Najlepszy program genealogiczny ?

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Boguslaw

Sympatyk

Post autor: Boguslaw »

W przeszłości byłem twórcą i administratorem wielu "zbiorów danych osobowych" - odpowiednio przeszkolonym i posiadającym stosowne uprawnienia.
Dzisiaj, kiedy już od kilkunastu lat nie pracuję, to w dalszym ciągu pamiętam wiele o tzw. ochronie danych osobowych.
Dlatego nigdy nie zdecyduje się na korzystanie z programów ogólnodostępnych, online, itp...
Moje DG-II jest zapisane na roboczym dysku zewnętrznym, na którym wprowadzam nowe dane. Po ich wprowadzeniu i uporządkowaniu ostateczna wersja jest archiwizowana na drugim dysku wraz z innymi moimi materiałami...
Nie ukrywam, że takie zabezpieczenie jest następstwem mojej przygody z zniknięciem danych, o którym to zdarzeniu było wcześniej
Mimo to, że praktycznie nikt poza mną nie ma dostępu do moich danych genealogicznych...
Znam przypadek, w którym ktoś "przesiadł się" z komputera stacjonarnego na notebook; stacjonarny nie ma dostępu do Internetu, tam też znajduje się robocza wersja DG-II...
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

W ogóle nie widzę powodu by gromadzić dane osobowe tj osób, zresztą to chyba w każdym przypadku ułamek zasobu. Tyle, że taka ochrona nie ma zastosowania w naszym przypadku. Chyba warto uzupełnić ww wypowiedź, by nie tworzyć wrażenia, że osoba z uprawnieniami, przeszkolona etc (nawet lata temu) widzi problem "o-line" a ochrona danych osobowych:)
Ale popieram: nie z uwagi na obostrzenia prawne, czyli ochronę danych osobowych:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Boguslaw

Sympatyk

Post autor: Boguslaw »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:W ogóle nie widzę powodu by gromadzić dane osobowe ....
Ok! Może nie do końca właściwe sformułowanie. Chodzi oczywiście o nasze "genealogiczne" informacje o osobach...
Niemniej jednak - ostrożności nigdy za wiele!
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie "może" ale "na pewno", szczególnie przy podpieraniu się autorytetem wieloletniej praktyki i szkoleń z zakresu prawa.
Otóż zarówno ze względu na przedmiot jak i podmiot (czego nie powinienem musieć tłumaczyć w reakcji na ww, by minimalizować szkody powstałe na skutek wypowiedzi mocno sugerującej, że "ten kto się zna nie publikuje danych zmarłych, zbieranych do celów prywatnych, naukowych, hobbystycznych) decyzja o niedzieleniu się posiadanymi informacjami (ale jednocześnie korzystaniu z informacji upublicznionych przez innych?;) nie ma podstaw w ograniczeniu prawnym. Nie można wiązać ustawowej ochrony danych osobowych (również aktami niższego szczebla) z publikacją/niepublikacją informacji o nieżyjących własnych przodkach i ich potomkach (również nieżyjących), a sugestie tego typu miewają moc rażącą:( I skutkują bzdurnymi tekstami - właśnie zasięgniętymi z for - także urzędników państwowych.
Szkoda by było, aby wśród tych for było i nasze.
Część informacji o żyjących także nie podlega ograniczeniom - dla wyjaśnienia, ale bez wgłębiania się w pobocze wątku.
Ot ostrożności nigdy za wiele, więc by za długo nie wisiało bez komentarza - pozwoliłem sobie na ww uwagi (w tym i poprzednim poście)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Z mojej strony bym polecal dwa programy:

1. Drzewo Genealogiczne II - zaawansowany, wiele przydatnych opcji i mozliwosci zapisywania danych.
2. Ahnenblatt - latwy, prosty, darmowy.
Pozdrawiam
Robert
enora

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: enora »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:A jaki jest główny powód, najważniejsza funkcja, że używacie (jakiegokolwiek lub danego) "programu genealogicznego"?
typu:
baza danych (gromadzenie opisów, kopii dokumentów, wyszukiwanie związków)
"graficzne sprawy" (mp przygotowanie wywodu/drzewo do wydruku)
wymiana informacji
inne
z uwagą (choć biernie) "od zawsze" śledzę wątek i cały czas widzę te same problemy, nierozwiązane przez lata. Może kwestia czego szukamy/oczekujemy od narzędzia, co tak naprawdę chcemy nim robić, na czym "genealogiczność" programu ma polegać.
Mimo wielu prób (tak mniej więcej dwa razy na rok staram się coś znaleźć) j anie znalazłem nic co ułatwiłoby mi gromadzenie czy obróbkę danych - w porównaniu ze "zwykłą bazą", co (oprócz drzewa) poszerzyłoby istotnie możliwości (nie wiem..prezentacja migracji, świadkowanie, jakieś półautomatyczne mini-demograficzne, przekorje czasowe, 'kalendarze/chronoligcznie wydarzenia wg klucza, no cokolwiek) najprostszych form (banalizując: arkusza kalkulacyjnego, html-a, uporządkowania folderów o dedykowanej napisanej małej własnej bazie nie mówiąc)
Ano właśnie. Też szukam. Żaden ze znanych mi programów nie umożliwia analizy danych zebranych z dokumentów, co najwyżej wprowadzenie finalnych ustalonych danych i to najczęściej dość ograniczonych: jedna forma nazwiska, jedno miejsce zamieszkania, jeden zawód.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, niech da znać.

Ja już zwątpiłam i rzeczywiście muszę wrócić do pomysłu na własną dedykowaną bazę. Drzew pewnie rysować nie będzie, bo tego zaprogramować nie umiem, ale przekroje czasowe, chronologiczne zestawienia wydarzeń np. w danej parafii, "biografie" postaci na podstawie informacji rozsianych po różnych aktach (także tych, gdzie występuje jako świadek lub chrzestny) itp. - ma robić. Obmyśliłam ją zresztą w ten sposób, żeby "przetrawiała" różne dokumenty, nie tylko metrykalne.

Problem jest jednak pracochłonność - dlatego, jeśli ktoś zna gotowca oferującego podobne możliwości - proszę o informację. Nie musi być bezpłatny.

Korzystałam z DGII. Nie wiem, czy coś się zmieniło, ale w ówczesnej postaci nie spełniał nic z tych wymagań.

Swoją drogą, szczerze żałuję, że ogrom danych zgromadzonych w genetece nie daje się w żaden ciekawy sposób przetwarzać. Właśnie dla jakiś mini przekrojów demograficznych byłaby to świetna podstawa.

Pozdrawiam,
Eleonora
Litwos

Sympatyk

enora pisze:
Ano właśnie. Też szukam. Żaden ze znanych mi programów nie umożliwia analizy danych zebranych z dokumentów, co najwyżej wprowadzenie finalnych ustalonych danych i to najczęściej dość ograniczonych: jedna forma nazwiska, jedno miejsce zamieszkania, jeden zawód.
W DG II jest mozliwosc tworzenia "Zdarzen" dla kazdej osoby (z data, typem, miejscem i notatka). Automatycznie do listy jest wpisywany: chrzest, slub, etc - co pozwala sprawdzic, kto i w jaki sposob jest z danym miejscem powiazany. W ten sposob dodaje kilka miejsc zamieszkania dla jednej osoby.
Pozdrawiam
Robert
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

enora pisze: Ano właśnie. Też szukam. Żaden ze znanych mi programów nie umożliwia analizy danych zebranych z dokumentów, co najwyżej wprowadzenie finalnych ustalonych danych i to najczęściej dość ograniczonych: jedna forma nazwiska, jedno miejsce zamieszkania, jeden zawód.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, niech da znać.
ze znanych mi programów największe możliwości ma webtrees - wiele zawodów, miejsc zamieszkania itd. https://www.webtrees.net/index.php/en/
Pozdrawiam
Jarek
enora

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: enora »

Dzięki.
Czyli DG też się rozbudowuje w dobrym kierunku. Czy to jednak oznacza, że np. urodzenia dzieci trzeba wpisywać jeszcze raz jako wydarzenia w życiu ojca i ewentualnie po raz kolejny jako wydarzenia w życiu matki?

Marzy mi się program, któremu wklepię dane z dokumentu, a on uwzględni je zestawieniu danych także np. dla drugiego świadka.

Webtreesa nie znałam, dziękuję za namiar, będę musiała mu się przyjrzeć.

Dziękuję i pozdrawiam,
Eleonora
Awatar użytkownika
grad

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Jaki "program"

Post autor: grad »

Dzień dobry
MH ma niewątpliwie swoje zalety, ale do rzeczy. Jeśli dobrze zrozumiałem chce Pan tworzyć swoje drzewo genealogiczne przy pomocy jakiejś aplikacji internetowej (czyli strona internetowa z całym drzewem genealogicznym + przyległości) a nie korzystać z programu instalowanego na swoim osobistym komputerze.

Więc jeśli to powyższe założenie jest poprawne to polecam CMS o nazwie webtrees. Sam z niego korzystam i jak dla mnie w zupełności wystarcza. Co istotne (zważywszy na ostatnią dyskusję na forum) jest po polsku - współtwórcą tego CMS-a jest Polak.

Niestety nie ma nic za darmo (webtrees jest darmowy). Do tego trzeba by było skorzystać z oferty hostingowej (koszt ok.200 zł/rok). Można też wybrać hosting darmowy,np. na CBA. Tylko wtedy należy pogodzić się z reklamami.

Są oczywiście inne CMS do zastosowań genealogicznych. Tu znajdzie Pan ich przegląd.
https://en.wikipedia.org/wiki/Compariso ... y_software

Oczywiście jeśli byłby Pan zainteresowany jakimiś dodatkowymi wskazówkami to służę pomocą. Mogę też pomóc w instalacji.

Z poważaniem
Litwos

Sympatyk

enora pisze:Dzięki.
Czyli DG też się rozbudowuje w dobrym kierunku. Czy to jednak oznacza, że np. urodzenia dzieci trzeba wpisywać jeszcze raz jako wydarzenia w życiu ojca i ewentualnie po raz kolejny jako wydarzenia w życiu matki?

Marzy mi się program, któremu wklepię dane z dokumentu, a on uwzględni je zestawieniu danych także np. dla drugiego świadka.

Webtreesa nie znałam, dziękuję za namiar, będę musiała mu się przyjrzeć.

Dziękuję i pozdrawiam,
Eleonora
Elenoro,

nie, dzieci dodaje sie do "pary" (do ojca i matki jednoczesnie), ewentualnie do osoby i "pustego" partnera - jezeli sie nie ma danych.
Swiadkow mozna wpisac lub wybrac z listy stworzonych osob.
Pozdrawiam
Robert
donkaerka

Post autor: donkaerka »

Dzień dobry,
Potrzebuje informacji od bardziej zaangażowanych i profesjonalnych genealogów-amatorów.
Do tej pory tworzę drzewko poprzez aplikację myheritage oraz w segregatorach... Chciałabym ją przenieść w jakiś sposób do wersji komputerowej i poszukuję programu za pośrednictwem którego mogłabym dalej tworzyć drzewo (chętnie importując dane z myheritage), ale ważne jest dla mnie, abym mogła dodawać powiązania/hiperłącza do zdjęć czy skanów np. z ksiąg metrykalnych, aby wszystko było jakby ze sobą połączone. Próbowałam importować drzewko z my heritage, wprowadzać członków rodziny do bazy excela, ale niestety nie potrafię tego połączyć. Może ktoś z Państwa potrafi wskazać/podpowiedzieć inny/lepszy sposób na przyśpieszenie i ujednolicenie tego procesu? Może istnieje program, o którym jeszcze nie wiem, a mógłby mi to odpowiednio ułatwić? Z czego Państwo korzystają?

Zależy mi na:
- intuicyjnym menu
- możliwości uzupełniania profilu osoby o zdjęcia i skany
- zapisywaniu danych offline
- bezpieczeństwu i pewności, że to co wprowadzę nie zniknie...

Bardzo serdecznie pozdrawiam,
donkaerka
Awatar użytkownika
grad

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: grad »

Dzień dobry
Najpierw krótko o przenoszeniu z MYHERATIGE.
1. Najpierw trzeba wykonać eksport danych z MH do pliku gedcom.
https://www.myheritage.pl/help/pl/2011/ ... rodzinnej/

2. Zaimportować plik gedcom do wybranego programu (jeśli to arkusz kalkulacyjny to należy użyć dodatkowej aplikacji - np.
http://www.oxy-gen-soft.net/index_pol.php (ten program konwertuje do formatu CVS obsługiwanego przez excela)

3. Plik gedcom najlepiej zachować bo obsługują go chyba wszystkie aplikacje genealogiczne

Co do polecanego programu to ja korzystam z webteers - (drzewo tworzone jest na stronie www). Niestety nie spełnia on 3 punktu (czyli praca offline). Pozostałe punku są spełnione.
http://www.genealogia.gmedia.pl/program ... -webtrees/

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

donkaerka pisze: Zależy mi na:
- intuicyjnym menu
- możliwości uzupełniania profilu osoby o zdjęcia i skany
- zapisywaniu danych offline
- bezpieczeństwu i pewności, że to co wprowadzę nie zniknie...
Na moje oko to prawie każdy współczesny program spełnia te wymogi.

Punkt jeden jest oczywiście ocenny.
pozdrawiam
Piotr
pawot

Sympatyk

Post autor: pawot »

Czy ktoś może korzysta z PAF z windowsem 10? Przez parę dobrych lat byłem wiernym użytkownikiem tego programu. Dzisiaj zainstalowałem go na nowym komputerze z win 10 i niestety nie otwiera się. Czy to efekt braku nowszych wersji PAF i nie da się nic zrobić?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”