Genealogia rodziny Gargulskich.

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Morawicka_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Morawicka_Justyna »

Witam :)

Po kilku latach zbierania materiałów udało mi się, wspólnie z mężem, wydać książkę opisującą rodzinę Gargulskich.

Nasze opracowanie – „Genealogia rodziny Gargulskich. Potomkowie Kazimierza Gargulskiego (1786-1858)” opisuje starą warszawską rodzinę z kilkupokoleniowymi tradycjami nauczycielskimi. W pierwszej połowie XIX wieku zaznaczyła ona swoją obecność w środowisku stołecznej inteligencji, wchodząc w koligacje z miejscową elitą intelektualną i artystyczną. W drzewie genealogicznym Gargulskich znalazło się kilka interesujących postaci zasłużonych dla rozwoju polskiej nauki i kultury, spośród których wymienić mogę przede wszystkim Józefa Władysława Krogulskiego (1815-1842), pianistę i kompozytora, Walerego Leopolda Kostrzębskiego (1828-1899), wybitnego polskiego numizmatyka, a także Władysława Paulina Tarczyńskiego (1845-1918), działacza społecznego w Łowiczu i założyciela muzeum miejskiego.

To właśnie z uwagi na ciekawe koligacje bliżej zainteresowaliśmy się tą rodziną, poświęcając wiele miesięcy na odtworzenie jej dziejów w okresie ostatnich dwustu lat.
Biogramy poszczególnych osób przedstawiliśmy w formie słownika biograficznego. Starałam się również do każdego życiorysu odszukać i dołączyć zdjęcie.

Opracowanie wydaliśmy głównie dla rodziny, aby przybliżyć im historię rodu. Chcemy także aby trafiło do bibliotek, by pamięć o dziś już nielicznej rodzinie przetrwała na następne pokolenia.

Justyna Krogulska

Obrazek
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Justynko!

Z radością witam Cię znów na forum i ogromnie pragnę przeczytać tę książkę. Propaguję w Bibliotece Gminnej w Głuchowie wszelkie wydawnictwa biograficzne więc poproszę o zakup tej książki. Podaj proszę wydawnictwo, cenę i sposób zakupu, a zaproponuję aby ją zakupiono do zbiorów.

Pozdrawiam bardzo serdecznie
Janina
Awatar użytkownika
Morawicka_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Morawicka_Justyna »

Witam powakacyjnie :)

Dziękuję Janino za miłe słowa.
Wysłałam właśnie do Ciebie maila ze szczegółami.

Pozdrawiam
Justyna
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Dziękuję za wiadomość i odpowiedziałam :)
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

Gratuluję wydawnictwa.
To inspirujące :)
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”