Archiwum Szpitala Uniwersyteckiego Kraków , prosba o pomoc

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Re: Archiwum Szpitala Uniwersyteckiego Kraków , prosba o pom

Post autor: Dorota_Mazurek »

Nie napisałam, żeby ktokolwiek kłamał.
Moje wnioski mogą być błędne, chyba wolno mi mieć własne?
Pozdrawiam
Dorota
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Napisałaś, że nie ma, choć szpital twierdzi, ze jest a pytający się na to powołuje. Możesz mieć własne wnioski:) Tylko czemu się z nich wycofujesz lub nie bronisz? albo przedstawione FAKTY nie są faktami (czyli ktoś świadomie pisze nieprawdę - kłamie, albo nieświadomie pisze fałsz) albo są - wtedy Twój wniosek, do którego masz prawo i to wyłączne:) nie ma żadnych podstaw:0
c.d.d.o.
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Zupełnie nie rozumiem czemu mnie atakujesz.Czy dla podtrzymania dyskusji?
Nawet jeśli wg Ciebie mój wniosek nie ma podstaw, to nie jest to powód do atakowania. w ten sposób zniechęcasz do rozmowy.
Pozdrawiam
Dorota
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Nie atakuję. Tak jak Ty - przedstawiam wnioski, tylko wraz z podstawą, nie personalnie. Odnoszę li tylko do zaprezentowanego toku rozumowania. I nie zarzucam pisania nieprawdy! Raczej, jeśli już w tych kategoriach, to bronię zarówno "szpitala" i Pytającego, pokazując, że nie ma konstrukcji która wykazuje, że pisali nieprawdę (świadomie - kłamiąc, lub nieświadomie), co Ty napisałaś wprost:)

a zachęcam do rozwinięcia np "dokumentacja medyczna" vs "dane przechowywane w placówkach świadczących usługi medyczne, "brakowanie" a "obowiązek przechowywanie", i innych.
Przy założeniu (nie wiem czemu negować), że szpital napisał prawdę - ma dane przeczuwam (o to nie jest fakt, a moje wrażenie), że czeka na podsunięcie pomysłu dlaczego może je udostępnić
raz: jeśli nie o diagnozie, leczeniu tylko typu rejestracji meldunkowej (tak! to też funkcja szpitalnej rejestracji) "wybyła" - to nie medyczna
dwa: jeśli nie pozwala jednoznacznie zidentyfikować to nie dane osobowe (wprost z ustawy :)
trzy: jeśli zmarła to nie dane osobowe i niechronione (patrz "jeden") z innych powodów
i takie wydumane cztery "jeśli z diagnozą i in. medycznymi" to ukryć te wrażliwe- udostępnić fragment kiedy i gdzie wybyła
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Mam wrażenie, że podałam podstawę prawną. Dociekliwy znajdzie jednolity tekst ustawy w internecie i nie ma potrzeby jej tu przytaczać. Owszem napisałam, że dokumentacji medycznej nie ma. I to samo napisał Jan, że nie ma historii choroby. Zatem szpital nie ma czego udostępniać, bo nie ma dokumentacji medycznej. Ewidencja nie jest dokumentacją medyczną, a szpital nie jest zobowiązany do jej udostępniania. A skoro nie ma obowiązku, to nie udostępnia. Rety, ale napisałam., może da to się zrozumieć...
Dorota
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Można spróbować też poszukiwań w parafii św. Mikołaja w Krakowie, przy ul. Kopernika. Osoby zmarłe w szpitalach przy ul. Kopernika miały tam swoje akty zgonu (o ile były wyznania katolickiego).
Pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

oki, inaczej czytamy
ja widzę, że mają informacje, które Jana interesują ( z postu Jana bezpośrednio). Nie jest to dokumentacja medyczna, nie ma powodu jej w to mieszać, ale jeśli już: podstawa prawna brakowania nie oznacza konieczności/przymusu zniszczenia i tak też w przeszłości.
Szpital nie ma też wielu innych informacji, co nie oznacza, że nie może udostępnić tego co ma, a na czym Janowi zależy.
pozdrawiam
janszum

Sympatyk

Post autor: janszum »

Pozwolę sobie zacytować fragmenty z dwóch odpoiedzi ze szpitala.
Pierwsza z roku 2010 :
" ... informujemy, ze wpis dotyczący pacjentki znajduje się tylko w posiadanym Indeksie do Ksiegi Glownej Szpitala zawiera imię i nazwisko oraz nazwę kliniki w której przebywała . Ze względu na brak innych danych dotyczących osoby pacjentki oraz zupełnie inną klinikę niż Pani podaje nie możemy udostępnić tych danych. Jednocześnie informujemy że Historia Choroby jak i księga Głowna Szpitala w roku 1944 uległy likwidacji "

Druga z roku 2013
" jednocześnie informujemy że dane o które Pani zwraca sie do nas są danymi wrażliwymi dotyczacymi stanu zdrowia i jako takie w myśl art 27 pkt 1 i 2 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych osobowych nie mogą być udostępnione "

Wg mnie obie odpoiedzi nie przystają do siebie . Chciałem przyponieć że babcia została sądownie uznana za zmarłą więc ochrona danych nie obowiązuje. Tak przynjmniej napisała Agata.
Bardzo dziękuję Małgorzacie za podpowiedz. Wprawdzie pisałem do Archiwum i nie znalezli nic w indeksie zmarlych, ale w parafii nie szukałem. Pozdrawiam Jan
stanislaw_pikul

Sympatyk

Post autor: stanislaw_pikul »

janszum pisze:
" jednocześnie informujemy że dane o które Pani zwraca sie do nas są danymi wrażliwymi dotyczacymi stanu zdrowia i jako takie w myśl art 27 pkt 1 i 2 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych osobowych nie mogą być udostępnione "

Wg mnie obie odpoiedzi nie przystają do siebie . Chciałem przyponieć że babcia została sądownie uznana za zmarłą więc ochrona danych nie obowiązuje.
Gwoli ścisłości - Ustawa o ochronie danych osobowych tutaj nie obowiązuje ale zasady udostępniania regulują przepisy ustawy z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta oraz rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 21 grudnia 2010 r. - tutaj szczegóły:

http://www.giodo.gov.pl/317/id_art/1243/j/pl/
Pozdrawiam

Stanisław
janszum

Sympatyk

Dziękuję Stanislawie. Ten przepis jest rzeczywiście jednoznaczny. Ciekawe że szpital nie powolał się na niego. Nie kwestionuję tego,że szpital może odmówić. Szukam sposobu na obejście tego przepisu. Chodzi mi po głowie założenie sprawy sądowej o ustalenie daty śmierci babaci .
Pozdrawiam Jan
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

janszum pisze:Dziękuję Stanislawie. Ten przepis jest rzeczywiście jednoznaczny. Ciekawe że szpital nie powolał się na niego. Nie kwestionuję tego,że szpital może odmówić. Szukam sposobu na obejście tego przepisu. Chodzi mi po głowie założenie sprawy sądowej o ustalenie daty śmierci babaci .
Pozdrawiam Jan
Masz akt zgonu babci? Pewnie masz skoro sądownie uznano ją za zmarłą. Jak sądze daty zgonu w akcie nie ma. Zamiast więc wikłać się w kolejne sprawy sądowe może wystarczy wystąpić w trybie administracyjnym o sprostowanie aktu zgonu (zaszły nowe okoliczności, świadkowie, dokumenty np. te ze szpitala) i niech się oni martwią.
janszum

Sympatyk

Też o tym myślałem . W dokumencie sądowym podano datę przyjętą orientacyjnie ( chyba było to 31.12. 1945 ). Dziękuję za poradę . Ten zwrot " w trybie administracyjnym" jest dla mnie niewiadomą . Ale spróbuję poczytac na ten temat.
Pozdrawiam Jan
stanislaw_pikul

Sympatyk

Post autor: stanislaw_pikul »

janszum pisze:Też o tym myślałem . W dokumencie sądowym podano datę przyjętą orientacyjnie ( chyba było to 31.12. 1945 ). Dziękuję za poradę . Ten zwrot " w trybie administracyjnym" jest dla mnie niewiadomą . Ale spróbuję poczytac na ten temat.
Pozdrawiam Jan
Tego się nie da tak prosto zrobić bo postanowienia sądu o uznaniu za zmarłego nie można 'poprawić' w trybie administracyjnym lecz jedynie w postępowaniu sądowym. Należy też przedstawić dowody będące podstawą wniosku o korektę daty zgonu (która jest co prawda orientacyjna ale też wynika z przepisów prawa) zaś powołanie się na informację iż 'gdzieś w szpitalu w Krakowie jest zapis o przyjęciu na oddział i wypisaniu osoby o takim samym imieniu i nazwisku' może być za mało. Mogę sobie jednak wyobrazić sytuację iż po złożeniu wniosku otrzymasz z sądu pismo o odmowie wszczęcia postępowania do czasu uzupełnienia braków a to powinno być dobrą podstawą prawną do żądania od szpitala podania niezbędnych informacji (w końcu masz udokumentowany tzw. 'interes prawny').
Pozdrawiam

Stanisław
Sterling

Sympatyk

Post autor: Sterling »

Jeszcze dwa słowa o przechowywaniu dokumentów w archiwach.
Regulamin stanowi :
1. Dokumentacja wytworzona i gromadzona w jednostkach lub komórkach organizacyjnych Szpitala dzieli się ze względu na jej wartość archiwalną na: materiały archiwalne i dokumentację niearchiwalną.
2. Materiały archiwalne to ta część dokumentacji, która jest przeznaczona do wieczystego przechowywania głównie ze względu na swą wartość historyczną. Do oznaczenia kategorii materiałów archiwalnych używa się symbolu „A”. Archiwum zakładowe przekazuje materiały archiwalne do właściwego miejscowo archiwum państwowego po upływie terminu ustalonego w odrębnych przepisach.

Materiały niearchiwalne, czyli typowe historie choroby i ewentualnego zgonu pacjenta przechowuje się maksymalnie 30 lat a potem zostają zniszczone.
Pozdrawiam, Piotr
janszum

Sympatyk

Udało sie wyprosić ze szpitala datę wyjścia babci ze szpitala. Jest to 31 lipiec 1944. Dziękuję wszystkim za porady .
Chciałbym przejrzeć spisy małżeństw z Krakowa z lat 1944 - 46 . Biuro Poszukiwań PCK nie może w tym pomóc . Jeżeli ktoś ma doświadczenia w zdobywaniu takich informacji z USC bardzo proszę o rady .
Pozdrawiam Jan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”