Nazwisko: Opaliński

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Bogdanie :D

Spojrzałam... To są Opalińscy. Listy te robione były alfabetycznie, więc O jest O. Jeżeli wiek Twoich przodków się zgadza oraz imiona, to rzeczywiście możesz mówić o wielkim szczęściu, nawet w tym względzie, że się czytelnie i z imionami podpisali. Jest jeszcze kilku innych Opalińskich ( spójrz w wyszukiwarce ). Cieszę sie z Tobą...

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Grochowicki_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Grochowicki_Andrzej »

Ja również się cieszę :D, ale są jeszcze inni Opalińscy:

1. Opaliński Franciszek - t.9 s.122
2. Opaliński Bronisław - t.13 s.308
3. Opaliński W. - t.8 s.68
4. Opaliński C. - t.8 s.69
5. Opaliński W. - t.8 s.67
6. Opaliński Ferdynand - t.7 s.246
7. Opaliński S. - t.8 s.262

Wracając jeszcze do mojego poprzedniego postu, to z Opalińskimi spokrewnione są trzy rodziny:
1 - Bnińscy z Bnina [przedstawicieli gałązki samostrzelskiej można spotkać dzisiaj m.in. w Warszawie],
2 - Moszyńscy z Mosiny
3 - Śmigielscy ze Śmigla
i oczywiście 4 - Opalińscy z Opalenicy.

Nazwiskiem Opaliński jako pierwszy podpisywał się Piotr [1470-1505], syn Piotr z Bnina. Jednak wszyscy przed nazwiskiem pisali "z Bnina Opaliński", nazywali się też "Łodzia z Bnina Opaliński".

Bogdanie, a czy wiesz, że Opalińscy [m.in.] za sprawą Katarzyny z Bnina Opalińskiej związali się z rodziną Wedel Tuczyński z Tuczna [przez to małżeństwo Katarzyny z Maciejem zainteresowałem się Tuczyńskimi] ?

Pozdrawiam serdecznie
Andrzej-Maciej
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Kochani Ewo , Andrzeju dziękuję , ale zostałem żle zrozumiany . Wiem , że w Deklaracji jest wielu Opalińskich są nawet Panie Opalińskie . Jednak mnie chodziło o sposób pisania litery " O " w nazwisku . Wydaje mi się że jest zbliżony co mogło by potwierdzać ich pokrewieństwo . Jestem jedynakiem więc nie mogłem naśladować podpisu starszego brata , ale kształtując swój podpis odwzorowywałem ( w szczególności pierwszą literę ) podpisy rodziców.Andrzeju w chwili obecnej staram się skupić na Opalińskich z Drohobycza , Stryja czy Borysławia . A pozostali Opalińscy z Deklaracji nie są mi znani z imienia i dotyczą miast Lwów , Żyrardów , Lublin , Warszawa . Przepraszam za zamieszanie . :oops: Pozdrawiam serdecznie BODEK :D
augusta_felicitas

Sympatyk

Post autor: augusta_felicitas »

*** Kazimierz Opalinski-(rezyser i aktor),
nadal poszukuje miejsca urodzenia-dziadka- polskiej osobistosci filmowej- Kazimierza Opalinskiego,
tym sladem (jak przypuszczam) dotrzec moglabym do informacji,czy wywodzi sie on(dziadek), z okolic
Dobrzynia,Lipna lub Plonska albo gdzies z tamtych stron? Jezeli wyemigrowal z centr.Polski,to kiedy ?
Moze ktos z Przemysla ,miejsca urodzenia(22.2.1890r) Kazimierz O. ,wie cos na ten temat?
Bede wdzieczna za wiadomosc!...augusta_felicitas
regis

Post autor: regis »

Witam.

Przez przypadek trafiłem na to forum.
Zaintrygował mnie wpis użytkownika Bodek ze względu na podane miejscowości.
Moja prababcia ze strony matki, Józefa była z domu Opalińska.
Na temat rodziny zawsze istniały tylko szczątkowe informacje ale wiem, ze na pewno wywodziła się właśnie z tych okoli (Stryj, Sambor, Borysław).

Milczenie prababci na temat rodziny wynikało z jakiś starych "zadrażnień" co do których też trudno mi sie dziś wypowiadać (wiem tylko tyle, że chodziło o jakieś sprawy związane z udziałami w polach naftowych i spadkiem po jej ojcu). Brat prababci nosił chyba imię Wiktor ale tego nie jestem pewny.

Gdzieś wśród rodzinnych papierów gromadzonych przez moją ś.p. Babcię zachowały się podobno jakieś dokumenty, które postaram się odszukać to może rzucą nieco światła na całą sprawę.
Przyznam, że dotychczas raczej sprawą rodziny interesowałem się pobieżnie a wyszukiwarka internetowa nie dawała wystarczających odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Witaj Regis
Dziękuję że napisałeś , czyżby kolejne światełko w moich małych poszukiwaniach ( na czas dłuższy zarzuconych ) . Potwierdzam brata Wiktora i potwierdzam sprawę udziału w polach lub szybie naftowym . Więcej informacji na prywatną pocztę kbm@interia.pl . Proszę poszukaj dokumentów . Serdecznie pozdrawiam Bogdan BODEK Sikora
JanKontek

Sympatyk
Mistrz

Post autor: JanKontek »

Jeden z moich ulubionych aktorów Kazimierz Opaliński:
http://imdb.com/name/nm0649041/

Pozdrawiam
Janek
andrzej_opaliński

Post autor: andrzej_opaliński »

Witam
Poszukuję informacji o członkach rodziny Opalińskich którzy wywodzą się z miejscowości Zarębki i Mechowiec koło Kolbuszowej woj. podkarpackie
hofman-agata

Post autor: hofman-agata »

Szukam informacji na temat Opalińskich z okolic Rzeszowa, Kolbuszowej, mechowca i ogólnie z woj. podkarpackiego.
KrystynaJovanovic

Sympatyk

Post autor: KrystynaJovanovic »

Witam szczegolnie Regisa i Bodka,
Intryguja mnie 2 elementy w Waszej wymianie, a raczej 3.
1. Moj pra pradziadek po mieczu ( prawdopodobnie z kielecczyzny) to Lukasz Opalinski.
2. Moj pradziadek mial pole naftowe w Baku, a 3. jego syn, moj dziadek po kadzieli mial na imie Wiktor.
Po raz pierwszy od 3 lat poszukiwan trafiam na powiazanie Wiktora z polami naftowymi. Czy moge wiedziec cos wiecej na ten szczegolny temat? Ustalmy wspolnie , daty i miejsca. Zaznaczam, ze nazwisko mojego dziadka na razie nie ma znaczenia, bo od 3 lat nie znalazlam absolutnie zadnego jego sladu w Polsce. Byc moze "przybral" je z koniecznosci choc w rodzinie kraza sluchy, ze przodkowie przybyli ze Szwajcarii .
Bardzo mnie zaciekawia ten zbieg faktow.
Pozdrawiam
Krystyna
KrystynaJovanovic

Sympatyk

Post autor: KrystynaJovanovic »

Uzupelnienie dla mojej poprzedniej wiadomosci
Przepraszam za konfuzje z pradziadkami.
pod N°1 pradziadek po mieczu Lukasz Opalinski
pod N°2 pradziadek po kadzieli, wlasciciel pola naftowego w Baku i jego syn Wiktor moj dziadek
Serdecznie pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Witaj Krystyno .

Moja wiedza o Opalińskich czyli rodzinie mojego dziadka Bronisława Opalińskiego jest bardzo skromna .

Mój pradziadek Jan Opaliński ur. ? gdzie ? mieszkał i zmarł w 1922 roku w Hubiczach - obecnie dzielnica Borysławia . Z Internetu dowiesz się że ropa tryskała tam aż miło . W tych że Hubiczach jak również w Dereżycach miał spore grunty . Co tyczy się pól naftowych to jest mi widomo że był jednym z wielu udziałowców pola naftowego - ZGODA I , II , III . Wiktor Opaliński był synem z pierwszego małżeństwa mojego pradziadka . Wiem o nim tylko tyle że zmarł młodo .

Pozdrawiam

Bogdan
Zenek

Sympatyk

Post autor: Zenek »

Witam.
Szukam informacji dot Jerzy/Grzegorz Opalinski ur 1925-27 w Warszawie. On byl w AK i udział w powstanie Warzawskie.
Zenek
Opalinski_Piotr

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Opalinski_Piotr »

Witam
Noszę również to nazwisko stąd moje zainteresowanie. Poszukuję dalszych korzeni.
Mój pradziadek na którym urywają się wszelkie dalsze informacje to Maksymilian Opaliński, ożeniony z Heleną z d. Czaja.
Oboje są pochowani na cmentarzu w Nowej Słupi - woj. świętokrzyskie
Mieli dwóch synów: Bogusława 1936-2004 był nauczycielem w szkole w Mirocicach i Mariana 1932-2003. Coś komuś świta?
mój mail: opalinski.p(at)gmail.com
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Ślub Opalińskiego to lata 30. tak więc akt jest nie archiwum, ale w USC i ew. w parafii.
W akcie ślubu znajdziesz dane rodziców państwa młodych.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”