Małże z okolic Wyżegi

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Małże z okolic Wyżegi

Post autor: Marsylka »

Mam problem z rodziną Małżów. Ojciec mojego pradziadka, Julian Bastek (z Łączek) ożenił się ok. 1931 (narodziny córki Rozalii) z Rozalią Małż. Owa miała dwie siostry (o których wiem)- Franciszkę Skoczylas (była jakiś czas w USA, po czym wróciła do Polski, kiedy moja babcia miała 18 lat, czyli w 58'; wróciła sama, nie wiadomo kim był jej mąż i dlaczego wróciła) i Katarzynę Małż. Ich matką była Józefa ,,z Wyżegi'', zmarła w 1925roku w wieku 70 lat. Być może wyszła za mąż za Piotra Małża w 1888 roku, ale nie jestem pewna, bo rodzina nie znała jej panieńskiego (jeśli to ta para, to jej nazwisko to Jędrzejczyk, a wtedy ma jeszcze troje innych dzieci - wyżej wymienionej trójki w Genetce nie ma. Problem? Brat Juliana, Ignacy ożenil się z Katarzyną Małż, tyle że nazwisko panieńskie tej Malżówny to Szmigiel (ojciec - Mikołaj, matka Józefa). Czyżby Ojciec Katarzyny od Jędrzejczykowej i Katarzyny od Szmilgowej to byli bracia (Stanisław i Mikołaj? Ktoś może coś wie? Może trafi się tu jakiś krewny?;P

Ada z Wiśniewskich
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Małże z okolic Wyżegi

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Wyżega w 1866r. weszła w skład parafii Turośl.
Od 1903 r. należy do p.Zalas
Ta ostatnia parafia została w całości zindeksowana przez
mój zespół ( skany w Metrykach Pol.T.G. i Genbazie Tomka Nitscha ).
Pozdrawiam
Waldemar Chorążewicz
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Małże z okolic Wyżegi

Post autor: Marsylka »

Zatem idę szukać wskazówek;D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”