Archiwum Diecezjalne w Płocku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
tonffillka

Sympatyk
Adept

Post autor: tonffillka »

Dzień dobry,

czy ktoś w najbliższym czasie wybiera się do AD Płock?
Poszukuję aktów urodzenia z parafii Lipowiec Kościelny (Wola Kęczewska, Turza):
Katarzyna Bucholska (26 IX 1784), Jakub Bucholski (13 VII 1787), Tomasz Bucholski (22 XII 1789), Anna Bucholska (29 IV 1792), Szymon Bucholski (26 X 1794), Józefa Bucholska (20 III 1797), Mateusz Bucholski (13 IX 1799)
Są to dzieci Andrzeja i Barbary (zd. Zygner?) Bucholskich

Z góry serdecznie dziękuję,
Małgosia
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Maciej ,
sprawdzaj przez wyszukiwarkę Mormonów
MIikrofIilmy wykonane w AD Plock plus sumariusze 1821-1825 znajdujące się na miejscu w AD
https://familysearch.org/search/catalog ... =340201-50
pozdrawiam,
Waldemar Chorążewicz
https://www.facebook.com/groups/1183751205134383/
Emkael

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Emkael »

czyszczenie anty-UBeckie
Ostatnio zmieniony wt 30 maja 2017, 18:53 przez Emkael, łącznie zmieniany 1 raz.
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Post autor: Kubiak_Urszula »

Emkael z inwentarza wynika że Nasielsk jest w AD Płock z ur. 1791-1821 i 1821-1825,sluby 1781-1805,1806-1821,zg.1781-1806,1806-1825,1826-1829.
Pozrawiam,Ula

Nie ma zgody księdza Majewskiego. Temat był już przerabiany,chyba że coś się zmieniło
Emkael

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Emkael »

czyszczenie anty-UBeckie
Ostatnio zmieniony wt 30 maja 2017, 18:53 przez Emkael, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hanna_Bratuń

Sympatyk

Post autor: Hanna_Bratuń »

Witam wszystkich..Jeszcze nie bardzo potrafie poruszac sie po Forum,jestem pirwszy raz
Interesuja mnie wyciagi Akt z Archiwum Diecezjalnego Płock.
Szukam rodziny Deptuła.
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Haniu czy przejrzałaś naszą Genetekę ?
wklejam Ci link do urodzeń osób z poszukiwanym nazwiskiem,analogicznie sprawdź małżeństwa i zgony;

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol

a zadając pytanie podaj więcej szczegółów ; lata,parafię ....

Owocnych poszukiwań .
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Awatar użytkownika
Hanna_Bratuń

Sympatyk

Post autor: Hanna_Bratuń »

Dziekuje
Przejrzalam Geneteke ale niestety utknelam.Znalazlam Franciszka Deptule (dwukrotnie zonaty)Julianna i Marianna Kulesza1842,1826.
Nie ma skanow i nie ma imienia ojca Franciszka .Nie bardzo wiem jak sie posunac dalej.Szkoda.
Prz spisie w ksiedze podane jest Wyszków Powiat Wyszkowski.Czy ktos wie czy sa te akta w internecie?
Awatar użytkownika
xtedek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: xtedek »

Jak to właściwie jest z udostępnianiem w AD w Płocku metryk przed 1800r.? Czytałem na wcześniejszych podstronch, że podobno nie ma takiej możliwości. Czy to prawda?
Czy są dostępne wtedy mikrofilmy czy w jakiś inny sposób można się dostać do tych aktów?

Chodzi mi konkretnie o parafię Malużyn, 20.01.1788r. ślub Andrzeja Tetka z Ludwiką Mrozówną
Kamil Tetkowski

Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
Awatar użytkownika
Paź_Jacenty

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Paź_Jacenty »

xtedek pisze:Jak to właściwie jest z udostępnianiem w AD w Płocku metryk przed 1800r.? Czytałem na wcześniejszych podstronch, że podobno nie ma takiej możliwości. Czy to prawda?
Czy są dostępne wtedy mikrofilmy czy w jakiś inny sposób można się dostać do tych aktów?

Chodzi mi konkretnie o parafię Malużyn, 20.01.1788r. ślub Andrzeja Tetka z Ludwiką Mrozówną
Z kilku wizyt w AD Płock mam doświadczenie, że nie ma większego problemu z uzyskaniem akt, niezależnie od okresu. Oczywiście są i takie księgi, do których strach się dotknąć, ze względu na ich bardzo zły stan. Takich raczej nie udostępniają. Czasami takie księgi nie figurują wręcz w spisie inwentarza [a może to tylko wrażenie moje], a czasem figurują, ale na księdze jest adnotacja: "nie udostępniamy". W AD jest czytnik mikrofilmów, ale chyba nadal nie działający.
Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
Grzegorz_Bączek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Grzegorz_Bączek »

Witam,
Panie Jacku czy może być tak, że jakaś księga metrykalna np. z par. Łysakowo z przed 1808 r. istnieje, ale ze względu na zły stan zachowania jest nie udostępniana i może nie być wymieniona w spisie ks. Majewskiego?
Pozdrawiam
Grzegorz Bączek
Awatar użytkownika
Paź_Jacenty

Sympatyk
Mistrz

Grzegorz_Bączek pisze:Witam,
Panie Jacku czy może być tak, że jakaś księga metrykalna np. z par. Łysakowo z przed 1808 r. istnieje, ale ze względu na zły stan zachowania jest nie udostępniana i może nie być wymieniona w spisie ks. Majewskiego?
Pozdrawiam
Grzegorz Bączek
Witaj Grzegorzu
Niestety nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania.
Ale często mam odczucie, że wiele jest możliwe i trzeba drążyć temat do upadłego -
tzn do momentu, w którym stwierdzam, że zrobiłem wszystko co mogłem.
Oczywiście ciągle łapię się na tym, że sam mam kłopot z takim postępowaniem, no bo jak ktoś mi mówi, że nie ma, to mu wierzę.
Bywa, że okazuje się po jakimś czasie, że jest, że spadło gdzieś tam z regału, jest przestawione w nietypowe miejsce, albo po prostu komuś nie chce się szukać. Ale tak bywa we wszystkich dziedzinach życia, nie tylko w Archiwaliach, no i nie odnosi się to jakoś szczególnie do Płocka.
A'propos oznaczeń ksiąg z Inwentarza AD Płock, to spotkałem też przypadki, że niekoniecznie to co napisane na okładce, będzie w księgach. Czasem jest podany w inwentarzu rok początkowy i końcowy wpisów, a nie wszystkie rodzaje akt objętych księgą (UMZ) są z tych lat co na okładce. Są tam podane na ogół daty skrajne. Spotykałem też księgi, do których ktoś włożył akty z innego okresu, a fakt nie jest ujawniony w inwentarzu. Bywa, że w inwentarzu podane są daty, od których zaczynają się akty "porządne", a są też i wcześniejsze mocno zniszczone. To samo dotyczy też aktów późniejszych niż np data na okładce księgi.
Pozdrawiam i powodzenia życzę
Jacek
Awatar użytkownika
Grzegorz_Bączek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Grzegorz_Bączek »

Panie Jacku dziękuje za odpowiedz.
Jak się nie mylę w sumariuszu z Łysakowa znalazłem informację, że księgi z przed 1808 (chyba urodzenia i śluby) zostały spalone przez wojska napoleońskie. Dotyczy to jednak parafii, a gdzie są księgi z Archiwum Diecezjalnego?
Pozdrawiam
Grzegorz Bączek
Awatar użytkownika
Paź_Jacenty

Sympatyk
Mistrz

Witaj
Mam inwentarz z 2014r, ale nie widzę tam komentarzy na temat stanu, albo pochodzenia, wersji aktów. Z ksiąg, które oglądałem to mam wrażenie, że czasem są tam oryginały (unikaty), a czasem kopie (duplikaty) - to co się zachowało. Niespecjalnie zwracałem na to uwagę, dla mnie ważne było, czy i że coś jest. Wyślę Ci skan strony z zasobem Łysakowa tylko podaj mi swój email.
Pozdrawiam
Jacek
B_Boa

Sympatyk
Mistrz

Poszukuję aktu

Post autor: B_Boa »

Witam!
Czy ktoś z Państwa ma może następujący akt ślubu:
rok 1867 akt 6 Franciszek Wyrzykowski, Katarzyna Sztymelska par. Szyszki
Pozdrawiam
Ania