Sandomierz

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sawicki_Julian

Sympatyk

Sandomierz

Post autor: Sawicki_Julian »

Wszystko jest w Sandomierzu i może się nazywa kancelaria, tam mieszka ksiądz, czyli plebania, ja też tam dojeżdżałem. Jechać to najlepiej między wtorkiem, a piatkiem i po 8 godzinie, pytać prze ztelefon nie zaszkodzi, bo może być urlop, lub remont ; Julian
Paula_Papież

Sympatyk

Sandomierz

Post autor: Paula_Papież »

Dziękuję za pomoc.
Paulina
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Sandomierz

Post autor: Kostkowski »

Kostkowski pisze: W Archiwum Państwowym w Sandomierzu przy ul. Żydowskiej są księgi metrykalne od 1810 obu parafi sandomierskich tj. Katedra i św. Pawła, oczywiście zfotografowane i udostępnione. Natomiast księgi metrykalne z Katedry w Sandomierzu w ubiegłym roku zostały przeniesione z kancelarii parafii do Archiwum Diecezjalnego.
W kancelarii były trudne warunki przeglądania i dla księdza było kłopotliwe siedzieć przy poszukujacym.
Archiwum Diecezjalne jest obok kancelarii parafi i na przeciw wejścia do katedry. Czynne jest także w soboty. Każdego dnia bodajże do 13.
Dla różnych przedmieść Sandomierza i miejscowości przynależących do parafi są oddzielne księgi oznaczone literami. np. księgi oznaczone literami: N, O, P. dotyczą małżeństw z tych samych lat (1797-1836) ale różnych przedmieść i miejscowości, więc trzeba uważać żeby przejrzeć albo tę własiwą - jesli znamy miejsce zamieszkania poszukiwanych osób (przedmieście, miejscowość) albo przeglądać komplet. Księża są życzliwi, ale tego kodu literowego nie znają. Bywam tam czasem, więc spiszę co mają i tu dopiszę.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Witam,

nawiązując mniej więcej do tematu, czy ktoś z Was wie gdzie można znaleźć metryki z parafii Koprzywnica, powiat sandomierski:
http://metryki.genealodzy.pl/ozespole.php?ar=7&zs=0158d

W metrykach są akty od roku 1810, a ja poszukuje przodków (rodzina Macieja Mianowskiego) urodzonych w około roku 1750 :(

Pozdrawiam
Kuba
Poszukuję rodziny Kuczyk z okolic Łucka (UA).
kuba64[małpka]posteo.it
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

W genbazie jest jakaś Koprzywnica w zakładce Parafie, ale o wiele wcześniejsza. Od 1655 do 1686.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Paula_Papież

Sympatyk

katedra Sandomierz

Witam. Gdzie mogę znależć księgi i metryki z Katedry i ze św. Pawła w Sandomierzu od 1910 roku ?
Pozdrawiam Paula
Awatar użytkownika
Czapla_Eugeniusz

Sandomierz - Poszukuję informacji o indeksie?

Post autor: Czapla_Eugeniusz »

Witam!
Poszukuję informacji o moich przodkach. CZAPLA EDWARD.
Znalazłem ten wpis poniżej indeksujący Pan Jabłoński_Edward.

--Lp.10 Rok 1880 Akt 68 Edward Czapla Sandomierz NMP. (Katedra) --

Zwracam się z prośbą i zapytaniem, może ktoś wie gdzie mogę przejrzeć ten skan z Sandomierza Katedry? Co trzeba zrobić aby je zobaczyć?javascript:emoticon(':oops:')

Dziękuję za odpowiedzi i wszelką pomoc.

Pozdrawiam E.Czapla
marzec_jadwiga

Sympatyk

Poszukuję informacji o indeksie?

Post autor: marzec_jadwiga »

Sandomierz Katedra znajdziesz w metryki.genbaza.pl
Jadwiga
Awatar użytkownika
Czapla_Eugeniusz

Post autor: Czapla_Eugeniusz »

Bardzo dziękuję! Jest Znalazłem!!!!
Na chwilę obecną mam problem z odczytaniem kilku słów.
Jak nie dam rady będę prosił o pomoc.
Pozdrawiam!
Paula_Papież

Sympatyk

Sandomierz

Witam. Mam pytanie odnośnie akt z Sandomierza. Poszukuję informacji o rodzinie z lat 1910 do czasów powojennych. Czy jest gdzieś możliwość dostępu do takich danych?, bo wszystkie które znalazłam kończą sie właśnie na 1910 roku.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Paula
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: Sandomierz

Post autor: Łucja »

Paula_Papież pisze:Witam. Mam pytanie odnośnie akt z Sandomierza. Poszukuję informacji o rodzinie z lat 1910 do czasów powojennych. Czy jest gdzieś możliwość dostępu do takich danych?, bo wszystkie które znalazłam kończą sie właśnie na 1910 roku.
Paula
Urząd Stanu Cywilnego (usc) nie archiwum, 100 lat i dane do archiwów idą, ale te młodsze niż 100 lat (może być dłużej) dostaniemy w USC. Jak chodzi o Sandomierz, to Urząd w Sandomierzu, jak jakaś gmina pobliska, to ta gmina. Dane są chronione, czyli musimy jakoś uzasadnić, że nam potrzebne, że nasza rodzina, itd. Dużo tematów na forum jest temu poświęconych, bo dostęp do USC nie bywa prosty, jest różnie.

Łucja
Paula_Papież

Sympatyk

Dziękuję za informację. Czyli teraz w USC Sandomierz sa dane od 1916 bo 100 lat. Pewnie Katedra tez to ma w swoich archiwach tylko nie ma do nich dostępu.
Pozdrawiam Paula
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

Paula_Papież pisze:Witam. Mam pytanie odnośnie akt z Sandomierza. Poszukuję informacji o rodzinie z lat 1910 do czasów powojennych. Czy jest gdzieś możliwość dostępu do takich danych?, bo wszystkie które znalazłam kończą sie właśnie na 1910 roku.
Paula
Do 1910 zostały sfotografowane, bo w 2011 tylko do tego roku były w AP. Co roku z USC do AP dopływają młodsze, ale nie są na bieżąco fotografowane. W AP można je przeglądać i skany zamawiać. Jeśli spodziewasz się, że w latach 1911-1915 powinny być interesujące Cię akty, a nie możesz tam pojechać, to je zamów e-mailem. Do pół godziny poszukiwań przez AP nie płacisz, więc jeśli akty będą to je dostaniesz po 4 złote za każdą stronę. Zwykle akt mieści się na jednej stronie, czasami tylko zaczyna się na jednej a kończy na drugiej. Jeśli są to strony w księdze obok siebie to skan może obejmować dwie strony. Jak zamówisz, to najpierw dostaniesz odpowiedź, że znaleźli i ile masz zapłacić.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”