Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Rutar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Rutar »

Witam,

też życzę wszystkim tworzącym genetekę dużo czasu na indeksowanie ;), nowych skanów a adminom przede wszystkim cierpliwości :)

Pozdrawiam,

Artur Godlewski
Awatar użytkownika
anna_wiśniewska

Sympatyk
Adept

Branno - błędna lokalizacja parafii ?

Post autor: anna_wiśniewska »

Witam...

Interesuje sie parafią Branno w woj. kujawsko-pomorskim i w zindeksowanych zasobach w Genetece są zindeksowane urodzenia lata 1800-1873.

Wydaje mi się że błędna jest lokalizacja tej parafii w "zindeksowane parafie w promieniu 15 km", gdyż podane miejscowości dotyczą woj. wielkopolskiego, a zindeksowana parafia św. Apostołów Piotra i Pawła dotyczy woj. kuj-pom, powiat inowrocławski.

A może chodzi tu o jakieś inne Branno w woj. wielkopolskim?

Proszę o sprawdzenie i skorygowanie błędów.

Pozdrawiam Anna Wiśniewska
vonklinkoff

Sympatyk

Branno - błędna lokalizacja parafii ?

Post autor: vonklinkoff »

Mam dosc intrygujace mnie pytanie.
Wlasnie przeczytalem, ze do geneteki dodano alegata kutnowskie. Czym to sie objawia? Uzupelnieniami w malzenstwach?

Maciek
Maciej
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Re: Branno - błędna lokalizacja parafii ?

Post autor: janden »

vonklinkoff pisze:Mam dosc intrygujace mnie pytanie.
Wlasnie przeczytalem, ze do geneteki dodano alegata kutnowskie. Czym to sie objawia? Uzupelnieniami w malzenstwach?

Maciek
Wstawione indeksy aneksów z Kutna to zindeksowane wszystkie dokumenty, które są w alegatach w danym roczniku (akty chrztów, akty zgonów współmałżonków, akty znania, zapowiedzi, dyspensy). Bardzo ciekawy zbiór, a takie indeksy aneksów były wstawiane także wcześniej (np. Topola Królewska).
Ponieważ nie ma osobnej tabeli na aneksy, są w tabeli małżeństw.
pozdrawiam
Tomek Turniak
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Miło mi poinformować, że liczba wpisów w Genetece przekroczyła kolejny milion i jest ich już ponad 17 000 000 :D

Dziękuję wszystkim, którzy przyczyniają się do rośnięcia Geneteki, zwłaszcza Karolinie, Michałowi, Maćkowi i Igorowi, którzy razem ze mną obrabiają i wstawiają te wszystkie indeksy.
pozdrawiam
Tomek Turniak
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Moje Gratulacje Tomek i Podziękowanie Wszystkim Ludziom Dobrej Woli, a są tacy których już się nie wspomina np. Staszek Pieniążek i wielu, wielu innych osób pozytywnie zakręconych, pracowali i pracują po to, by zostawić ślad po sobie. Jakby mnie ktoś zapytał po 9 latach poszukiwań na swoją rękę i bez udziału w grupach, to kosztuje mnie tyle co nowy samochód, no ten najtańszy. Genealogia to chyba już choroba na udzielanie się bez przymuszania, szkoda tylko ze nowym chętnym do fotografowania metryk, takim jak Marek Biłobrzeski, zamiast zachęcać i pomagać, hamują go już na starcie, pozdrawiam - Julian
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Gratuluję i oby tak dalej :)
Wykonaliście kawał dobrej pracy przez ten ostatni rok!
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Czas szybko leci Sebastianie :)

Mam nadzieję, że za rok o tej porze będziemy już powoli chłodzili szampana szykując się na okrągłe dwadzieścia milionów wpisów.

Julianie, Geneteka ma bogatą historię i wiele osób musiało jej poświęcić mnóstwo czasu, a teraz już się o nich nie wspomina. My wstawiamy kolejne miliony rekordów, ale tylko kontynuujemy dzieło naszych poprzedników. Po cichu liczę, że są zadowoleni z tego jak wygląda Geneteka i w którą stronę zmierza.
pozdrawiam
Tomek Turniak
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Szybko minęły nam dwa lata .. :)
Z okazji kolejnej rocznicy społecznej pracy ,
podziękowania dla całego zespołu :
Karolinie Kosińskiej
Tomkowi Turniakowi -szefowi zespolu
Maćkowi Terkowi - ze Świętogenu
Michałowi Zielińskiemu
Igorowi Daniszewskiemu
Sebastianowi Gąsiorkowi wspierającemu zespół.
Cierpliwości ,wytrwałości i satysfakcji
:)
I prośba do osób indeksujących o eliminowanie błędów w arkuszach :
wpisywanie danych we właściwe kolumny ,korzystanie z rubryki ,,vel"
nie wpisywanie słów ,,brak" ,nie ma",bezimienny itd w kolumny z imieniem lub nazwiskiem.
Razem zbliżamy się do magicznej liczby 20 mln. i
niech się dalej nam rozwija Geneteka
Waldemar
tomasz.n

Sympatyk

Post autor: tomasz.n »

Chyba zapomniałes a Marcie Nalazek i Leszku Cwiklinskim...
Pozdrawiam,
Tomasz

* Moderacja wpisu
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Podziękowałem osobom, które
zgłosiły się po kryzysie lipcowym (gdy odeszła
Marta ).
Zamieściłem apel o zgłaszanie się osób chętnych do
poprowadzenia Geneteki i w jakimś tam stopniu czuję się
za to odpowiedzialny.
Jestem im wdzięczny za podjęcie tak trudnego zadania .
I osobiście będę im za to dziękował co roku
Waldemar
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Re: Geneteka - nasze wspólne dzieło

WaldemarChorążewicz pisze:Szybko minęły nam dwa lata .. :)
Z okazji kolejnej rocznicy społecznej pracy ,
podziękowania dla całego zespołu :
Karolinie Kosińskiej
Tomkowi Turniakowi -szefowi zespolu
Maćkowi Terkowi - ze Świętogenu
Michałowi Zielińskiemu
Igorowi Daniszewskiemu
Sebastianowi Gąsiorkowi wspierającemu zespół.
Cierpliwości ,wytrwałości i satysfakcji
I prośba do osób indeksujących o eliminowanie błędów w arkuszach :
wpisywanie danych we właściwe kolumny ,korzystanie z rubryki ,,vel"
nie wpisywanie słów ,,brak" ,nie ma",bezimienny itd w kolumny z imieniem lub nazwiskiem.
Razem zbliżamy się do magicznej liczby 20 mln. i
niech się dalej nam rozwija Geneteka
Waldemar
Faktycznie, bardzo szybko minęły nam te dwa lata. W imieniu całego zespołu dziękuję i dziękuję także całemu zespołowi - przede wszystkim za to, że są w stanie wytrwać mimo różnych przeciwności.

Mam też cichą nadzieję, że nasi poprzednicy (Jacek Młochowski, Leszek Ćwikliński, Marta Nalazek) są zadowoleni z tego, jak ich dziecko pokonuje kolejne etapy swojego życia.

Z przykrością muszę jednak poinformować, że Maciej Terek nie administruje już z nami Geneteką. W wyniku zasadniczej różnicy zdań na temat podstawowych zasad rządzących administrowaniem, byłem zmuszony podziękować Maciejowi za współpracę.
pozdrawiam
Tomek Turniak
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witam
Zawsze jest jakiś koniec.
Tak tak 4 dni temu zostało zablokowane moje konto do geneteki po ciepłej wymianie zdań z Tomaszem Turniakiem, w wyniku zasadniczej różnicy zdań na temat podstawowych zasad rządzących administrowaniem , praw do poczty elektronicznej osób indeksujących, ale to już nie ma znaczenia.
Świętogen udostępnił materiału z którego powstało ponad 3 miliony indeksów, do tego dochodzi to co jest w metrykach , to co jest na http://metryki.genbaza.pl/ to chyba niezły wynik ? Czas współpracy pomiędzy Świętokrzyskim Towarzystwem Genealogicznym a genealodzy.pl powoli dobiega końca, czas pokaże co z tego wyniknie.
Jeszcze raz dziękuje wszystkim indeksującym z którymi przez te lata miałem kontakt, dziękuje za ich wytrwałość, cierpliwość i wyrozumiałość.
Maciej Terek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Dziękuję wszystkim za dotychczasową (zarówno trwającą, jak i tą już nie) prace i wyniki, a może po przerwie... :) I Tomkowi i Maćkowi i innym zaangażowanym w ten fragment baz.

Co do współpracy PTG ze Świętogenem to poza wątkiem.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Ostatnio uwypukliło się kilka spraw, które jednak dobrze będzie przedstawić na forum, ponieważ w gruncie rzeczy dotyczą one wszystkich osób związanych w jakikolwiek sposób z Geneteką ("od środka" i "od zewnątrz").

1. Nasi poprzednicy pozostawili instrukcję indeksowania, w której określono tzw. pola obowiązkowe: rok i nr aktu, imiona i nazwiska osoby (osób w przypadku aktu małżeństwa) oraz dane rodziców. Czy wobec coraz szerszej dostępności kopii cyfrowych aktów, zawarcie w indeksie podstawowych danych jest obowiązkiem tych, którzy w ogóle mają ochotę indeksować, czy raczej tylko sugestią? Jest oczywiste, że nie wpisując np. danych rodziców, poświęci się mniej czasu/środków/życia/zdrowia lub zwyczajnie zrobi się więcej w tym samym czasie.

2. Czy Geneteka ma być luźną federacją "księstw", czy raczej jednym organizmem, ale z silnie zaznaczoną administracją terenową?

3. Czy to co dzieje się w jednej części Geneteki ma wpływ na postrzeganie pozostałych części i Geneteki jako całości?

4. Czy administrator jest bardziej osobą prywatną, czy bardziej publiczną? A tym samym czy kontakty administratora z indeksującymi są raczej służbowe czy stricte prywatne?

5. Jakie są oczekiwania stawiane wobec głównego administratora? Z pewnością inne stawiane są przez korzystających ze zgromadzonych zasobów, inne przez indeksujących, a jeszcze inne przez podmiot prowadzący bazę.

Zapraszam do szukania odpowiedzi na te pięć pytań i celowo nie podaję na wstępie swoich odpowiedzi. Kwestie są poważne, ale liczę, że w toku dyskusji uda się dojść do jakiś konstruktywnych wniosków i/lub konsensusu.
pozdrawiam
Tomek Turniak
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”