Potrzebuję pomocy w zrozumieniu struktury zasobu archiwalnego i określeniu, co właściwie zostało udostępnione w sieci, a co pozostaje dostępne wyłącznie w archiwum.
Na stronie Archiwum Państwowego w Piotrkowie Trybunalskim znalazłem indeks do ksiąg ludności miasta Piotrkowa. Przy każdym wpisie znajduje się numer tomu i strona.
W SzWA jest zespół Akta miasta Piotrkowa a w nim serie pod tytułami Księgi ludności stałej i Księgi ludności niestałej, jako jedyne posiadające skany. Niestety, nijak nie umiem określić jak numer tomu i strona z indeksu ma się do zamieszczonych przez SzWA jednostek.
W serii Księgi ludności stałej są trzy rodzaje jednostek. Najpierw kilkaset ksiąg dla poszczególnych domów według numerów, których mniej czy bardziej przypadkiem jest dokładnie 500, potem są tomy 1, 4, 6 i 8 z serii, w której każdy tom zawiera po ok. 50 kolejnych numerów domów, a której daty skrajne obejmują tylko sam początek funkcjonowania tych KLS-ów, a na koniec jeszcze dwa skorowidze, gdzie osoby wypisane są alfabetycznie według nazwisk.
Co jeszcze wydaje mi się podejrzane, we wszystkich jednostkach zwyczajnie wydaje się brakować dużej części stron. Potwierdzają to nawet metryczki poszczególnych jednostek, gdzie czytamy na przykład, że stron 46, skanów 10. W tomach obejmujących wiele domów widać też po paginacji, że jest przerwa i skany zawsze zaczynają się od pierwszej strony dla kolejnego numeru domu. Jaki jest w tym sens?
W rezultacie nie udało mi się odnaleźć właściwie nikogo z indeksu w dostępnych skanach. Sprawdzałem oczywiście według numeru domu (nazwiska w przypadku skorowidzów), bo nie wiem, do czego odnoszą się numer tomu i strony z indeksu. Nie rozumiem też, czym różnią się od siebie księgi dla poszczególnych domów od tych zbiorczych, obejmujących po 50 numerów, i z którymi właściwie korespondują skorowidze.
Będę wdzięczny za wyjaśnienie którejkolwiek wątpliwości, jeśli ktoś z Was miał do czynienia z tym zespołem, albo po prostu wie co jest grane z doświadczenia.
Pozdrawiam,
― Grzegorz
KLS Piotrków Trybunalski w SzwA
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Dabkowski_Grzegorz

-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
sens - obstawiam, że skanowano tylko strpny znaczące, (i paginacja archiwalna tylko takie powinna obejmować)
księgi ludności w dwóch formach jak zauważyłeś - księgi domów (prowadził, trzymał i zdawał własciciel /administrator) i zbiorcza
do zbiorczych skorowidze "z automatu" urzędowo
do ksiąg domów - jeśli sa to pomoc archiwalna -robione nie w urzędzie, ale po przekazaniu ksiąg
księgi ludności w dwóch formach jak zauważyłeś - księgi domów (prowadził, trzymał i zdawał własciciel /administrator) i zbiorcza
do zbiorczych skorowidze "z automatu" urzędowo
do ksiąg domów - jeśli sa to pomoc archiwalna -robione nie w urzędzie, ale po przekazaniu ksiąg
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Dabkowski_Grzegorz

http://www.szukajwarchiwach.pl/48/9/0/6 ... WDPi1BanvA
Nie wiem, czy to jest paginacja archiwalna, ale dom numer 186 zaczyna się od karty 619, są karty 620 i 621, a potem dopiero karta 637 z numerem domu 187. Czyli należałoby więc przyjąć, że karty 622-636 zawierają puste tabelki?
Nie dodałem jeszcze, że według opisu zespołu, jest w nim jeszcze druga późniejsza seria KLS-ów zaczynająca się od 1889 roku. Być może indeks obejmuje (także ?) ją i tam należy szukać podanych tomów i stron.
A za krótkie wyjaśnienie na temat sposobu prowadzenia ksiąg ludności bardzo dziękuję!
― Grzegorz
Nie wiem, czy to jest paginacja archiwalna, ale dom numer 186 zaczyna się od karty 619, są karty 620 i 621, a potem dopiero karta 637 z numerem domu 187. Czyli należałoby więc przyjąć, że karty 622-636 zawierają puste tabelki?
Nie dodałem jeszcze, że według opisu zespołu, jest w nim jeszcze druga późniejsza seria KLS-ów zaczynająca się od 1889 roku. Być może indeks obejmuje (także ?) ją i tam należy szukać podanych tomów i stron.
A za krótkie wyjaśnienie na temat sposobu prowadzenia ksiąg ludności bardzo dziękuję!
― Grzegorz
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Nie jest. Choć raz wypada archiwum odwiedzić:))))
archiwalna byłaby (wg zasad) miękkim ołówkiem, a faktycznie mogłaby być foliacją (nuemry kart jak tu, nie numery stron)
o dziwo - tu jej w ogóle nie ma (a wg zasad przy takim skanowaniu tiffy sralismazgaliskodeskupraktikus etc -winna być:)
zerknij na opis na ostatniej stronie, pieczątkę, wpis
tak, należałoby przyjąć, że są puste, ściśle to nawet nie domy puste a zaznaczone, a w ogóle niewypełnione rubryki
archiwalna byłaby (wg zasad) miękkim ołówkiem, a faktycznie mogłaby być foliacją (nuemry kart jak tu, nie numery stron)
o dziwo - tu jej w ogóle nie ma (a wg zasad przy takim skanowaniu tiffy sralismazgaliskodeskupraktikus etc -winna być:)
zerknij na opis na ostatniej stronie, pieczątkę, wpis
tak, należałoby przyjąć, że są puste, ściśle to nawet nie domy puste a zaznaczone, a w ogóle niewypełnione rubryki
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
-
Dabkowski_Grzegorz

No tak, wypada archiwum jakieś odwiedzić
To jest dobry przyczynek, bo na bazie czegoś archiwum ten indeks zrobiło, więc gdzieś te poszukiwane nazwiska być muszą.
Dzięki.
―GD
Dzięki.
―GD