Dzień dobry.
Poszukuję swoich przodków w Mieleszynie. Akta są po łacinie, której nigdy się nie uczyłem. Mam tylko intuicję, gdzie należy szukać.
Nie wiem, czy zakładać oddzielne wątki dla każdego znalezionego aktu, czy nie.
Chciałbym uprzejmie poprosić o pomoc w przetłumaczeniu aktu:
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410 - zgony Mieleszyn 1747-1809, str. 267, drugi akt pod dużym napisem 1770 Januarius
Ja zrozumiałem to tak: 10 lutego 1770 zakopane ciało włościanki Marianny Skrzypczaka, córki Tomasza Skrzypka ...
Jak to przetłumaczyć?
Kolejny znaleziony akt (ta sama księga):
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410
Valentinus Skrzypczak - akt niedaleko ostatniej litery napisu document(s)
Rozumiem tutaj, że umarło Tomaszowi dziecko Walenty 23.10?.1771 roku.
Łacińskie akta parafii Mieleszyn.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Drzymała_Jerzy

Dnia 10 lutego pochowano ciało pracowitej Marianny Skrzypczaka córki zmarłego Tomasz Skrzypka na cmentarzu parafii mieleszyńskiej przed śmiercią opatrzona sakramentami przeze mnie jak wyżej lat 70
W drugim akcie widzę pewną niezgodność w nazewnictwie miesięcy.
Najpierw tłumaczenie:
Dnie 23 listopada odszedł Walenty Skrzypczak syn Tomasza z parafii mieleszyńskiej z Pustkowia Mieleszynek. Sakramentami opatrzony przez mnie Józefa Ligockiego proboszcza mieleszyńskiego. Dnia 27 października jego ciało pochowano na cmentarzu od strony południowej. Miał lat 18.
Byłby pochowany prawie miesiąc przed zgonem... Wg mnie jednak wszystko się działo w listopadzie (9bris=Novembris). Czyli winno być:
Dnie 23 listopada odszedł Walenty Skrzypczak syn Tomasza z parafii mieleszyńskiej z Pustkowia Mieleszynek. Sakramentami opatrzony przez mnie Józefa Ligockiego proboszcza mieleszyńskiego. Dnia 27 listopada jego ciało pochowano na cmentarzu od strony południowej. Miał lat 18.
W drugim akcie widzę pewną niezgodność w nazewnictwie miesięcy.
Najpierw tłumaczenie:
Dnie 23 listopada odszedł Walenty Skrzypczak syn Tomasza z parafii mieleszyńskiej z Pustkowia Mieleszynek. Sakramentami opatrzony przez mnie Józefa Ligockiego proboszcza mieleszyńskiego. Dnia 27 października jego ciało pochowano na cmentarzu od strony południowej. Miał lat 18.
Byłby pochowany prawie miesiąc przed zgonem... Wg mnie jednak wszystko się działo w listopadzie (9bris=Novembris). Czyli winno być:
Dnie 23 listopada odszedł Walenty Skrzypczak syn Tomasza z parafii mieleszyńskiej z Pustkowia Mieleszynek. Sakramentami opatrzony przez mnie Józefa Ligockiego proboszcza mieleszyńskiego. Dnia 27 listopada jego ciało pochowano na cmentarzu od strony południowej. Miał lat 18.
Ostatnio zmieniony wt 06 wrz 2016, 23:30 przez Drzymała_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Jurek Drzymała
Jurek Drzymała
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Nieco inaczej odczytałabym ten zapisDrzymała_Jerzy pisze:[...]
Dnie 23 listopada odszedł Walenty Skrzypczak syn Tomasza z parafii mieleszyńskiej z Pustkowia Mieleszynek. Sakramentami opatrzony przez mnie Józefa Ligockiego proboszcza mieleszyńskiego. Dnia 27 października jego ciało pochowano na cmentarzu mieleszyńskim od strony południowej. Miał lat 18.
Dnie 23 listopada odszedł Walenty Skrzypczak syn Tomasza z parafii mieleszyńskiej z Pustkowia Mieleszynek. Sakramentami opatrzony przez mnie Józefa Ligockiego proboszcza mieleszyńskiego. Dnia 27 listopada jego ciało pochowano na cmentarzu mieleszyńskim od strony południowej. Miał lat 18.
.. opatrzony Sakramentami przeze mnie Józefa Ligockiego proboszcza dnia 27 października. Jego ciało ....
___
Krystyna
-
Drzymała_Jerzy

Można i tak odczytać. Choć nie zmienia to daty śmierci czyli 23 listopada 1771 rokukwroblewska pisze: Nieco inaczej odczytałabym ten zapis
.. opatrzony Sakramentami przeze mnie Józefa Ligockiego proboszcza dnia 27 października. Jego ciało ....
___
Krystyna
Zatem całość tłumaczenia wyglądałaby następująco:
Dnia 23 listopada odszedł Walenty Skrzypczak syn Tomasza z parafii mieleszyńskiej z Pustkowia Mieleszynek. Sakramentami opatrzony przez mnie Józefa Ligockiego proboszcza mieleszyńskiego dnia 27 października. Jego ciało pochowano na cmentarzu od strony południowej. Miał lat 18.
Pozdrawiam
Jurek Drzymała
Jurek Drzymała
Bardzo dziękuję za tłumaczenie.
Mój przodek Tomasz Skrzypecki pochodził z Mieleszyna. Miał żonę Mariannę. Jego jedynym dotychczas znanym mi dzieckiem był Antoni ur. 1768. Czasami Skrzypecki był Skrzypkowskim w aktach. Przypuszczam więc, że Walenty był bratem Antoniego. Nie wiem jednak, kim mogła być zmarła Marianna (1700-1770). Może Tomasz Skrzypecki miał ojca Tomasza i ta Marianna to była jego żona?
Nie natrafiłem na żadne inne ślady Skrzyp... w aktach zgonu z Mieleszyna z lat 1747-1809.
Michał Skrzypecki
Mój przodek Tomasz Skrzypecki pochodził z Mieleszyna. Miał żonę Mariannę. Jego jedynym dotychczas znanym mi dzieckiem był Antoni ur. 1768. Czasami Skrzypecki był Skrzypkowskim w aktach. Przypuszczam więc, że Walenty był bratem Antoniego. Nie wiem jednak, kim mogła być zmarła Marianna (1700-1770). Może Tomasz Skrzypecki miał ojca Tomasza i ta Marianna to była jego żona?
Nie natrafiłem na żadne inne ślady Skrzyp... w aktach zgonu z Mieleszyna z lat 1747-1809.
Michał Skrzypecki
-
Drzymała_Jerzy

Nota bene też mam wśród swoich przodków Tomasza, który występuje pod kilkoma wersjami nazwiska: Skrzypek, Skrzypkowiak, Skrzypczak. Nie mówiąc, że nazywany był również Kocurem, a jego dziadek pojawiał się w dokumentach jako Kaczmarek... Ale to wszystko w XVII i XVIII wieku.
Pozdrawiam
Jurek Drzymała
Jurek Drzymała