Gdzie szukac info o pradziadku (I wojna światowa)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Być może tak. To zależy kiedy został powołany do armii i do jakiej formacji. Bo biorąc pod uwagę fakt, że sotałby powołany w 1915 roku dopiero. To mógł zostać powołany do jednostki bardzo odległej, głównie z tego powodu, że jednostki te uzupełniały swój stan osobowy i nie musiała to byc jednostka będąca najbliżej miejsca zamieszkania. Jeżeli natomiast zostałby powołany w 1914 roku podczas ogólnej mobilizacji, wtedy mogłaby być to jednostka najbliższa, miejscu zamieszkania. Wtedy mógł zostać właśnie powołany do tego pułku lub (o ile dobrze podaje nazwę) 32 Pułku Piechoty z Nowego Sącza. Ale to są tylko przypuszczenia.
Pozdrawiam.
Mateusz.
Pozdrawiam.
Mateusz.
Witaj.
Informacje kiedy sie mu urodziły dzieci to już jest duży plus. Możesz podać dokładne daty urodzenia ?. Zwłaszcza Twojego dziadka z roku 1915. Bo w prosty spsób odejmując 9 miesięcy od urodzenia dziecka, możemy stwierdzić kiedy jeszcze ojciec był w domu. Prosta sprawa. Skoro pierwsze dziecku urodziło mu sie już w 1915 roku, to kiedy przypada data ślubu ?. Masz takie dane ?. Może uda się jakąś teorię wysnuć
Pozdrawiam.
Mateusz.
Informacje kiedy sie mu urodziły dzieci to już jest duży plus. Możesz podać dokładne daty urodzenia ?. Zwłaszcza Twojego dziadka z roku 1915. Bo w prosty spsób odejmując 9 miesięcy od urodzenia dziecka, możemy stwierdzić kiedy jeszcze ojciec był w domu. Prosta sprawa. Skoro pierwsze dziecku urodziło mu sie już w 1915 roku, to kiedy przypada data ślubu ?. Masz takie dane ?. Może uda się jakąś teorię wysnuć
Pozdrawiam.
Mateusz.
Mój pradziadek miał kilkoro dzieci: pierwsza była córka Waleria (1909), później mój dziadek Władysław (1915), następnie córka Franciszka Ksawera (02-05-1917), Stanisława (1921), i synowie: Wilhelm (1926) i Edward (1929). Niestety nie znam daty ślubu Stanisława i Anieli oraz dokładnej daty urodzin Władysława.
Tomasz
Tomasz
Skoro już w 1909 roku, miał dziecko, to musiałby się najpóźniej początkiem 1909 lub końcem 1908 roku ożenić. Pełnoletność w Galicji w owym czasie osiągało się w wielu 21 lat. Oczywiście mógł wziąść ślub przed ukonczeniem tego wieku. Ale przyjmując, że w chwili ślubu miałby 21 lat, to urodziłby się mniej więcej końcem lat 80 - tych XIX wieku. Skoro miałby 21 lat w chwili ślubu to nie został powołany do odbycia służby w CK Armii. Ponieważ po zmianach w 1912 roku, pobór odbywał się w wieku od 21 do 23 lat. Zastanawia mnie pewna różnica w wieku najstarszego a drugiego dziecka, bo jest to aż 6 lat. Czyli być może został powołany wówczas do odbycia służby wojskowej, 7 lat służyło się w Kawalerii CK i Artylerii. Wobec tego możnaby wnioskować tak. Twój pradziadek w 1908 lub 1909 roku bierze ślub. Być może w 1909 roku zostaje powołany do odbycia służby wojskowej, być może w kawalerii. Służbe by zakończył w roku 1916. W czasie jego służby wybucha wojna, wraz z jednostką zostaje powołany na front. Przyjmując, że jego syn Władysław urodziłby się końcem roku 1915, to początkiem roku 1915, musiał być na urlopie w domu. Co by było możliwe, ponieważ front wtedy był nieruchomy. Później zostaje ponownie powołany. Tak by mogło to wszystko wygladać, ale oczywiście to tylko przypuszczenie. Zbyt mało masz danych by coś dokładnego wysnuć. Ciekawy jestem co Ci powiedzą na forum Austro - Węgry. Mi akurat tam bardzo pomogli.
Pozdrawiam.
Mateusz.
Pozdrawiam.
Mateusz.
Gdzie poległ na 1 wojnie ?
Witam.
Mój pradziadek Adolf Sterling urodzony w Gross Ludwigsdorf (Prusy Zachodnie) poległ na 1 wojnie. Prawdopodobnie data jego śmierci to przedział od 5 do 12 grudnia 1914 roku.
Jego oddział to Reg. o.ä. Landwehr-Ersatz-Bataillon Kulm.
Prawdopodobnie zginął w miejscowości Zielona (Zielona Góra ?)
Czy ktoś z Państwa, znawca tematu może coś na ten temat powiedzieć ? Ustalić szlak bojowy, przebieg bitew, może jakieś zdjęcia ? Może wie gdzie on może być pochowany ?
Liczę na Waszą wiedzę i proszę o pomoc.
Dziękuję, Piotr
Poprawiłem nazwę jednostki zgodnie z uwagą Grażyny (patrz post niżej)
Mój pradziadek Adolf Sterling urodzony w Gross Ludwigsdorf (Prusy Zachodnie) poległ na 1 wojnie. Prawdopodobnie data jego śmierci to przedział od 5 do 12 grudnia 1914 roku.
Jego oddział to Reg. o.ä. Landwehr-Ersatz-Bataillon Kulm.
Prawdopodobnie zginął w miejscowości Zielona (Zielona Góra ?)
Czy ktoś z Państwa, znawca tematu może coś na ten temat powiedzieć ? Ustalić szlak bojowy, przebieg bitew, może jakieś zdjęcia ? Może wie gdzie on może być pochowany ?
Liczę na Waszą wiedzę i proszę o pomoc.
Dziękuję, Piotr
Poprawiłem nazwę jednostki zgodnie z uwagą Grażyny (patrz post niżej)
Ostatnio zmieniony ndz 11 wrz 2016, 11:53 przez Sterling, łącznie zmieniany 2 razy.
- Grazyna_Gabi

Male sprostowanie
120 jest numerem listy strat nie numerem jednostki.
Jednostka > Reg. o.ä.* Landwehr-Ersatz-Bataillon Kulm
* Regiment lub inaczej > Landwehr-Ersatz-Bataillon Kulm
Jeszcze troche poszperalam i wszystko wskazuje na to, ze Adolf polegl w okolicach wsi Zielona,
na mapach z tego okresu zwana Gora Zielona (nie Zielona Gora).
Prasa z tego okresu opisujaca przebieg walk + mapka.
http://www.lodz.ap.gov.pl/bitewnik1.pdf
W okolicy Koluszek i nie tylko sporo cmentarzy wojennych obu armii:
http://www.galkowek.pl/wp-content/uploa ... kolicy.pdf
Nie wszystkie zostaly zindeksowane ale i nie wszystkie napisy mozna rozczytac na dzien dzisiejszy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod ... odzi%C4%85
Grazyna
120 jest numerem listy strat nie numerem jednostki.
Jednostka > Reg. o.ä.* Landwehr-Ersatz-Bataillon Kulm
* Regiment lub inaczej > Landwehr-Ersatz-Bataillon Kulm
Jeszcze troche poszperalam i wszystko wskazuje na to, ze Adolf polegl w okolicach wsi Zielona,
na mapach z tego okresu zwana Gora Zielona (nie Zielona Gora).
Prasa z tego okresu opisujaca przebieg walk + mapka.
http://www.lodz.ap.gov.pl/bitewnik1.pdf
W okolicy Koluszek i nie tylko sporo cmentarzy wojennych obu armii:
http://www.galkowek.pl/wp-content/uploa ... kolicy.pdf
Nie wszystkie zostaly zindeksowane ale i nie wszystkie napisy mozna rozczytac na dzien dzisiejszy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod ... odzi%C4%85
Grazyna
Trochę się dziwię że ktoś tu przeniósł mój post bo akurat moi przodkowie nie byli Polakami. No ale liczę że i tak znajdzie się jakiś ekspert, który zdoła coś jeszcze dodać w temacie.
Piotr
...a i tak najbardziej liczę na Grażynę, której jeszcze raz pięknie dziękuję.
Piotr
...a i tak najbardziej liczę na Grażynę, której jeszcze raz pięknie dziękuję.
Pradziadek walczący na Bałkanach
Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów!
To mój pierwszy temat, mam nadzieję, że w dobrej kategorii
Od pewnego czasu jestem z Wami raczej jako bierny podglądacz Forum. Pomyślałam jednak, że podrzucę jedno z rodzinnych podań, które jak dotąd się nie wyjaśniło, być może ktoś będzie umiał mnie nakierować!
Mój pradziadek urodził się w 1890 roku w Pabianicach k. miasta Łodzi. Nieznane są jego młodzieńcze losy oprócz faktu, że jako dziecko stracił oboje rodziców i że wychowywała go dalsza rodzina tkaczy (jako, że Geneteka szalenie mi pomogła w pewnych ustaleniach, cała rodzina pochodziła z Dłutowa, wsi w pobliżu Pabianic).
Jako młody chłopak trafił do wojska i w czasach I wojny światowej przebywał na frontach. Legenda rodzinna mówi, że walczył na Bałkanach - podobno opowiadał o górach, partyzantach i o tym, że osiwiał w trakcie jednej nocy. Niestety nic więcej nie wiem.
Podobno po I wojnie światowej wyjechał z rodzinnych terenów i znalazł się albo w Wilnie albo we Lwowie - tu opowieści są niespójne - po to aby w 1926 wrócić i ożenić się w Pabianicach.
Usiłowałam sama ustalić, gdzie mógł się znaleźć, jakie to było wojsko, jeśli ruskie, to gdzie znajdowali się na Bałkanach. Pomimo dość dobrej znajomości historii Bałkanów - nic mi nie pasuje... O ile mi wiadomo, np. w kampanii serbskiej uczestniczyły wojska austo-węgierskie, ale nie rosyjskie. Chyba, że to zła informacja.
Wiem, że nic nie wiem
Być może jakiś Pasjonat spojrzy na tą historię i będzie mnie w stanie naprowadzić na możliwy kierunek poszukiwań. Niekoniecznie samego pradziadka w armii (dlatego też nie dzielę się detalami, nazwiskami) ale wiedzą - gdzie mógł potencjalnie służyć, gdzie potencjalnie na Bałkanach mógł walczyć?
Z góry dziękuje
Pozdrawiam,
Agata KJ
To mój pierwszy temat, mam nadzieję, że w dobrej kategorii
Od pewnego czasu jestem z Wami raczej jako bierny podglądacz Forum. Pomyślałam jednak, że podrzucę jedno z rodzinnych podań, które jak dotąd się nie wyjaśniło, być może ktoś będzie umiał mnie nakierować!
Mój pradziadek urodził się w 1890 roku w Pabianicach k. miasta Łodzi. Nieznane są jego młodzieńcze losy oprócz faktu, że jako dziecko stracił oboje rodziców i że wychowywała go dalsza rodzina tkaczy (jako, że Geneteka szalenie mi pomogła w pewnych ustaleniach, cała rodzina pochodziła z Dłutowa, wsi w pobliżu Pabianic).
Jako młody chłopak trafił do wojska i w czasach I wojny światowej przebywał na frontach. Legenda rodzinna mówi, że walczył na Bałkanach - podobno opowiadał o górach, partyzantach i o tym, że osiwiał w trakcie jednej nocy. Niestety nic więcej nie wiem.
Podobno po I wojnie światowej wyjechał z rodzinnych terenów i znalazł się albo w Wilnie albo we Lwowie - tu opowieści są niespójne - po to aby w 1926 wrócić i ożenić się w Pabianicach.
Usiłowałam sama ustalić, gdzie mógł się znaleźć, jakie to było wojsko, jeśli ruskie, to gdzie znajdowali się na Bałkanach. Pomimo dość dobrej znajomości historii Bałkanów - nic mi nie pasuje... O ile mi wiadomo, np. w kampanii serbskiej uczestniczyły wojska austo-węgierskie, ale nie rosyjskie. Chyba, że to zła informacja.
Wiem, że nic nie wiem
Być może jakiś Pasjonat spojrzy na tą historię i będzie mnie w stanie naprowadzić na możliwy kierunek poszukiwań. Niekoniecznie samego pradziadka w armii (dlatego też nie dzielę się detalami, nazwiskami) ale wiedzą - gdzie mógł potencjalnie służyć, gdzie potencjalnie na Bałkanach mógł walczyć?
Z góry dziękuje
Pozdrawiam,
Agata KJ
-
Sroczyński_Włodzimierz

Jeśli bardzo młody chłopak, Bałkany dość szeroko to może Kreta przed 1914?
spróbuj 'namierzyć' zespół o powinności wojskowej z terenu zamieszkania pra
przy odrobinie szczęścia dotrzesz do zapisu o jednostce, jak w:
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... PowWojsk_/
plus wątek (szukaj po "powinność")
spróbuj 'namierzyć' zespół o powinności wojskowej z terenu zamieszkania pra
przy odrobinie szczęścia dotrzesz do zapisu o jednostce, jak w:
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... PowWojsk_/
plus wątek (szukaj po "powinność")
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz