Księgi parafialne na Family Search.org cz.1
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
Czy jest gdzieś wykaz tego, czym dysponują Mormoni?
https://familysearch.org/catalog/search
większość dostępna tylko w czytelniach na mikrofilmach
większość dostępna tylko w czytelniach na mikrofilmach
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
-
Smoktadeusz

- Podziękował: 1 time
Tak przy okazji, to wkurzyło mnie ostatnio właśnie to, że Mormoni mają dostęp do katolickich (i nie tylko ) ksiąg metrykalnych, a ja katolik nie mam do nich dostępu, bo proboszcz zasłania się ustawą o ochronie danych. Albo mówi, że nie udostęnia nikomu. I koniec.
No i muszę zasponsorować Mornmonów, żeby przeglądnąć katolickie metryki.
No i muszę zasponsorować Mornmonów, żeby przeglądnąć katolickie metryki.
Ciekawe - przeglądałem u Mormonów i nie musiałem nikogo sponsorować 
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
-
Smoktadeusz

Gdzie? Czyli jest za darmo przeglądanie, bo mi na stronie wyszło, że trzeba zapłacić za dostęp i tym się sugerowałem.
Przeglądanie jest za darmo, płacisz za przesyłkę mikrofilmów z USA - 15 zł/szt i masz je wtedy na 90 dni do dyspozycji.
Możesz sprawdzić też czy np. we Wrocławiu może mają "na stanie" poszukiwane przez Ciebie parafie
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... li=1#gid=0
Możesz sprawdzić też czy np. we Wrocławiu może mają "na stanie" poszukiwane przez Ciebie parafie
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... li=1#gid=0
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
Jest dokładnie tak, jak pisze Jarek.
Płaci się tylko za przesyłkę filmów.
Za blisko potrójną stawkę film zostaje na zawsze w CHR.
Alternatywą jest przeglądanie mormońskiego mikrofilmu w odpowiednim AP - tam nic się nie płaci i można robić dowolną ilość fotografii z czytnika.
Płaci się tylko za przesyłkę filmów.
Za blisko potrójną stawkę film zostaje na zawsze w CHR.
Alternatywą jest przeglądanie mormońskiego mikrofilmu w odpowiednim AP - tam nic się nie płaci i można robić dowolną ilość fotografii z czytnika.
Pozdrawiam,
Tomasz
* Moderacja wpisu
Tomasz
* Moderacja wpisu
-
Smoktadeusz

akurat te co mnie interesują są w Arch. Arch.Tarnów, a tam się płaci za oglądanie ksiąg itd.
-
slawek_krakow

Re: Czy jest gdzieś wykaz tego, czym dysponują Mormoni?
W AD Tarnów płaci się za korzystanie z czytelni, a nie za przeglądanie. Zresztą kwoty śmiesznie małe. Myślisz, że utrzymanie archiwum nic nie kosztuje?Smoktadeusz pisze:akurat te co mnie interesują są w Arch. Arch.Tarnów, a tam się płaci za oglądanie ksiąg itd.
-
Smoktadeusz

W Krakowie się nie płaci
A tu utrzymanie czytelni też kosztuje A płaci się za:Korzystanie z ksiąg metrykalnych w celach genealogicznych 8 zł Za godzinę zegarową. Korzystanie z mikrofilmów ksiąg metrykalnych w celach genealogicznych 8 zł Za godzinę zegarową
http://www.archiwum.diecezja.tarnow.pl/ ... nnik-uslug
http://www.archiwum.diecezja.tarnow.pl/ ... nnik-uslug
Ja pisałem o AP a nie o AD.
Z Twoich postów i odpowiedzi wynika, że to nie mormonów sponsorujesz, tylko instytucje katolickie.
W Archiwum Państwowym za przeglądanie mormońskiego mikrofilmu nic nie płacisz i możesz w całości sfotografować.
Za dostawę mikrofilmu do CHR płacisz tylko 15 złotych i możesz za darmo przeglądać przez około 1.000 godzin. (3 razy w tygodniu po 4 godziny przez 3 miesiące)
Z Twoich postów i odpowiedzi wynika, że to nie mormonów sponsorujesz, tylko instytucje katolickie.
W Archiwum Państwowym za przeglądanie mormońskiego mikrofilmu nic nie płacisz i możesz w całości sfotografować.
Za dostawę mikrofilmu do CHR płacisz tylko 15 złotych i możesz za darmo przeglądać przez około 1.000 godzin. (3 razy w tygodniu po 4 godziny przez 3 miesiące)
Pozdrawiam,
Tomasz
* Moderacja wpisu
Tomasz
* Moderacja wpisu
Witam. Wtrącę moje trzy słowa na temat Mormonów i ich mikrofilmów. Uważam, że zrobili i robią od kilkudziesięciu lat wielką "robotę". Gdyby nie oni musiałbym drałować na drugi koniec Polski do archiwum, w ktorym są interesujące mnie księgi. Jestem Katolikiem i wcale mi to nie uwłacza,że płacę tylko i wyłącznie 15 zł za przesłanie z USA do Polski. Pierwsze kroki przy zamawianiu są faktycznie trochę skomplikowane(dla osoby,tak jak ja ,pokolenia j.rosyjskiego),ale potem to już łatwo idzie. Przykładem wyższości mikrofilmowania przez Mormonów niech bedzie fakt,że w Arch. Baziaka jest juz zewnętrzna firma ,która się tym trudni(poszukiwaniami) i nie za małe pieniądze.
Władku jeśli potrzebujesz pomocy jak poruszać się po stronie internetowej Mormonów,to daj znać na PV pomogę.
Pozdrawiam Grzesiek
Władku jeśli potrzebujesz pomocy jak poruszać się po stronie internetowej Mormonów,to daj znać na PV pomogę.
Pozdrawiam Grzesiek
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Odpowiedź dla Władysława konkretnie.Kostkowski pisze:Mam pytanie jak w tytule:
Gdzie szukać wykazu parafii sfotografowanych przez Mormonów?
Czy wszystko, co sfotografowali dostępne jest w FS, czy po niektóre trzeba się zwracać tylko do Mormonów?
W link, który podał Jarek, wyszukiwarka, w miejsce "Place" wpisujesz nazwę parafii. Jak mają mikrofilm to wyskoczy, że jest i klikasz dalej aż do numeru mikrofilmu (możesz od razu zamówić w ten sposób). A jak nie wyskoczy, to nie mają. Dużo mają, tylko, że dużo jest również dostępne inaczej dzisiaj.
O odrębnym wykazie parafii, które mają nie słyszałam.
Łucja
szkoda tylko, że nie można ich oglądać w AP 
Pozdrawiam - Gośka
Czego nie można oglądać w AP?
Mikrofilmy można, ale nie oczekuj, że lubelski mormoński mikrofilm obejrzysz w poznańskim AP - ale tego chyba nie trzeba tłumaczyć?
Albo trzeba?
Mikrofilmy można, ale nie oczekuj, że lubelski mormoński mikrofilm obejrzysz w poznańskim AP - ale tego chyba nie trzeba tłumaczyć?
Albo trzeba?
Pozdrawiam,
Tomasz
* Moderacja wpisu
Tomasz
* Moderacja wpisu
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
trzeba - bo akurat wypożyczenie z APu do APu jest możliwe
natomiast nie wszystkie "mormońskie" mikrofilmy AP (jakikolwiek AP uściślam) ma
trzeba tłumaczyć?:)
tak jak kwestie "można, nie można" (tj co można, na co zezwala, a no co nie zezwala umowa pomiędzy FS a daną diecezję) i na ile ta relacja (zezwalania) jest przechodnia - bo jest w całości, nierozszerzalna licencja przy innym podmiocie
natomiast nie wszystkie "mormońskie" mikrofilmy AP (jakikolwiek AP uściślam) ma
trzeba tłumaczyć?:)
tak jak kwestie "można, nie można" (tj co można, na co zezwala, a no co nie zezwala umowa pomiędzy FS a daną diecezję) i na ile ta relacja (zezwalania) jest przechodnia - bo jest w całości, nierozszerzalna licencja przy innym podmiocie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz