Zawędrowąłam tego lata do Rosji, na bardzo krótko, ale bardzo genealogicznie. Może to być ciekawe dla innych genealogów, pomyślałam, i jest blog oraz "sprawozdanie":
http://lakewierzycki13.bloog.pl/
Byłam w mieście Jelec, na płd. od Moskwy, była gubernia orłowska.
12 sierpnia odbyło się w Jelcu spotkanie potomków mieszkańców miasta, genialna impreza genealogiczna zorganizowana przez Włodzimierza Zausajewa, potomka jednego z rodów związanych z tym miastem. Impreza po raz drugi, ja byłam po raz pierwszy, w poszukiwaniu śladów polskich.
I tutaj byłby mały apel - wielu Polaków musiało mieszkać w tym mieście, skoro był tam kościół (już go nie ma, na forgenie zamieściłam fotografię). Może ktoś z czytających forum także ma w zbiorach rodzinnych fotografie wykonane w zakładzie "Anieli Klimienko", zakład ów był polsko-rosyjski jak się okazalo, to znaczy najpierw polski, a potem spółka z Rosjaninem (czy w inny sposób).
Chciałabym po prostu móc odszukać "sąsiadów", może znajdą się jeszcze jakieś fotografie? Jelec był znaczącym miastem, mimo, że dość małym, linia kolejowa (dwie nawet) zbudowane w latach 60-tych XIX wieku bardzo rozwinęły tu handel i po prostu kwitło kupiectwo.
Jeszcze nie wiem jak trafił do Jelca polski lekarz, ale wygląda na to, że nie było to chyba zesłanie (jeśli było to nie jego, on był za młody).
Rosjanie są bardzo otwarci na kontakty genealogiczne z Polakami, też mają ślady rosyjskie w Polsce i zostawionych tutaj po drodze "kuzynów", praktycznie każdy z którym rozmawiałam wspominał o rodzinie w Polsce z którą nie ma kontaktu (no nie każdy, przesadzam). Mówiono mi, że młode pokolenie Polaków nie zna języka rosyjskiego i nawet dawno utrzymywane kontakty się zerwały. Pewnie do czasu jak młode pokolenie będzie się kontaktować .. już po angielsku.
Łucja
Poszukiwania w Rosji
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Dodam jeszcze bardzo rozbudowane i bogate forum rosyjskie ;
Генеалогический форум ВГД i jego adres:
http://forum.vgd.ru/
Ps.Tam ważną osobą jest nasz kolega- genealog- Wojciech z Gdańska. Zajmuje się m.in. żołnierzami radzieckimi, którzy polegli i pochowani są na terenie Polski.
Tadeusz
Генеалогический форум ВГД i jego adres:
http://forum.vgd.ru/
Ps.Tam ważną osobą jest nasz kolega- genealog- Wojciech z Gdańska. Zajmuje się m.in. żołnierzami radzieckimi, którzy polegli i pochowani są na terenie Polski.
Tadeusz
-
Marek_Gajowniczek

Po 70 latach od ostatniego kontaktu szczęśliwie odnalazłem w Rosji licznych potomków siostry mojej babki.Wykorzystałem możliwości internetu i wiedzę o ostatnich miejscach pobytu krewnych.Wchodziłem ma forum konkretnego miasta (bardzo popularna forma) i pytałem na miejskich czatach.Podpowiadano mi,udzielano pomocy.Zalogowałem się na popularnych tam portalach i korzystałem z ich wyszukiwarek:Яндекс. Я.ру. Szczególnie owocny okazał się portal Одноклассники. Potem komunikatory.Popularny jest tam ICQ (nr-y są często publikowane przy wizytówkach). Było naprawdę wiele miłych niespodzianek,chociaż krewni przechowywali pamięć swych polskich korzeni.Byli niesamowicie radośnie zdziwieni,ze po wielu ,wielu latach ktoś z Polski w ten sposób do nich dotarł.Polecam tą drogę i zachęcam do poszukiwań.Satysfakcja i wzruszenia -gwarantowane ! Marek.