Karcz i Iglicki w parafii Strzegom -świętokrzyskie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Dziękuję Tadeuszu:-) zaznaczę to sobie na mojej mapce występowania nazwiska Karcz.
Czy może ktoś z Was ma jakieś sugestie dlaczego w akcie urodzenia brak jest wzmianki o ojcu dziecka? Spotykałem się z takimi zapisami, że ojciec dziecka w momencie urodzenia dziecka odbywał służbę wojskową w związku z tym osobami zgłaszającymi byli przeważnie krewni (np. brat ojca), widziałem także zapisy, że dziecko się urodziło , a ojciec zmarł krótko przed narodzeniem dziecka. Jeżeli dziecko nie byłoby z prawowitego związku, to pewnie też w akcie znalazłby się taki zapis, a tu w akcie urodzenia, o którym piszę wyżej urodzenie zgłasza akuszerka oraz dwaj świadkowie (tajemniczy "strażacy leśni"), matka nie jest wdową, a dziecko jednak nosi nazwisko ojca?
Pozdrawiam.
Grzesiek Gawdzik
Czy może ktoś z Was ma jakieś sugestie dlaczego w akcie urodzenia brak jest wzmianki o ojcu dziecka? Spotykałem się z takimi zapisami, że ojciec dziecka w momencie urodzenia dziecka odbywał służbę wojskową w związku z tym osobami zgłaszającymi byli przeważnie krewni (np. brat ojca), widziałem także zapisy, że dziecko się urodziło , a ojciec zmarł krótko przed narodzeniem dziecka. Jeżeli dziecko nie byłoby z prawowitego związku, to pewnie też w akcie znalazłby się taki zapis, a tu w akcie urodzenia, o którym piszę wyżej urodzenie zgłasza akuszerka oraz dwaj świadkowie (tajemniczy "strażacy leśni"), matka nie jest wdową, a dziecko jednak nosi nazwisko ojca?
Pozdrawiam.
Grzesiek Gawdzik
<Pani Jolu czy może coś dodać Pani rodzina z Baćkowic odnośnie Piskorskich lub Sawickich bo w innej metryce z 1823 pisze ; ur. się we wsi Baćkowice Władysław Sawicki syn Filipa i Karoliny z Kudelskich , tam mieszkali tez inni Sawiccy z Opatowa rodem , z których Czesław wyjechał do Szwecji. Pozdrawiam - Julian>
Panie Julianie. Dopiero dziś przypomniałam sobie, że spraw "wisi". Poprosiłam "mojego" Karcza o odpowiedź, ale on nic nie kojarzy z tych nazwisk, a do chodzenia do księdza niechętny.
Panie Julianie. Dopiero dziś przypomniałam sobie, że spraw "wisi". Poprosiłam "mojego" Karcza o odpowiedź, ale on nic nie kojarzy z tych nazwisk, a do chodzenia do księdza niechętny.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
-
Sawicki_Julian

Witaj Jolu , teraz bardziej się znamy i odpisać lepiej późno niż wcale ,zagłębiam moje dalsze poszukiwania i tam w Baćkowicach jeśli coś jest to chyba od roku 1850 mają metryki , są tam Sawickie ale czy na pewno rodzina tego nie wiem , a Filip o którym pisałem wtedy mieszkał już w 1827 roku w Lechówku na dzierżawie tego dworu według metryki ślubu jego siostrzenicy Izabeli Czapieżyńskiej z parafii Łagów ( sierota) jej mama to Franciszka Sawicka i jej wujowie Filip i Bonawentura są świadkami i opiekunami . Lechówek należy do Łagowa , ale tam się w wojnę spaliło ; był front ( pisze na dwa fronty tu i do kuzyna do Rosji na raz wypadło ) - pozdrawiam ; Julian
-
Sawicki_Julian

Sawicki_Julian pisze:Witaj Jolu , teraz bardziej się znamy i odpisać lepiej późno niż wcale ,zagłębiam moje dalsze poszukiwania i tam w Baćkowicach jeśli coś jest to chyba od roku 1850 mają metryki , są tam Sawickie ale czy na pewno rodzina tego nie wiem , a Filip o którym pisałem wtedy mieszkał już w 1827 roku w Lechówku na dzierżawie tego dworu według metryki ślubu jego siostrzenicy Izabeli Czapieżyńskiej z parafii Łagów ( sierota) jej mama to Franciszka Sawicka i jej wujowie Filip i Bonawentura są świadkami i opiekunami . Lechówek należy do Łagowa , ale tam się w wojnę spaliło ; był front ( a ja pisze na dwa fronty tu i do kuzyna do Rosji na raz wypadło ) - pozdrawiam ; Julian
-
Gasiorowski_Maciej