40, Raphael 1, Rebeca 1, Regina 200, Rosalia 2, Rosina 14, Sabina 1. Samuel 5, Sebastianus 32, Simon 50, Sophia 140, Stanislaus 120, Stephanus 9, Zuzanna 10, Thaddaeus 1, Theophilus 1, Theresia 14, Thobias 2, Thomas 70, Ursula 7, Valentinus 30, Valerianus 1, Venceslaus 2. Vladislaus 3, Zacharias 2,
Dominującym imieniem żeńskim była Anna 580 wpisów oraz męskim Jan 370 wpisów.
Pozdrawiam,
Mirka
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

xtedek pisze: W swoim drzewie mam co najmniej dwa przypadki nadania tego samego imienia nowonarodzonemu dziecku co jego zmarłe niedawno rodzeństwo. Tak jakby na przekór :)
Też tak mam u Szarlipów. 3-letni Karol zmarł w 1860.
17 lat potem druga żona Jakuba rodzi syna i nadają mu imię Karol.

Rzadkie imiona.
1885 Kraczew, Wożuczyn akt 83 - rodzi się Tekla Aurelia Listowska.
Kłopot mam z Kasyldą Broczkowską - nic o niej nie wiem, poza tym, że urodziła się (jako bliźniaczka) 15 sierpnia 1817 w Nawojowej. Rzadkie imię powinno być ułatwieniem szukania, ale w jej przypadku to nie działa.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
jgniedziejko

Sympatyk
Mistrz

Post autor: jgniedziejko »

Ja też tak miałam.

W mojej najbliższej rodzinie, tzn. wśród rodzeństwa mojej babci tak było.

Babci starsza siostra miała na imię Krystyna.
Gdy zmarła, mój pradziadek zmienił imię dla mojej babci, aby na drugie miała Krystyna na pamiątkę po zmarłej siostrze.
I pomimo tego faktu jej ojciec jeszcze jedną córkę dobrych kilkanaście lat później nazwał tym samym imieniem, z tą różnicą, że trzecia z córek była z innej matki.
Pozdrawiam serdecznie,
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”