Gdzie szukać chrztów wiernych z parafii zlikwidowanej 1866?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Luziński_Marcin »

Szukam aktu chrztu osoby, która urodziła się w 1892 r. w miejscowości Pasieki, obecnie gmina Narewka, powiat Hajnówka. Do 1866 r. Pasieki należały do parafii rzymskokatolickiej Narewka, kiedy to została ona zlikwidowana w ramach represji po powstaniu styczniowym.

Gdzie mogło dojść do chrztu? Będę wdzięczny za sugestie.

Pozdrawiam

ML
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Być może w innej najbliższej parafii rz-k, albo w obejmującej później (po likwidacji rz-k) ten teren parafii prawosławnej. Może będzie coś w AD Białystok albo w Grodnie.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Najbliższa parafią od Pasiek była wtedy Narew. Szukać należy w AD w Drohiczynie. Narew jest w księgach dziekańskich Bielska Podlaskiego. Proszę dzwonić do AD i ustalić konkretny zasób lat
W AD w Białymstoku na pewno nic nie ma. W archiwum grodzieńskich jest nie wiadomo czemu tylko jeden rok 1875.
Poza Narwią teoretycznie w grę wchodzi jeszcze Świsłocz ale to jednak dalej. Akta Swisłoczy są w archiwum grodzieńskim.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Ja bym sprobowala tez u ksiedza w parafii Narew i to pomimo tego ze w zakładce zasoby metrykalne jest info ze w parafii od 1909. Czasem warto probowac zapytac czasem ksiegi sie znajduja choc mialo ich nie byc wg wykazu. Mam troche doswiadczen z tamtymi okolicami tzn Narewka Hajnówka i Bielsk Podlaski i spotkalam sie z niesamowitą zyczliwoscia kiedy mowilam ze szukam "zaginionej gałazki" od macierzy z krakowskiego. Nawiasem mowiac znalezienie potomkow zaginionej galazki zawdzieczam ksiedzu z jednej z parafii z tamtych okolic. Sprobuj zadzwon do Narewki zapytaj czy maja ksiegi z XIXw nic nie ryzykujesz. :wink:
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Księgi Narewki sprzed 1866 trafiły do AA w Białymstoku, sa w dziale historycznym. Niemniej znam parafie w których mimo przeniesienia ksiąg do AA jakieś szczątki ksiag i innych dokumentów typu spisy pozostały. Stąd dzwonić na pewno warto ale z myślą o księgach sprzed 1866 i po 1908 kiedy parafię w Narewce reaktywowano.
Trudno oczekiwać ksiąg z okresu kiedy parafia była zlikwidowana.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Tak oczywiscie Jerzy zgadzam sie przejezyczyłam się, myslaalm o dzwonieniu do parafii Narew nie Narewki. Co do nieujawnionych ksiag mam autentyczny przypadek istnienia ksiąg o ktorych nic nie wie AD. W wykazach dostepnych w AD jest info o 1810 a w parafii sa XVII i XVIII wieczne i to wiecej niz 1 ksiega.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Parafia w Malowej Górze została zlikwidowana w 1900 roku, a księgi były prowadzone w Białej Podlaskiej jako księgi parafii malowogórskiej. Wtóropisy są w komplecie z tymi z lat wcześniejszych. Nie wiem, jak wygląda z pierwopisami. Z tym, że tutaj przerwa w istnieniu parafii była krótka, gdyż tylko 5 lat. Jednak Jerzego "Trudno oczekiwać ksiąg z okresu kiedy parafia była zlikwidowana." przynajmniej w tym przypadku nie spełniło się.

Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Dziękuję za podpowiedzi.

Udało mi się znależć, że Jałówka (Narewka była filią parafii w Jałówce) po likwidacji parafii przeszła pod nadzór parafii w Świsłoczy, a z kolei Hajnówka i Białowieża z parafii Narewka do parafii w Szereszowie. Nie znalazłem informacji, do której parafii przyłączono Pasieki. A zatem w grę wchodzą:

Szereszów
Świsłocz
Narew

Pozdrawiam,

ML
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Szereszów bym odpuścił Z Pasiek to chyba z 50 km. Filia w Narewce była wtedy terytorialnie bardzo rozległa, składała się z małych wysepek w morzu prawosławia, Szybciej niz Szereszów brałbym pod uwagę Zabłudów.
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Ok, dzięki Jerzy! A co z kolei mogło stać się z wiernymi z Duniłowicz (powiat postawski)? Tam też zlikwidowano parafię (św. Trójcy), ale nie mogę rozwikłać, że funkcję parafii przejął drugi kościół (św Michała), czy też, jak w przypadku Narewki, trzeba szukać w innej miejscowości.

Pozdrawiam,

ML
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Moja skleroza się rozwija. Szczęśliwie przypomniałem sobie że mam spis parafialny Narwi z 1890 roku. I bingo. Jest i miasteczko Narewka oraz min uroczysko Pasieki. Z katolików zamieszkiwała tam jedna rodzina Lasotów. Pismo koszmarne. Jesli to Twoi to znajdź mój prywatny adres i wyśle ten skan. Ale co pewne należy szukać ksiąg Narwi w AD w Drohiczynie.
Na temat ksiąg Duniłowicz nie mam kompetencji pozwalających na tworzenie choćby hipotez. To za daleko od mojej wiedzy.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”