Prośba o .. MyHeritage ... cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Post autor: Marsylka »

Czyli że to USC miało by wystosować prośbę o akty do Archiwum w Pułtusku, nie ja? Będę musiala spróbować. A nie oburzą się na taką prośbę?
Awatar użytkownika
Joanna_Krzemińska

Sympatyk

Post autor: Joanna_Krzemińska »

Witam,
Mam prośbę o kontakt z Panem Januszem Osińskim
https://www.myheritage.pl/member-206040 ... i%C5%84ski
Chodzi o rodzinę Kacprzaków i Walczaków .
Pozdrawiam
Joanna
Joanna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Marsylka pisze:Czyli że to USC miało by wystosować prośbę o akty do Archiwum w Pułtusku, nie ja? Będę musiala spróbować. A nie oburzą się na taką prośbę?

Przepraszam przejezyczenie o kwerende nalezy zwrocic sie do AP. Nie wiem tylko dlaczego mowi Pani o Pułtusku mnie wychodzi ze to Łomża konkretnie Archiwum w Białymstoku oddział w Łomży.

Prosze sobie znalezc w wyszukiwarce Pradziad pojawia sie ze zachowaly sie Akta stanu cywilnego parafi Turośl z tego co patrzylam zachowaly sie akta do 1901 ale w bazie ELA sa akta gminy Turośl do 1931 jest szansa ze moga byc spisy ludnosci dla miejscowosci Łacha. Moja rada zwrocic sie do Łomzy o kwerende na ślub
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Theofilos »

Marsylka pisze:Niestety, w USC dla Łachy akty urodzenia trzymają tylko sto lat, a ona jest z 1876, natomiast akty zgonu już tylko 80 lat, a zmarła +/- 1929. To samo akty ślubu- tylko 80 lat, a wychodziła za mąż+/-1895 (narodziny pierwszego dziecka. Akty urodzenia jej dzieci są w Genetece i nic nie wnoszą. Archiwum Państwowe w Warszawie Oddział w Pułtusku z kolei sugeruje samodzielne pofatygowanie się do archiwum i poszukanie jej aktu ślubu ( nie mogę tego uczynić, bo nie mam ,,fizycznej'' możliwości - chyba że wystosuję prośbę o pomoc na tym forum, co być może uczynię) albo szukanie w Genetece, bo podobno są tam interesujące mnie okresy zindeksowane, ale niestety nic nie znajduję. Już mi się chyba za bardzo wszystko myli.
Akty urodzenia dla miejscowości Łachy powinny być chyba w parafii Popowo Kościelne, ewentualnie Serock. Nie widzę w Genetece indeksów urodzeń dla tych parafii z lat 1895 i 1899.
Marsylka pisze:Czyli że to USC miało by wystosować prośbę o akty do Archiwum w Pułtusku, nie ja? Będę musiala spróbować. A nie oburzą się na taką prośbę?
USC powinno przekazać zgodnie z prawem określone akty po 80 i po 100 latach do Archiwum Państwowego. Czasami tego nie robi z różnych powodów. Wtedy w USC powinni udostępnić te akty, których jeszcze nie przekazali.
Pozdrawiam
Theofilos
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Już wyjaśniam, dlaczego Pułtusk - w USC w Łysych poinformowano mnie, że akty od nich idą do Pułtuska.

[/quote]USC powinno przekazać zgodnie z prawem określone akty po 80 i po 100 latach do Archiwum Państwowego. Czasami tego nie robi z różnych powodów. Wtedy w USC powinni udostępnić te akty, których jeszcze nie przekazali.[/quote]

Niestety, jak informują: ,,nie posiadamy informacji czy były przekazywane do archiwum.''

,,Akty urodzenia dla miejscowości Łachy powinny być chyba w parafii Popowo Kościelne, ewentualnie Serock.'' - te parafie nic mi nie mówią, ale możliwe.

Maranna - spróbuję z Pradziadem, chociaż mam problemy z tymi wyszukiwarkami, bo póki co, nie bardzo potrafię się nimi posługiwać.
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Marsylka pisze: [...]
,,Akty urodzenia dla miejscowości Łachy powinny być chyba w parafii Popowo Kościelne, ewentualnie Serock.'' - te parafie nic mi nie mówią, ale możliwe.
[...]
Miałem na myśli miejscowość Łacha w gm. Serock w pow. legionowskim.
Jeżeli jednak jest to Łacha w gm. Turośl w pow. kolneńskim, to parafia w miejscowości Turośl.
Pozdrawiam
Theofilos
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Theofilos pisze:
Marsylka pisze: [...]
[...]
Miałem na myśli miejscowość Łacha w gm. Serock w pow. legionowskim.
Jeżeli jednak jest to Łacha w gm. Turośl w pow. kolneńskim, to parafia w miejscowości Turośl.
W pierwszym poscie Marsylka (chyba wczoraj lub przedwczoraj) pisała ze jej babcia mówiła cos o parafii Turosl dlatego ja obstawiam parafie Turośl a wyszukujac w bazach NDAP ustalilam ze akta tej parafii powinny byc w Łomzy. Dziwi mnie kompletnie ten Pułtusk. W bazach jest wyraznie Łomza. Jezeli moglbys tez sprawdzic czy Tobie tez wychodzi Łomza? Poza tym znalazlam ze sa tez Akta Gminy Turośl a co ważne jest wsrod nich Łacha. Graniczna data w tych aktach to 1931 a osoba ktorej ona szuka zmarła ok 1929 jest szansa ze moze w tych aktach cos byc. Ja sama znalazlam piekne spisy ludnosci w takich aktach gminy ktora mnie interesowala.
Marzanna

Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

marzanna62 pisze: [...]
W pierwszym poscie Marsylka (chyba wczoraj lub przedwczoraj) pisała ze jej babcia mówiła cos o parafii Turosl dlatego ja obstawiam parafie Turośl a wyszukujac w bazach NDAP ustalilam ze akta tej parafii powinny byc w Łomzy. Dziwi mnie kompletnie ten Pułtusk. W bazach jest wyraznie Łomza. Jezeli moglbys tez sprawdzic czy Tobie tez wychodzi Łomza? Poza tym znalazlam ze sa tez Akta Gminy Turośl a co ważne jest wsrod nich Łacha. Graniczna data w tych aktach to 1931 a osoba ktorej ona szuka zmarła ok 1929 jest szansa ze moze w tych aktach cos byc. Ja sama znalazlam piekne spisy ludnosci w takich aktach gminy ktora mnie interesowala.
Rzeczywiście, ta Turośl z pierwszego postu mi umknęła. Przepraszam za zamieszanie.
Jasne, jeżeli chodzi o miejscowość Łacha w gm. Turośl, to według NDAP akta urodzeń z lat 1890 - 1909 są w AP w oddziale w Łomży.
Być może archiwa się z jakiegoś powodu dogadały i przenieśli akta do Pułtuska.
Kiedyś poprosiłem kogoś o sprawdzenie akt w archiwum w W-wie, bo według NDAP miały tam być, a po wizycie w AP okazało się, że są chyba w Grodzisku Mazowieckim. :)

Jeżeli natomiast chodzi o lata późniejsze od 1910, to chyba są one nadal w USC w miejscowości Turośl.
Pozdrawiam
Theofilos
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Wszystko bledny trop zafiksowalam sie Turaśla a to moze byc Kolno. W naszej geneszukaczu sa akta chrztu dzieci tej pary Piotra i Stanislawa i oczywiscie Łacha ale zarejestrowane w mieście Kolno. Byc moze to byl jakis okres przejsciowy ze akta byly w tej parafii. Niestety nie widze slubu ani zgonu.
Marzanna

Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Hm...........................
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Marsylka pisze:Hm...........................
Sprawdzilam dokladnie Twoja para Michal i Marianna chrzcza dzieci w Kolnie. Parafia Łyse to błedny trop dotyczy mazowieckiego a Twoi to podlaskie (babcia ma racje). W mazowieckim w parafii Łyse jest tez para w tym okresie ale maja inne imiona Jan i Rozalia chyba Bugnacka. Twoi Michal i Marianna mieli jeszcze oprocz Piotra i Stanislawa corke chyba Marianne o ile dobrze pamietam. Wejdz w Geneszukacz podaj nazwisko Baldyga zanacz dokladnie a potem wejdz w wojewodztwo podlaskie tam znadziesz te dzieci sa nawet dolaczone akta.
Marzanna

Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Nie Michał a Mikołaj i Marianna:) Ichne dzieci znam. To Piotr, Władysław, Stanisław, Ignacy, Marianna, Władysława i być może Konstanty. Ich akta mam - co prawda, nie przetłumaczone, bo choć wrzuciłam tu na forum , nikt nie podjął się ich tłumaczenia - ale nie ma tam raczej niczego, co moglo by się przydać. Mnie chodzi dokładnie o parę Marianna i Mikołaj. To o nich chcialabym się czegoś dowiedzieć - rodzice, może jakieś rodzeństwo. Co do Rozalii Bugnackiej - być może to siostra Marianny, ale tego nie wiem, bo nie wiem nic o Mariannie, poza jej miejscem urodzenia, mężem i mniej więcej datą śmierci i urodzenia:(
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

marzanna62 pisze:
Marsylka pisze:Hm...........................
Sprawdzilam dokladnie Twoja para Michal i Marianna chrzcza dzieci w Kolnie. Parafia Łyse to błedny trop dotyczy mazowieckiego a Twoi to podlaskie (babcia ma racje). W mazowieckim w parafii Łyse jest tez para w tym okresie ale maja inne imiona Jan i Rozalia chyba Bugnacka. Twoi Michal i Marianna mieli jeszcze oprocz Piotra i Stanislawa corke chyba Marianne o ile dobrze pamietam. Wejdz w Geneszukacz podaj nazwisko Baldyga zanacz dokladnie a potem wejdz w wojewodztwo podlaskie tam znadziesz te dzieci sa nawet dolaczone akta.
Jeżeli to nie mazowieckie tylko podlaskie, to wszystko jasne.
Mikołaj i Marianna mieli również Mariannę ur. 1898, Władysława ur. 1904 i Ignacego ur. 1905.
Z aktów urodzenia Stanisława i Piotra wynika (o ile dobrze odczytałem wiek rodziców), że Mikołaj urodził się w 1868 r., a Marianna z d. Bognacka/Bugnacka (różnie w różnych aktach) urodziła się w 1873 (wg aktu ur. Piotra) albo 1876 (wg aktu ur. Stanisława).
Teraz wiadomo w jakich mniej więcej latach szukać aktów urodzenia rodziców i na ich podstawie dowiedzieć się jak mieli na imię dziadkowie.
Pozdrawiam
Theofilos
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Jak pisałam powyżej - akta właśnie mam, w którym poście na forum pisałam nawet ich przybliżone daty ur./zg -Mikołaj +/- 1869 do 1939-10-08, a Marianna+/- 1876 do 1929. Niestety, w Genetece nic nie ma z interesujących mnie okresów, USC odsyła do AP, a w Ap mają za mało kadry
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

W sprawie aktu zgonu Marianny napisałbym oficjalne pismo USC w Turośli z pytaniem czy u nich znajdują się akty zgonu z 1929 r., bo zgodnie z ustawa powinni je przetrzymywać do 2009 r.
Jeżeli więc ich nie posiadają, to gdzie je przekazali.
Pozdrawiam
Theofilos
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”