Gdzie szukać chrztów wiernych z parafii zlikwidowanej 1866?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Luziński_Marcin

Szukam aktu chrztu osoby, która urodziła się w 1892 r. w miejscowości Pasieki, obecnie gmina Narewka, powiat Hajnówka. Do 1866 r. Pasieki należały do parafii rzymskokatolickiej Narewka, kiedy to została ona zlikwidowana w ramach represji po powstaniu styczniowym.
Gdzie mogło dojść do chrztu? Będę wdzięczny za sugestie.
Pozdrawiam
ML
Gdzie mogło dojść do chrztu? Będę wdzięczny za sugestie.
Pozdrawiam
ML
Być może w innej najbliższej parafii rz-k, albo w obejmującej później (po likwidacji rz-k) ten teren parafii prawosławnej. Może będzie coś w AD Białystok albo w Grodnie.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Najbliższa parafią od Pasiek była wtedy Narew. Szukać należy w AD w Drohiczynie. Narew jest w księgach dziekańskich Bielska Podlaskiego. Proszę dzwonić do AD i ustalić konkretny zasób lat
W AD w Białymstoku na pewno nic nie ma. W archiwum grodzieńskich jest nie wiadomo czemu tylko jeden rok 1875.
Poza Narwią teoretycznie w grę wchodzi jeszcze Świsłocz ale to jednak dalej. Akta Swisłoczy są w archiwum grodzieńskim.
Pozdrawiam
W AD w Białymstoku na pewno nic nie ma. W archiwum grodzieńskich jest nie wiadomo czemu tylko jeden rok 1875.
Poza Narwią teoretycznie w grę wchodzi jeszcze Świsłocz ale to jednak dalej. Akta Swisłoczy są w archiwum grodzieńskim.
Pozdrawiam
- marzanna62

Ja bym sprobowala tez u ksiedza w parafii Narew i to pomimo tego ze w zakładce zasoby metrykalne jest info ze w parafii od 1909. Czasem warto probowac zapytac czasem ksiegi sie znajduja choc mialo ich nie byc wg wykazu. Mam troche doswiadczen z tamtymi okolicami tzn Narewka Hajnówka i Bielsk Podlaski i spotkalam sie z niesamowitą zyczliwoscia kiedy mowilam ze szukam "zaginionej gałazki" od macierzy z krakowskiego. Nawiasem mowiac znalezienie potomkow zaginionej galazki zawdzieczam ksiedzu z jednej z parafii z tamtych okolic. Sprobuj zadzwon do Narewki zapytaj czy maja ksiegi z XIXw nic nie ryzykujesz. 
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
-
jamiolkowski_jerzy

Księgi Narewki sprzed 1866 trafiły do AA w Białymstoku, sa w dziale historycznym. Niemniej znam parafie w których mimo przeniesienia ksiąg do AA jakieś szczątki ksiag i innych dokumentów typu spisy pozostały. Stąd dzwonić na pewno warto ale z myślą o księgach sprzed 1866 i po 1908 kiedy parafię w Narewce reaktywowano.
Trudno oczekiwać ksiąg z okresu kiedy parafia była zlikwidowana.
Pozdrawiam
Trudno oczekiwać ksiąg z okresu kiedy parafia była zlikwidowana.
Pozdrawiam
- marzanna62

Tak oczywiscie Jerzy zgadzam sie przejezyczyłam się, myslaalm o dzwonieniu do parafii Narew nie Narewki. Co do nieujawnionych ksiag mam autentyczny przypadek istnienia ksiąg o ktorych nic nie wie AD. W wykazach dostepnych w AD jest info o 1810 a w parafii sa XVII i XVIII wieczne i to wiecej niz 1 ksiega.
Marzanna
- Krzysztof_Wasyluk

Parafia w Malowej Górze została zlikwidowana w 1900 roku, a księgi były prowadzone w Białej Podlaskiej jako księgi parafii malowogórskiej. Wtóropisy są w komplecie z tymi z lat wcześniejszych. Nie wiem, jak wygląda z pierwopisami. Z tym, że tutaj przerwa w istnieniu parafii była krótka, gdyż tylko 5 lat. Jednak Jerzego "Trudno oczekiwać ksiąg z okresu kiedy parafia była zlikwidowana." przynajmniej w tym przypadku nie spełniło się.
Pozdrawiam
Krzysztof
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
-
Luziński_Marcin

Dziękuję za podpowiedzi.
Udało mi się znależć, że Jałówka (Narewka była filią parafii w Jałówce) po likwidacji parafii przeszła pod nadzór parafii w Świsłoczy, a z kolei Hajnówka i Białowieża z parafii Narewka do parafii w Szereszowie. Nie znalazłem informacji, do której parafii przyłączono Pasieki. A zatem w grę wchodzą:
Szereszów
Świsłocz
Narew
Pozdrawiam,
ML
Udało mi się znależć, że Jałówka (Narewka była filią parafii w Jałówce) po likwidacji parafii przeszła pod nadzór parafii w Świsłoczy, a z kolei Hajnówka i Białowieża z parafii Narewka do parafii w Szereszowie. Nie znalazłem informacji, do której parafii przyłączono Pasieki. A zatem w grę wchodzą:
Szereszów
Świsłocz
Narew
Pozdrawiam,
ML
-
jamiolkowski_jerzy

-
Luziński_Marcin

-
jamiolkowski_jerzy

Moja skleroza się rozwija. Szczęśliwie przypomniałem sobie że mam spis parafialny Narwi z 1890 roku. I bingo. Jest i miasteczko Narewka oraz min uroczysko Pasieki. Z katolików zamieszkiwała tam jedna rodzina Lasotów. Pismo koszmarne. Jesli to Twoi to znajdź mój prywatny adres i wyśle ten skan. Ale co pewne należy szukać ksiąg Narwi w AD w Drohiczynie.
Na temat ksiąg Duniłowicz nie mam kompetencji pozwalających na tworzenie choćby hipotez. To za daleko od mojej wiedzy.
Pozdrawiam
Na temat ksiąg Duniłowicz nie mam kompetencji pozwalających na tworzenie choćby hipotez. To za daleko od mojej wiedzy.
Pozdrawiam