Migracje z ziemi rawickiej do Ukrainy (Korostyszew,Taubówka)

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

O migracjach Polaków do Niemiec, do Francji, do Stanów Zjednoczonych, do Kanady, do Brazylii, nawet do Haiti, lub z Wielkopolski do kongresowego "królestwa polskiego", już wiem od dawna i można o tych migracjach dużo czytać w sieci ... O deportacjach Polaków z królestwa polskiego do sybirskich i innych mniej lub bardziej miłych stron cesarstwa rosyjskiego oczywiście wiadomo od dawna ...

Ale o dobrowolnych migracjach Wielkopolan z ziemi rawickiej do głębi Ukrainy, do ziemi żytomierskiej, do takich miejscowości tak jak Taubówki, Korostyszewa, Józefówki (i innych ...), nic nie wiedziałem i nic nie znalazłem w Internecie. W "Dziejach ziemi rawickiej" Sobisiaka nic nie znalazłem na ten temat.

A jednak, okazuje się, że już w latach 1860 są ślady takiej migracji. W drugiej połowie XIX tego wieku takie typiczne nazwiska z ziemi rawickiej (Głowacz, Wycisk, Lachera, Niziołek) itd. pojawiają się nagle na zielonej Ukrainie ...
Wydaje się, że całe niemałe grupy pochodzące z ziemi rawickiej (z Konar, z Niepartu, z Miejskiej Górki, z Golejewka, z Łaszczyna, z Pępowa) wybrały swoiste ukraińskie "Drang nach Osten" .

Tam mieli księdza polskiego, tam zawarli śluby między sobą.

Przypuszczam, że wszystko było planowane, zorganizowane ...

Czy ktoś ma jakąś wiedzę o tej migracji ?

Dużo tych ukraińskich Polaków z ziemi rawickiej można śledzić na tej stronie :

http://gw.geneanet.org/steph1903?n=lahe ... =michalina

Niemała część tych ukraińskich Polaków mają ze mną mniej lub bardziej bliskie pokrewieństwo ...

Pozdrawiam

Chrystian
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Chrystianie - mój pradziadek urodził się w Lubieniu Kujawskim (niedaleko Włocławka).Pierwszy przystanek w 1901r.- Kiwerce, bo żona zaczęła rodzić ?, bo była praca ? nie wiem. Kolejnych 10-12 dzieci rodziło się w różnych mniejszych i większych miejscowościach - mój dziadek w Odessie. Po 24 latach wrócili z sześciorgiem dzieci - dwie najstarsze córki, urodzone w Polsce tam wyszły za mąż i zostały, reszta zmarła. Tylko miejsca urodzin dzieci, które przeżyły, pozwalają ustalić trasę wędrówki.
Szukając informacji trafiłam na tom XII Politologii Wydawnictwa Uniwersytetu Wrocławskiego Janusz M.Kupczak Polacy na Ukrainie w latach 1921-39. Znajdziesz tam troszkę informacji o wcześniejszych migracjach i kilka stron bibliografii.
Nie pomogłam Ci ale znalezienie informacji nawet o tych późniejszych latach nie jest łatwe.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

Grażyno, dziękuję za podanie informacji o tej książce. Obecnie jednak, nie będę miał dostępu do tego na pewno ciekawego opracowania.

Pozdrawiam

Chrystian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”