Marynka (powiat wieluński, dziś gmina Ostrówek)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Witam,
poszukuje informacji na temat wsi Marynka w powiacie wielunskim.
Znalazlem troche informacji na: http://sieradzkiewsie.blogspot.de/2013/04/marynka.html
Tabella miast, wsi, osad Królestwa Polskiego 1827 r.
Maryanka, województwo Kaliskie, obwód Wieluński, powiat Wieluński, parafia Rudlice, własność prywatna. Ilość domów 1, ludność 12, odległość od miasta obwodowego 2.
Słownik Geograficzny:
Marynka al. Staropole, folw., pow. wieluński, gm. Skrzynno, par. Rudlice, odl. od Wielunia w. 13 i pół; dm. 1, mk. 4.
Interesuje mnie czyja wlasnoscia byla w 1827 i przed / i kto tam mieszkal.
Dziekuje z gory.
poszukuje informacji na temat wsi Marynka w powiacie wielunskim.
Znalazlem troche informacji na: http://sieradzkiewsie.blogspot.de/2013/04/marynka.html
Tabella miast, wsi, osad Królestwa Polskiego 1827 r.
Maryanka, województwo Kaliskie, obwód Wieluński, powiat Wieluński, parafia Rudlice, własność prywatna. Ilość domów 1, ludność 12, odległość od miasta obwodowego 2.
Słownik Geograficzny:
Marynka al. Staropole, folw., pow. wieluński, gm. Skrzynno, par. Rudlice, odl. od Wielunia w. 13 i pół; dm. 1, mk. 4.
Interesuje mnie czyja wlasnoscia byla w 1827 i przed / i kto tam mieszkal.
Dziekuje z gory.
Pozdrawiam
Robert
Robert
Marynka inaczej zwana Staropole leży obok wsi Okalew- stanowi jej część. W 1827 roku należała do hr. Ksawerego Brzostowskiego i jego żony hr. z Niezabitowskich i stanowiły skład dóbr głównych Czarnożyły. W 1835 r właścicielką została hr. Mycielska zd. Brzostowska. W 1827 roku zamieszkiwali ja chłopi pańszczyźniani.
- Bialas_Malgorzata

- Otrzymał podziękowania: 1 time
W 1827 r. była to maleńka wieś (w 1835 liczyła 6 chałup) i nie jest ujęta w dokumentach. Należała pewnie jak wszystko wokół do hrabiów Brzostowskich.
A oto co znalazlam w "Monografii Gminy Ostrówek autorstwa Tadeusza Olejnika:
Wieś położona w odległości 4 km na północny zachód od Ostrówka. Należy do sołectwa Okalew. Nazwa w dokumentach pisanych pojawiła się w 1835 r. jako folwark Marynka (przypis 15 Sąd Rejonowy Wieluń, WKW, wykaz hipoteczny Tom I, nr 26. Nazwa zaznaczona jest na mapie kwatermistrzowskiej (1843) i mapie powiatu wieluńskiego (1855) w Muzeum Ziemi Wieluńskiej. W I połowie XIX wieku folwark Marynka wchodził w skład dóbr głównych majątku Czarnożylskiego, a później do majątku Niemierzyn. Powierzchnia wsi 162,96 ha. Liczba gospodarstw rolnych 6. Grunty orne 40,94 ha, łąki i pastwiska 46,14 ha, obszary leśne 21,36. Nazwa pochodzi od imienia Maria, Marian."
Na temat właścicieli:
Marynka początkowo należała do dóbr tzw. czarnożylskich hrabiego Adama Brzostowskiego (1722-1792) herbu Strzemię. Brzostowscy zasłynęli w okolicy z utworzenia już w XVIII w. szkoły, do której obowiązkowo uczęszczały dzieci chłopskie. Dwór w Czarnożyłach rozkwitł w rękach hrabiego Adama – zapalonego ogrodnika – założył on nowoczesne na owe czasy oranżerie. Po śmierci Adama majątek jednak podupadł.
Od 1846 do 1864 r. Marynka należała do Hrabiny Ludwiki Brzostowskiej, właścicielki majątku Niemierzyn. Później majątek czarnożylski był w rękach potomków Brzostowskich aż do 1939 r. Co z majątkiem Niemierzyn - nie znalazłam.
A oto co znalazlam w "Monografii Gminy Ostrówek autorstwa Tadeusza Olejnika:
Wieś położona w odległości 4 km na północny zachód od Ostrówka. Należy do sołectwa Okalew. Nazwa w dokumentach pisanych pojawiła się w 1835 r. jako folwark Marynka (przypis 15 Sąd Rejonowy Wieluń, WKW, wykaz hipoteczny Tom I, nr 26. Nazwa zaznaczona jest na mapie kwatermistrzowskiej (1843) i mapie powiatu wieluńskiego (1855) w Muzeum Ziemi Wieluńskiej. W I połowie XIX wieku folwark Marynka wchodził w skład dóbr głównych majątku Czarnożylskiego, a później do majątku Niemierzyn. Powierzchnia wsi 162,96 ha. Liczba gospodarstw rolnych 6. Grunty orne 40,94 ha, łąki i pastwiska 46,14 ha, obszary leśne 21,36. Nazwa pochodzi od imienia Maria, Marian."
Na temat właścicieli:
Marynka początkowo należała do dóbr tzw. czarnożylskich hrabiego Adama Brzostowskiego (1722-1792) herbu Strzemię. Brzostowscy zasłynęli w okolicy z utworzenia już w XVIII w. szkoły, do której obowiązkowo uczęszczały dzieci chłopskie. Dwór w Czarnożyłach rozkwitł w rękach hrabiego Adama – zapalonego ogrodnika – założył on nowoczesne na owe czasy oranżerie. Po śmierci Adama majątek jednak podupadł.
Od 1846 do 1864 r. Marynka należała do Hrabiny Ludwiki Brzostowskiej, właścicielki majątku Niemierzyn. Później majątek czarnożylski był w rękach potomków Brzostowskich aż do 1939 r. Co z majątkiem Niemierzyn - nie znalazłam.
- Bialas_Malgorzata

Monografia Gminy Ostrówek autorstwa Tadeusza Olejnika skoro autor pisze, że nazwa figuruje jako Janów w gminie Skrzynno (od 1953 r. gmina Ostrówek):
a) Janów należał do majątku Skrzynno rodziny Skrzyńskich
albo znalezione w internecie
b) " Czajkowski 1783-84 r.
Skrzynno, parafia rudlice, dekanat rudzki, diecezja gnieźnieńska, województwo sieradzkie, ziemia wieluńska, własność: Brzostowski, eks kas. pł."
Nazwa Janów nie jest zaznaczona na Mapie Kwatermistrzowskiej z 1843 r.
Powierzchnia 384,77 ha. Obecnie 274 mieszkańców - 51 gospodarstw rolnych.
a) Janów należał do majątku Skrzynno rodziny Skrzyńskich
albo znalezione w internecie
b) " Czajkowski 1783-84 r.
Skrzynno, parafia rudlice, dekanat rudzki, diecezja gnieźnieńska, województwo sieradzkie, ziemia wieluńska, własność: Brzostowski, eks kas. pł."
Nazwa Janów nie jest zaznaczona na Mapie Kwatermistrzowskiej z 1843 r.
Powierzchnia 384,77 ha. Obecnie 274 mieszkańców - 51 gospodarstw rolnych.
Przesyłam link do strony wsie regionu sieradzkiego P.Piotra Tameczko. http://sieradzkiewsie.blogspot.com/sear ... 20Ostrówek
- Bialas_Malgorzata

Zaciekawił mnie ten temat, więc zajrzałam jeszcze do Herbarza Dynamicznego Polaków.
Brzostowscy osadzili w Czarnożyłach Litwinów ze Żmudzi. Ród pochodził ze wschodu.
Nie znalazłam wprawdzie wspomnianego przez kolegę ze Stargardu Ksawerego Brzostowskiego, ale przy dwójce innych Brzostowskich z tych czasów jest wyraźnie napisane, że byli właścicielami dóbr czarnożylskich:
Hipolit Michał 1810-1872 hrabia
Helena Maria 1832-1892 hrabina
W poprzednim poście wstawiłam Adama, który żył wcześniej i był najznamienitszym przedstawicielem rodu Brzostowskich z Czarnożył. Co do wspomnianej wcześniej Ludwiki Brzostowskiej to osób o tym imieniu jest w tym wykazie trzy i trudno ustalić, która to.
Brzostowscy osadzili w Czarnożyłach Litwinów ze Żmudzi. Ród pochodził ze wschodu.
Nie znalazłam wprawdzie wspomnianego przez kolegę ze Stargardu Ksawerego Brzostowskiego, ale przy dwójce innych Brzostowskich z tych czasów jest wyraźnie napisane, że byli właścicielami dóbr czarnożylskich:
Hipolit Michał 1810-1872 hrabia
Helena Maria 1832-1892 hrabina
W poprzednim poście wstawiłam Adama, który żył wcześniej i był najznamienitszym przedstawicielem rodu Brzostowskich z Czarnożył. Co do wspomnianej wcześniej Ludwiki Brzostowskiej to osób o tym imieniu jest w tym wykazie trzy i trudno ustalić, która to.
Witam,
dziekuje bardzo
Zastanawialo mnie jak te miejscowosci moga byc powiazane z nazwiskami obywateli Zloczewa z poczatku 19 wieku.
Np z Janowskich pare linii w polowie 19 wieku przenioslo sie do Zdunskiej Woli i przeprowadzilo legitymizacje - byli herbu Topor. Mozliwe ze Janow byl kiedys ich gniazdem.
Marynke powiazalem z Marynowskimi. Jeszcze jest wies Kozub, zapewne jakos powiazana z Kozubskimi.
Co do Brzostowskich, ciekawostka jest Rzeczpospolita Pawłowska: https://pl.wikipedia.org/wiki/Rzeczposp ... C5%82owska
dziekuje bardzo
Zastanawialo mnie jak te miejscowosci moga byc powiazane z nazwiskami obywateli Zloczewa z poczatku 19 wieku.
Np z Janowskich pare linii w polowie 19 wieku przenioslo sie do Zdunskiej Woli i przeprowadzilo legitymizacje - byli herbu Topor. Mozliwe ze Janow byl kiedys ich gniazdem.
Marynke powiazalem z Marynowskimi. Jeszcze jest wies Kozub, zapewne jakos powiazana z Kozubskimi.
Co do Brzostowskich, ciekawostka jest Rzeczpospolita Pawłowska: https://pl.wikipedia.org/wiki/Rzeczposp ... C5%82owska
Pozdrawiam
Robert
Robert
Z tego co mi jest wiadomo, to Janów ( ten obok Ostrówka) nigdy nie był gniazdem rodowym żadnego rodu szlacheckiego. Natomiast w trakcie przeglądania metryk z parafii Rudlice nigdy nie natrafiłem na nazwisko Marynowscy. Hr.Ksawery Brzostowski jest wymieniony jako właściciel dóbr Czarnożylskich w książce Pana Kazimierza Kaczmarka " Okalew dzieje wsi i szkolnictwa".
Witam,
wiec to moze tylko przypadek, podobnie jak z Marynka. Tylko Kazub mi sie wydaje dosc pewny - bo nazwisko nie typowe.
Co do Marynowskich, w par. Rudlice rowniez nie znalazlem nikogo (ale przegladalem tylko zindeksowane metryki w genszukaczu)
Najstarsze metryki w lodzkim jakie znalazlem to:
1663 par. Piotrków Trybunalski - honestus
1664 par. Piotrków Trybunalski - famatus
1681 par. Piotrków Trybunalski - labor
W 19 wieku obok slawetnych rowniez paru urodzonych.
Co ciekawe, na Slasku w par. Grodziec jest sporo Marynowskich zindeksowanych od 1756 r. A w Dzialoszynie na poczatku 19 wieku obywateli i rowniez jak Marynowscy ze Zloczewa, fachu szewskiego.
wiec to moze tylko przypadek, podobnie jak z Marynka. Tylko Kazub mi sie wydaje dosc pewny - bo nazwisko nie typowe.
Co do Marynowskich, w par. Rudlice rowniez nie znalazlem nikogo (ale przegladalem tylko zindeksowane metryki w genszukaczu)
Najstarsze metryki w lodzkim jakie znalazlem to:
1663 par. Piotrków Trybunalski - honestus
1664 par. Piotrków Trybunalski - famatus
1681 par. Piotrków Trybunalski - labor
W 19 wieku obok slawetnych rowniez paru urodzonych.
Co ciekawe, na Slasku w par. Grodziec jest sporo Marynowskich zindeksowanych od 1756 r. A w Dzialoszynie na poczatku 19 wieku obywateli i rowniez jak Marynowscy ze Zloczewa, fachu szewskiego.
Pozdrawiam
Robert
Robert