Temat zamknięty
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Temat zamknięty
czyszczenie anty-UBeckie
Ostatnio zmieniony wt 30 maja 2017, 18:44 przez Emkael, łącznie zmieniany 3 razy.
Re: Genealogie de la famille Lasocki
Wydana w 1887 roku i informacje o internetowych bazach w Belgii?Emkael pisze:Poszukuję książki "Genealogie de la famille Lasocki" wydanej w Brukseli w 1887, prawdopodobnie musi być o niej informacja w jakichś internetowych bazach bibliotecznych w Belgii, może jest nawet zeskanowana? Niestety nie znam francuskiego...
Maciej Lasocki
Niesamowite...
Pozdrawiam,
Tomasz
* Moderacja wpisu
Tomasz
* Moderacja wpisu
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Czasami czytamy za szybko ...tomasz.n pisze:Wydana w 1887 roku i informacje o internetowych bazach w Belgii?Emkael pisze:Poszukuję książki "Genealogie de la famille Lasocki" wydanej w Brukseli w 1887, prawdopodobnie musi być o niej informacja w jakichś internetowych bazach bibliotecznych w Belgii, może jest nawet zeskanowana? Niestety nie znam francuskiego...
Maciej Lasocki
Niesamowite...
Pozdrawiam
Chrystian
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
wg Estreichera 1886
ale nie znalazłem on-line
może katalogi po prostu przeszukać?:) tj wybranych bibliotek - począwszy od amerykańskiej, Kongresu
ale nie znalazłem on-line
może katalogi po prostu przeszukać?:) tj wybranych bibliotek - począwszy od amerykańskiej, Kongresu
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Albo bez okularówChristian_Orpel pisze: Czasami czytamy za szybko ...![]()
Pozdrawiam
Chrystian
Pozdrawiam,
Tomasz
* Moderacja wpisu
Tomasz
* Moderacja wpisu
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Witam,
To była co najwyżej odbitka w kilku egzemplarzach herbarza szlachty belgijskiej pt. Annuaires de la Noblesse de Belgique, (édition partielle) Bruxelles, 1884 à 1887. Hasło Lasocki ukazało się tam ze względu na tytuł hraabiowski belgijski dla Bronisława Juliusza Edmunda Lasockiego (1828-1912) z 1885 r. Edycja ANB 1887, s. 149-162; późniejsze kontynuacje ANB 1894- II 1276-1277 i 1935-1939 II 61-63, a także XX w. EPNB 1977, s. 68-69 oraz EPLB 1992, s. 254-256. Opracowanie zbliżone do GGT G 1889-1939, gdzie też hrabiowie Lasoccy figurują ze względu na tytuł austriacki.
Genealogia dotyczy więc wyłącznie tych Lasockich, którzy otrzymali tytuł hrabiowski z odwołaniem do tytułu mitycznego saskiego z 1724 r.
Herbarze szlachty belgijskiej są dostępne najbliżej w bibliotece berlińskiej. Ewentualnej nadbitki z pierwszego herbarza nie ma nawet w zbiorach po Szymonie Konarskim.
Pozdrawiam
Tomasz Lenczewski
To była co najwyżej odbitka w kilku egzemplarzach herbarza szlachty belgijskiej pt. Annuaires de la Noblesse de Belgique, (édition partielle) Bruxelles, 1884 à 1887. Hasło Lasocki ukazało się tam ze względu na tytuł hraabiowski belgijski dla Bronisława Juliusza Edmunda Lasockiego (1828-1912) z 1885 r. Edycja ANB 1887, s. 149-162; późniejsze kontynuacje ANB 1894- II 1276-1277 i 1935-1939 II 61-63, a także XX w. EPNB 1977, s. 68-69 oraz EPLB 1992, s. 254-256. Opracowanie zbliżone do GGT G 1889-1939, gdzie też hrabiowie Lasoccy figurują ze względu na tytuł austriacki.
Genealogia dotyczy więc wyłącznie tych Lasockich, którzy otrzymali tytuł hrabiowski z odwołaniem do tytułu mitycznego saskiego z 1724 r.
Herbarze szlachty belgijskiej są dostępne najbliżej w bibliotece berlińskiej. Ewentualnej nadbitki z pierwszego herbarza nie ma nawet w zbiorach po Szymonie Konarskim.
Pozdrawiam
Tomasz Lenczewski
Po zmianie okularów poprosiłem kuzyna z Brukseli o wypożyczenie i zeskanowanie tej pozycji - jest osiągalna w 2 brukselskich bibliotekach, tylko kuzyn nie ma pewności, czy mu dadzą do domu... w piątek się okaże...
Pozdrawiam,
Tomasz
* Moderacja wpisu
Tomasz
* Moderacja wpisu
Temat zamknięty
czyszczenie anty-UBeckie
Ostatnio zmieniony wt 30 maja 2017, 18:44 przez Emkael, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Nawet jak nie wypożyczą i nie da rady kopii na miejscu zrobić to warto byłoby uzupełnić informacje o tej "pozycji", co to właściwie jest?
Tak jak Tomasz się domyśla? Czy coś innego? Autora, wydawcy brak u Estreichera..wczoraj dopytywałem w Bibliotece Narodowej (m.in w bibliologii) - bez rezultatu (tzn podejrzenia różne, ale bez potwierdzeń)
Tak jak Tomasz się domyśla? Czy coś innego? Autora, wydawcy brak u Estreichera..wczoraj dopytywałem w Bibliotece Narodowej (m.in w bibliologii) - bez rezultatu (tzn podejrzenia różne, ale bez potwierdzeń)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
Do domu mu na pewno nie wypożyczą, ale na miejscu w bibliotece może zrobić zdjecia własnym aparatem. Musi zapytać panią bibliotekarkę o zgodę (to raczej formalność). W niektórych bibliotekach jest specjalne stanowisko do tych celów.tomasz.n pisze:Po zmianie okularów poprosiłem kuzyna z Brukseli o wypożyczenie i zeskanowanie tej pozycji - jest osiągalna w 2 brukselskich bibliotekach, tylko kuzyn nie ma pewności, czy mu dadzą do domu... w piątek się okaże...
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice