Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Piotr_Reszka

Nieaktywny
Ekspert

Co to za jednostka wojskowa?- Równe w roku 1935

Post autor: Piotr_Reszka »

BODEK pisze:Witam

Ten znaczek to Państwowa Odznaka Sportowa .

http://www.aplusc.com.pl/~jfitt/Muzyka/POS%20pl.html

Pozdrawiam

Bogdan
Dzięki za wyprowadzenie z błędu . Do tej pory myślałem że właśnie po tym znaczku dojdę która to jednostka :wink: Szkoda , obawiam się że po tym drugim znaczku to absolutnie nie dojdzie.
Szkoda że dziadek nie żyje bo powiedziałby a babcia to tyle wie że był w wojsku ...:D
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Mundur

Post autor: Bodek »

Witaj Małgorzato

Twoje pytanie : Co to za wojsko ?

Odpowiedz : Polskie

Na pewno chodziło Ci jednak o coś więcej . Moje sugestie . Co mamy : Szkoła Podoficerska , młode twarze czyli uczniowie ( elewi ) , na kołnierzu lampas pewnie biało - czerwony może oznaczać że to pierwszy rocznik , odznaka na kołnierzu to rozwarty wieniec a w środku dwa skrzyżowane karabiny czyli PIECHOTA . Wniosek : Szkoła Podoficerów Piechoty dla Małoletnich . Młodzi słuchacze, chłopcy w wieku 15-17 pobierali naukę rzemiosła wojskowego przez dwa , trzy lata . Po edukacji przydzielani byli do wybranych pułków piechoty.

Poniżej Szkoły .Śrem pewnie odpadnie bo Szkoła działała w latach 1931-1939 .

Szkoła Podoficerów Piechoty dla Małoletnich nr 1 w Grudziądzu
Szkoła Podoficerów Piechoty dla Małoletnich nr 2 w Śremie
Szkoła Podoficerów Piechoty dla Małoletnich nr 3 w Nisku
Szkoła Podoficerów Piechoty dla Małoletnich w Koninie
Tak jest moja hipoteza .

Pozdrawiam

Bogdan
mortiz

Sympatyk

Post autor: mortiz »

ja również mam pytanie odnośnie umundurowania, http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 0a906.html, jeżeli ktoś z Was wie jakie jednostki nośiły takie mundury, zdjęcie zostało wykonane w 1938 roku. Podejrzewam, że są to jednostki pancerne, ale mogę się mylić.
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Witam

Napisz proszę skąd takie przypuszczenie

Bogdan
mortiz

Sympatyk

na kołnierzyku tego munduru umieszczo dwa kolory, znalazłem takie same w kilku odznakach pułkowych. 8,9,12 batalion pancerny, stąd moje przypuszczenia, wiem też (o tym człowieku), że uczęszczał do szkoły podchorążych tylko nie wiem do jakiej. na zdjęciu miał 19 lat.
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Witaj Jolu .

Jak widzę " spuszczono Cię po brzytwie " . Nie poddawaj się . Przy Twoich zdjęciach należy przystanąć na dłużej a temat spada . Dlatego "podźwignę " go chociaż na chwilę .
Zdjęcie z opisem " Nad nutami " To żołnierz polski w stopniu szeregowca , kurtka zapinana z przodu na pięć dużych guzików , Na patce kołnierzyka wężyk , kieszenie ukośne , zwrócone ku dołowi rok 1919 . Tutaj temat jest zakończony - chyba że ...... Zdjęcie nr 3 bez opisu . Na 90 % ten " krzyż w kole " , to odznaka I Brygady Legionów . Jeżeli to Twoja rodzina to mieliście niezłego " kozaka " - przepraszam kawalerzystę , kozak był po drugiej stronie pola bitwy . I tak po bitwie pod Kostiuchnówką 06. 08 1916 roku powstała odznaka w drugą rocznicę wymarszu
kompanii kadrowej ( 06.08.1914 - tak zaczęła się epopeja legionowa ) . Na odznace widniały inicjały Józefa Piłsudskiego . Odznakę otrzymywali przede wszystkim ci , którzy byli na froncie przez co najmniej rok " Za wierną służbę " .

Jolu jeszcze wrócę do Twoich zdjęć i moich do nich spostrzeżeń , ale jak na razie muszę na jutro " uważyć ze starką łobiod : to jest rołlada , kluski śląskie i modro kapusta bo żur już jest fertich " .

Pozdrawiam

Bogdan
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Witam .

I pasuje

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8b0 ... 93560.html

Pozdrawiam

Bogdan Sikora
mortiz

Sympatyk

Witam serdecznie, znaczy się mój trop się potwierdza, ma tylko problrm bo nie mogę dopasować tej odznaki na piersi po prawej stronie. Być może jest to odznaka pułku, ale tego nie wiem, są to tylko moje przypuszczenia.
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Na temat odznaki pisałem tutaj :

Co to za jednostka wojskowa?- Równe w roku 1935

Temat jest jeszcze na stronie Genealodzy .

Bogdan
mortiz

Sympatyk

oki teraz już wiem, że nie znajdę więcej informacji na temat jego jednostki. Może wie Pan czy istniała jakaś szkoła podchorążych (lub coś w podobie) która szkoliła żołnierzy do służby w szwdronach pancernych?
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Pewnie w Modlinie :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Centrum_Wy ... Pancernych

Pozdrawiam

Bogdan
mortiz

Sympatyk

dzięki wielkie, może będzie mi łatwiej szukać
pozdrawiam
MortiZ
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

usunęłam, bo było 2 razy to samo. :-)
Ostatnio zmieniony wt 15 wrz 2009, 18:04 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Bogdan.
Bardzo Ci dziękuję i... czekam na resztę. :-)))
To są zdjęcia rodzinne, nieodszyfrowane. Nie wiadomo, kto to może być.
Kluski, rolada i modro kapusta to je dobre żarcie. Jo tyż to lubia. :-)

Pozdrawiam Cię i Was wszystkich. Jola
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Witaj Jolu .

Nie ma za co dziękować . Pamiętaj proszę że to są tylko moje sugestie i spostrzeżenia .

Tak jak obiecałem powracam do Twoich zdjęć . Zdjęcie pierwsze . Tak to Harcerz . Gdyby to był Skaut możliwe że na stoliczku leżał by kapelusz skautowy a zamiast krzyża harcerskiego miał by lilijkę i to po prawej stronie munduru . Ale możliwe też że wiele się zmieniło a moja amatorszczyzna tego nie ogarnia . Ciekawe ułożenie sznura harcerskiego ( za moich czasów był spod ramienia ) . Moje i tylko moje ( zapraszam znawców ) spostrzeżenia - zdjęcie wykonano między 1918 rokiem a ? . Ale gdybym stworzył album zdjęć pod tytułem :
" Wojna Polski z Rosją Bolszewicką " , to w rozdziale " ORLĘTA " zamieścił bym to zdjęcie . Czyli 1918 - 1920 .

Pozdrawiam

Bogdan
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”