Prośba o .. MyHeritage ... cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Kulewski pisze:Czy może jest cokolwiek o Czeslawie Kulewskim?
Szczególnie kim byli jego rodzicami.
Serdecznie dziękuje

Harald

Zle zdane pytanie. Osob o tym imieniu i nazwisku jest conajmniej kilka w MH. Prosze sobie znalezc konkretny rekord Czesław Kulewski podac linka wtedy mozna odczytac ten rekord.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
anna1264

Sympatyk
Adept

Post autor: anna1264 »

Witam.
Mam prośbę o kontakt z Panem Bogdanem Ochmański https://www.myheritage.pl/member-543782 ... -ochmanski
chodzi o rodzinę Lange z Warszawy.
z góry dziękuje
Anna
KasiulaCzarnula

Post autor: KasiulaCzarnula »

Witam,
Mam prośbę o myHertige. :)

poszukuje Nazwiska Bluj (Późniejsza zmiana nazwiska na Blej ) , mój pradziadek Andrzej miał kilkoro rodzeństwa, rodzicami byli Józef i Paulina (z.d. Melem/ Melen) może ktoś sprawdziłby czy ktoś o tym nazwisku występuje i pasuję do reszty informacji ?
Proszę nie brać pod uwage nazwisk admina Rutkowska i Piekarek :) z tą rodzina mam kontakt :P

z góry serdecznie dziękuję :)
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

KasiulaCzarnula pisze:Witam,
Mam prośbę o myHertige. :)

poszukuje Nazwiska Bluj (Późniejsza zmiana nazwiska na Blej ) , mój pradziadek Andrzej miał kilkoro rodzeństwa, rodzicami byli Józef i Paulina (z.d. Melem/ Melen) może ktoś sprawdziłby czy ktoś o tym nazwisku występuje i pasuję do reszty informacji ?
Proszę nie brać pod uwage nazwisk admina Rutkowska i Piekarek :) z tą rodzina mam kontakt :P

z góry serdecznie dziękuję :)
Jadwiga Hartel

Skopiowalam siostre Andrzeja Bleja:

Narodziny: 9 kwi 1903
Swietoszaw
Stan cywilny: Żonaty/zamężna
Imigracja: Rio De Janeiro, Rio De Janeiro, Brazil
Narodowość: Poland
Ojciec: Jozef Blej
Matka: Paulina Melen
W podróży razem z dziećmi: Yes
Numer folderu cyfrowego: 004910470

Nic wiecej nie widze o Jozefie Bluj oprocz tych na stronach wymienionych przez Pania administratorow. Jezeli cos wiecej byloby wiadomo o Jozefie Bluj np przypuszczalny rok urodzenia to byc moze znalazloby sie cos wiecej. Jest Jozef Bluj urodzony 1866 Słowacja. O pozostalych dzieciach pary Jozef Paulina jest bardzo mało.
Marzanna

Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

MyHeritage - pomoc

Post autor: Marsylka »

Serdecznie proszę o pomoc z MyHeriate. Są tam jakieś dane osoby, której poszukuję, tzn. Marianny Bałdygi, z domu Bugnacka (tylko jedna taka na MH), niestety, żeby je odczytać, trzeba mieć konto premium, a ja go nie posiadam. Czy ktoś, kto takowe posiada, mógłby zerknąć, co tam na jej temat jest napisane i dać mi znać? Niestety, USC i AP okazały się ślepym zaułkiem, a z parafią (urodzona w Łączkach, zamieszkała w Łasze) jest zamieszanie, bo babcia wspominała mi coś, że była w Turośli, ale się spaliła czy jakoś tak Informacje, których szukam, to jej rodzice, jakieś rodzeństwo, bo męża i dzieci znam. Ewentualnie z chęcią nawiązałabym kontakt z osobą prowadzącą drzewo, w którym jest Marianna, bo to pewnie jakiś mój krewniak.

Z góry dziękuję,

Ada z Wiśniewskich
KasiulaCzarnula

Post autor: KasiulaCzarnula »

marzanna62 pisze: Jadwiga Hartel

Swietoszaw

Nic wiecej nie widze o Jozefie Bluj oprocz tych na stronach wymienionych przez Pania administratorow. Jezeli cos wiecej byloby wiadomo o Jozefie Bluj np przypuszczalny rok urodzenia to byc moze znalazloby sie cos wiecej. Jest Jozef Bluj urodzony 1866 Słowacja. O pozostalych dzieciach pary Jozef Paulina jest bardzo mało.
dziękuje bardzo za pomoc :) z dziećmi Jadwigii nwiązałam już kontakt. Znalazłam na innej stronie karty imigracyjne. nic nie mogę znaleźć o rodzeństwie andrzeja tj. Aleksandrze i Piotrze ( Piotr przebywała w gettcie lwowskim od 1943 do 1944. ale gdzie później się osadził nie mam pojęcia, wiem tylko że żył do 1998r )
O Józefie też niestety nic nie wiem :( wiem tylko że był moim prapradziadkiem :)
szkoda ze człowiek tak późno dorasta i docieka skąd pochodza jego przodkowie. Niestety dzieci Andrzeja poumierały i już nic sie raczej nie dowiem :(
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

KasiulaCzarnula pisze:
marzanna62 pisze: Jadwiga Hartel

Swietoszaw

dziękuje bardzo za pomoc :) z dziećmi Jadwigii nwiązałam już kontakt. Znalazłam na innej stronie karty imigracyjne. nic nie mogę znaleźć o rodzeństwie andrzeja tj. Aleksandrze i Piotrze ( Piotr przebywała w gettcie lwowskim od 1943 do 1944. ale gdzie później się osadził nie mam pojęcia, wiem tylko że żył do 1998r )
O Józefie też niestety nic nie wiem :( wiem tylko że był moim prapradziadkiem :)
szkoda ze człowiek tak późno dorasta i docieka skąd pochodza jego przodkowie. Niestety dzieci Andrzeja poumierały i już nic sie raczej nie dowiem :(
Na stronie administratorki Józefy Rutkowskiej jest bardzo dokladna data urodzenia pierwszego dziecka pary Józef Paulina - Karoliny Ulanowski. Skad ona zna tak dokladna date? NIe ma tam slowa o miejscowsci jej urodzenia a to mogloby dac namiar na miejsce zamieszkania a byc moze tez slubu rodzicow. Bluj to rzadkie nazwisko prosze sie nie poddawac.
Marzanna

Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Theofilos »

Witam

Część można uzyskać bez wchodzenia na konto:
https://www.myheritage.pl/names/marianna_ba%C5%82dyga
Reszta to:
mąż Mikołaj Bałdyga zm. 10.08.1939 Lacha

syn Stanisław Bałdyga, rolnik
* 8.11.1895 Łacha, + 2.11.1944 Obóz Koncentracyjny Stutthof; Holocaust

syn Piotr Bałdyga, Rolnik. Masarz. Skupowal wieprzowinę i robił przetwory.
* 26.06.1899 Łacha + 3.12.1944 Obóz Koncentracyjny Buchenwald; Holocaust

Przy Piotrze jest informacja:
"Należał do Armii Krajowej. Wzięty do niewoli przez Niemców. Gdy Niemcy przyszli by go wziąć cała rodzina klęczala na ganku. Piotr miał ręce założone za głowę z nakazu Niemców. Wtenczas żona Piotra, Zofia była w 9-tym miesiącu ciąży z najmłodszą córką Krysią. Niemcy powiedzieli, że maz wróci na obiad, zabrali Piotra i ślad po nim zaginął. Ostatnia córka Krysia Urodziła sie 2 tygodnie po pojmaniu ojca, niestety nigdy nie dane było im się spotkać. Piotr był rolnikiem. Został aresztowany w 1944 roku i wywieziony do obozu w Działdowie, a stamtąd do obozu koncentracyjnego w Buchenwaldzie gdzie zmarł prawdopodobnie na gruźlicę i został spalony."
Pozdrawiam
Theofilos
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Re: MyHeritage - pomoc

Marsylka pisze:Serdecznie proszę o pomoc z MyHeriate. Są tam jakieś dane osoby, której poszukuję, tzn. Marianny Bałdygi, z domu Bugnacka (tylko jedna taka na MH), niestety, żeby je odczytać, trzeba mieć konto premium, a ja go nie posiadam. Czy ktoś, kto takowe posiada, mógłby zerknąć, co tam na jej temat jest napisane i dać mi znać? Niestety, USC i AP okazały się ślepym zaułkiem, a z parafią (urodzona w Łączkach, zamieszkała w Łasze) jest zamieszanie, bo babcia wspominała mi coś, że była w Turośli, ale się spaliła czy jakoś tak Informacje, których szukam, to jej rodzice, jakieś rodzeństwo, bo męża i dzieci znam. Ewentualnie z chęcią nawiązałabym kontakt z osobą prowadzącą drzewo, w którym jest Marianna, bo to pewnie jakiś mój krewniak.

Z góry dziękuję,

Ada z Wiśniewskich
Oprocz meza i dzieci opisanych przez mojego poprzednika nic nie ma wiecej w rekordzie Marianna Bałdyga Bugnacka.
Marzanna

Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Re: MyHeritage - pomoc

Szkoda, że nie ma nic o rodzicach Marianny:( Zatem utknęłam z tą gałęzią na dobre:( Ale sąjakieś przydatne informacje:) Daty śmierci Mikołaja nie znałam. O Stanisławie i obozie wiedziałam, aczkolwiek nic o Holokauście - ciekawe, jak on się ma do niego. O Piotrze - o obozie wiedziałam, że zmarł w Buchenwaldzie też (pisałam w tej sprawie Do niemieckiego Czerwonego Krzyza, ale nie dowiedziałam się docelowo dlaczego i jak umarł, tylko że ślad urywa się w jednym z budynków). Nie wiedziałam natomiast, że należał do Armii Krajowej, no i pierwszy raz widzę opis jego pojmania. Nie zgadza mi się tylko to Działdowo (chociaż w necie jest taka informacja, w jakimś dokumencie, bo CK poinformował mnie, że z Oświęcimia trafił do Buchenwaldu... Dziękuję za pomoc!
Smoktadeusz

Sympatyk

Post autor: Smoktadeusz »

Witam, wyświetlił mi dziś wujeg google, ze na Myharitage jest drzewo rodziny Kopta, zarządzane przez ALeksander Kopta, czy ktoś z premium-członków mógłby mnie skontaktować z adminem i napisać jakie miasta tam się przewijaja w drzewie? z góry dziękuję Rafał
Arek_W

Sympatyk

Post autor: Arek_W »

Witam,

Bardzo proszę osobę mającą dostęp do danych ze strony myheritage o podanie informacji odnośnie Tadeusza Wolskiego (ur. 1897) administrator Ann Holda Wiewel i Michael Wolski.

https://www.myheritage.pl/research/indi ... 1&rfr=tree

Pozdrawiam

Arek W

ps. Bardzo mi zależy na pozyskaniu tej ... informacji ... może to będzie krok do przodu
Ostatnio zmieniony ndz 04 wrz 2016, 19:22 przez Arek_W, łącznie zmieniany 1 raz.
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Theofilos »

Może w USC właściwym dla miejscowości Łacha jest akt zgonu Marianny, to są szanse, że będzie tam wpisane miejsce i data urodzenia.
Jeżeli nie, to w AP w Grodzisku Mazowieckim powinny być akty urodzenia Stanisława i Piotra, w których może będzie napisane gdzie się urodziła Marianna i ile miała lat.
Pozdrawiam
Theofilos
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Niestety, w USC dla Łachy akty urodzenia trzymają tylko sto lat, a ona jest z 1876, natomiast akty zgonu już tylko 80 lat, a zmarła +/- 1929. To samo akty ślubu- tylko 80 lat, a wychodziła za mąż+/-1895 (narodziny pierwszego dziecka. Akty urodzenia jej dzieci są w Genetece i nic nie wnoszą. Archiwum Państwowe w Warszawie Oddział w Pułtusku z kolei sugeruje samodzielne pofatygowanie się do archiwum i poszukanie jej aktu ślubu ( nie mogę tego uczynić, bo nie mam ,,fizycznej'' możliwości - chyba że wystosuję prośbę o pomoc na tym forum, co być może uczynię) albo szukanie w Genetece, bo podobno są tam interesujące mnie okresy zindeksowane, ale niestety nic nie znajduję. Już mi się chyba za bardzo wszystko myli.
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Marsylka pisze:Niestety, w USC dla Łachy akty urodzenia trzymają tylko sto lat, a ona jest z 1876, natomiast akty zgonu już tylko 80 lat, a zmarła +/- 1929. To samo akty ślubu- tylko 80 lat, a wychodziła za mąż+/-1895 (narodziny pierwszego dziecka. Akty urodzenia jej dzieci są w Genetece i nic nie wnoszą. Archiwum Państwowe w Warszawie Oddział w Pułtusku z kolei sugeruje samodzielne pofatygowanie się do archiwum i poszukanie jej aktu ślubu ( nie mogę tego uczynić, bo nie mam ,,fizycznej'' możliwości - chyba że wystosuję prośbę o pomoc na tym forum, co być może uczynię) albo szukanie w Genetece, bo podobno są tam interesujące mnie okresy zindeksowane, ale niestety nic nie znajduję. Już mi się chyba za bardzo wszystko myli.

Te okresy trzymania akt w USC sa jednolite i wynikaja z ustawy. Po tym okresie USC przekazuja akta do własciwych archiwów. Jezeli ustalilas juz wlasciwe archiwum panstwowe dla tej parafii proponuje zwrocic sie do USC z proscba o kwerende na zgon z 1929 plus minus mysle ze 5 lat) a pozniej ewentualnie na slub.
Marzanna

Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”