Gdzie szukać aktu rozwodowego z 1828 r. ?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ted_B

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Ted_B »

Witam !
Moje pytanie brzmi jak w tytule: Gdzie szukać aktu rozwodowego z 1828 r. ?.
Zapytanie dotyczy terenu Wolnego Miasta Krakowa, czyli terenu na którym działały urzędy stanu cywilnego. Obowiązywało tu prawo oparte na Kodeksie Napoleona, zgodnie z którym rozwód był domeną wyłącznie powszechnych sądów cywilnych. Czy ktoś z Was spotkał się z tym problemem ?
Czy w ogóle akta spraw cywilnych z tamtych czasów są przechowywane przez tyle lat ? Obecnie, o czym mogłem się osobiście przekonać akta spraw cywilnych niszczone są (zgodnie z prawem) po 10 latach.
Dla uzupełnienia małżeństwo przedmiotowej pary zawarte zostało w kościele Panny Maryi w Krakowie (dzisiejszy kościół Mariacki) w 1817 r., oboje mieszkali w Krakowie (ul. św. Jana) - więc i rozwód zapewne miał miejsce w tym mieście. Prosiłbym o sugestie w tym temacie.
Tadek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Tadku,
Akta Stanu Cywilnego sa do 1825-ego roku.
Czy w Krakowie byly jeszcze ksiegi stanu cywilnego w 1828 roku?
Do 1825-ego roku rozwody byly wpisane w ksiegi stanu cywilnego, tak samo jak urodzenia, malzenstwa i zgony, przynajmniej tak bylo w Warszawie.
Rzuc okiem na strone "Metryki", zobacz na przyklad Warszawa Cyrkul III rozwody 1808-1825.
Pozdrawiam,
Bozenna
Ted_B

Sympatyk

Witam !
Pani Bożeno ma Pani częściowo rację. Cyrkuły, pełniące funkcje powiedzmy gmin, istniały do końca 1825 r. W 1826 r. zmieniła się organizacja urzędów stanu cywilnego. Sieć urzędów dotąd oparta o administracyjny podział miast i gmin - została przyporządkowana do administracyjnego podziału wybranych parafii. Mówimy teraz o Królestwie Polskim (czy min. o Warszawie). Kraków był wtedy Wolnym Miastem - nie interesowałem aktami z tego okresu z Krakowa i Galicji. Z ciekawości sprawdziłem - w 1928 r. normalnie parafie były urzędami stanu cywilnego.
Tadek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Tadku,
Rozwod, po 1825-tym roku, wyrok o separacji i uniewaznienia malzenstwa, powinny byc wpisane w ksiegach parafialnych, na marginesie slubu.
Na jakim dokumencie sie opierasz twierdzac, ze byl to rozwod?
Pozdrawiam,
Bozenna
Ted_B

Sympatyk

Witam !
Informację na ten temat mam ze strony Wielkiej Genealogii Minakowskiego:
http://www.sejm-wielki.pl/b/6.716.40

W części zatytułowanej "Śluby i dzieci" idziemy od tyłu (od końca):
1. Jako ostatnia podana jest jego pierwsza żona Wiktorią ze Słotwińskich. Z nią miał 3 synów i córkę (brakuje tu Zuzanny u Minakowskiego).
2. Drugą żoną była (ślub z pytajnikami) Karolina z Taszyckich. Nic o niej nie wiem - Minakowski podaje, że z tego związku urodziła się jedna córka. Może to Zuzanna o której wspominałem powyżej ?!
3. I trzecia żona (podana jako pierwsza od góry) - to Apolonia z Cieńskich.
Minakowski nie wymienia tu żadnych dzieci, ja zaś znalazłem syna Pantaleona Kazimierza (ur. 1818 r.).
I przy tym związku mamy podane "rozwiedzeni w roku 1828".
Rozmawiałem z Panem Minakowskim, ale o innych rzeczach związanych z ta rodziną (min. o 2 pierwszych żonach - sam szuka ich rodziców).

Teraz wracając do problemu. W Kościele Mariackim nie ma nic - ani przy akcie małżeństwa z 1817 r. (jakiegoś dopisku) ani w roku 1828.
Syn został zanotowany w Krakowie w Parafii pw. św. Szczepana na Piasku.
W roku 1817 (przy małżeństwie) oboje mieszkają w Krakowie przy ulic św. Jana (liczba 460) !!! Ale już w następnym roku (przy chrzcie) Stanisław Gostkowski podany jest jako "Obywatel Królestwa Polskiego w Wsi Bydlinach ... zamieszkały" (chodzi o wieś Bydlin, której był dziedzicem).
Przewertuję jeszcze akta parafii w Bydlinie (AP Katowice). Może coś znajdę. Tutaj zmarła jego 2-ga żona, on sam podobno też zmarł w Bydlinie.
Tylko na razie akta niedostępne (przynajmniej jeszcze do II połowy września) i przerób ograniczony praktycznie do 15 pozycji na wizytę (a z lat 1810-1825 każdy rodzaj akt to osobna pozycja).
Pozdrawiam !
Tadek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Tadku,
Czy chodzi o Stanislawa Gostkowskiego?
Jesli tak, to Marek Minakowski spisal dane z herbarza Bonieckiego, czyli "szukaj wiatru w polu".
Sprawdz jednak herbarz, moze bedzie jakis szczegol dotyczacy tego rozwodu.

W Szlachcie Wylegitymowanej sa tylko synowie Stanislawa:
Franciszek, Samuel i Ludwik Ignacy.
Pozdrawiam,
Bozenna
Ted_B

Sympatyk

Witam !
Tak. Te informacje dotyczyły Stanisława Gostkowskiego. Mnie osobiście interesuje jego syn Franciszek. Poświęciłem mu podstronę:
http://www.cieslin.pl/franciszek-gostkowski/ - zaś na niej link do kolejnej podstrony z dokumentami związanymi z tą rodzina. Porównując to z danymi Pana Minakowskiego dotarłem do wielu nowych rzeczy, których nie ma u niego. Wiele jest jeszcze nieścisłości. Przykładowo rok urodzenia Stanisława - podawany jest jako 1799 - nawet akta stanu cywilnego z parafii w Białym Kościele (wykaz z lat 1797-1809) podają go jako urodzonego w tym roku. Z drugiej zaś strony, z dokumentu z roku 1824, gdy Bydlin był wystawiony na licytację, dowiadujemy się, że Franciszek, Samuel i Zuzanna byli niepełnoletni (występuje w ich imieniu jakaś osoba bodajże z Miechowa) - pełnoletni był tylko Ludwik. Więc albo on (tj. Ludwik) urodził się w tym 1799 roku, albo ... był jeszcze jeden Franciszek, który umarł. Ale nie ma nigdzie akt ani z Białego Kościoła, ani z Bydlina z tych lat sprzed 1810. Sprawdzałem w AAD Kraków, na mikrofilmach na Siennej w Krakowie. Jedynie w Katowicach mamy akta od 1810 roku. Poszukam tu tak jak pisałem powyżej aktu zgonu Stanisława (przed 1836 r.) oraz jego drugiej żony (przed 1817 r.). W aktach z Bydlina szukałem dzieci Franciszka w okresie od małżeństwa (1836 r.) od pierwszego syna urodzonego w Kwaśniowie (1843 r.) gdy był już dziedzicem dóbr Kwaśniowa i Cieślina.
Trochę to dziwne, przez 6 lat żadnego dziecka - a potem mamy "co rok to prorok". Praktycznie przez 4 lata rodzi się 4 dzieci i wszystkie umierają. W sumie z tą zoną miał 7 dzieci i wszystkie zmarły. Przeżyło jedno dziecko z drugiego małżeństwa.
Powracając jeszcze do sprawy rozwodu. Wg mnie sprawa nie miała tylko cywilnego charakteru. Znając tą rodzinę, jej powiązania z kościołem - na pewno było to unieważnienie kościelne związku. Tylko gdzie szukać śladu ? Może Archiwum Kadedralne na Wawelu (nie AN na Wawelu) ??
Tadek
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Ted_B pisze:Może Archiwum Kadedralne na Wawelu (nie AN na Wawelu) ??
Przecież tymi sprawami nie zajmowała się kapituła, tylko sąd duchowny, a jego akta powinny być w archiwum kurialnym na Franciszkańskiej.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Tadku,
Pisalam powyzej, ze bylo to prawdopodobnie uniewaznienie malzenstwa.
Trzeba wiec szukac w archiwach koscielnych.

Ciekawy jest fakt, ze Boniecki pewnie cos znalazl, ale gdzie?

Pozdrawiam,
Bozenna
Ted_B

Sympatyk

Witam !
W AAD na Franciszkańskiej też mam w planach poszukać.
Na razie bodajże do 4 października jest nieczynne.
Postaram się wybrać tam w październiku i poszukać (o ile będzie wolne miejsce - ostatnio w czerwcu musiałem zmienić Franciszkańską na ul. Lubicz).
Archiwum katedralne na Wawelu podałem nie bez przyczyny. Są tu ciekawe rzeczy, o których byśmy nawet nie pomyśleli, że tutaj będą.
Pozdrawiam !
Tadek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”