Znajdowanie dalekiej rodziny a dzielenie się informacjami

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

nicky

Sympatyk
Adept

Post autor: nicky »

Witam zacne grono Genealogów :)

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad pewną kwestią i jestem ciekawa jak Wy do tego podchodzicie.

Powiedzmy, że macie drzewo, w którym są pozbierane informacje z 10 lat poszukiwań, które robiliście wraz z kimś z rodzeństwa.
Ty chętnie podzielisz się informacjami ze znalezionym członkiem rodziny, on/ona nie bardzo, bo nie chce, żeby ktoś inny miał "za darmo" to, nad czym tak długo się pracowało... A mimo to, nadal chce uzyskiwać informacje od tych innych osób, podając tylko dane z ich najbliższej rodziny.

Jak Wy do takiej sprawy byście podeszli?
Jak Wy sami dzielicie się znalezionymi przez siebie informacjami? Czy podajecie dalekiej rodzinie dostęp do informacji w całym drzewie, czy tylko do informacji nt. jej najbliższej rodziny (np. do 2. pokoleń wszerz, do 4. pokoleń w lini prostej)?

Jak zapatrujecie się na znane spory w rodzinie? Zwykle, gdy pokrewieństwo jest bliskie - czy wtedy też bez obaw udzielacie informacje o innych członkach rodziny?

Chętnie poczytam Wasze opinie.

Pozdrawiam :)
Monika
Pozdrawiam i dzięki za pomoc ;)
Monika
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad pewną kwestią i jestem ciekawa jak Wy do tego podchodzicie.

Moniko, opisz swój problem który nie daje Ci spokoju od dłuższego czasu, jeśli chcesz poznać zdanie innych.

pozdrawiam

Ala
Gashlug

Sympatyk

Post autor: Gashlug »

Gdyby tylko ktoś był zainteresowany, to czemu nie udostępnić? Tym bardziej, jeśli się odwdzięczają informacjami. Może tym samym by połknęli bakcyla i wtedy szukanie w gromadzie łatwiejsze i tańsze. Ja bym się podzielił i zachęcał do pomocy.
Pozdrawiam
Grzegorz
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie pytany - nie wnikam w niektóre zawiłości i cięższe gatunkowo sprawy. Tj aby poinformować czekam na sygnał, ze ktos jest naprawdę zainteresowany i chce wiedzieć. Nie wciskam na siłę.

Jeśli ktoś nie chce podzielić się efektami własnej pracy - nic nie poradzisz. Ma prawo. A motywacje różne (włącznie z niepewnością co do rezultatów, 'naciąganymi' teoriami etc
Natomiast jeśli chciałbym uzyskać kopie . które już ktoś pozyskiwał w ramach własnych kosztownych poszukiwań, to wydaje się naturalne, że wpierw proponuję udział w poniesionych kosztach (do rozsądnej wysokości, nie każdy wydatek bym klepnął.
Ale tego kroku nie zauważyłem w opisie sytuacji;)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Dzielę się bez żadnych warunków. To co robię, robię dla własnej przyjemności, a nie z przymusu.
Ktoś chce poznać moje dane? Proszę bardzo.
Nie chce się dzielić swoimi? Sobek niemyty, a ja taka nie chcę być :)

Sobek za wiele nie skorzysta, bo dostanie proste info.
Skanów dokumentów, linków nie dostanie - nie będę dla sobka czasu tracić na wybieranie, pakowanie .zip, wysyłkę.
Na szczęście jeszcze takiego nie spotkałam
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Toni1989

Sympatyk

Post autor: Toni1989 »

Witam
Moim zdaniem praca genealoga amatora to ciężka praca. trzeba poświęcać swój wolny czas wydawać pieniądze na dojazdy do parafii archiwów na datki dla kościołów i książki. Oczywiście jeśli jest to pasja, tak jak w moim przypadku to żaden problem. Nie mniej jednak uważam że nie powinno się dzielić ta pracą za darmo. Ja nie oczekuję by moi krewniacy partycypowali w kosztach mojej działalności ale oczekuję w zamian jakiejś ciekawej informacji lub chociaż rzetelnego przeglądu starych dokumentów i fotografii rodzinnych, bo w nich może byc jakas ciekawa informacja na temat rodziny.
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Elwiras8

Sympatyk

Post autor: Elwiras8 »

Zawsze jak odzywam się do kogoś, informuję, że chętnie podzielę się informacjami, oraz, że liczę na pomoc danej osoby. Zawsze zapraszam na swoją stronę na MyHeritage, ale ustawiam kto ile może zobaczyć. Jeśli proszę kogoś o pomoc, a ta osoba zbywa mnie i po jakimś długim czasie odzywa się bym dostarczyła drzewo, bo dziecku jest potrzebne do szkoły, albo chce zacząć przygodę z genealogią z moim dużym wkładem, nie pomagam. Nie przekazuję skanów ani kopii aktów które uzyskałam, podaję adres pod którym można go uzyskać i koszt jaki dana osoba poniesie. Jestem w stanie wtedy zweryfikować, czy ktoś chce się tylko pobawić, czy podchodzi poważnie do tematu. Koszta które poniosłam do tej pory są jedynie moimi wydatkami, zdecydowałam na co wydam własne pieniądze. Jeśli ktoś kupi np. krzesło, nie mogę oczekiwać, że będzie również moje. Zdarzały mi się osoby, którym szkoda było parę zł na akt, twierdząc, że nie mają pieniędzy, a na stronach społecznościowych pełno ich zdjęć z wakacji za granicą lub nowego samochodu. Odnalazłam w rodzinie pasjonatów genealogii i dzielimy się kto jaki akt zdobywa, gdzie jedzie, czego szuka, itd.
Odpowiadając na pytanie autora wątku: robiąc z kimś drzewo, trzeba liczyć się ze zdaniem tej osoby. Działając 10 lat razem, jesteście jak firma. Zastanowiłabym się co będzie lepsze i bardziej opłacalne nie tylko finansowo ale i informacyjnie. Nie trzeba wszystkiego każdemu przekazywać, można też zakończyć wspólną pracę i iść swoją drogą. Wszak to wspólne dzieło.
pozdrawiam serdecznie
Elwira K. Lewandowska-Skowrońska
nicky

Sympatyk
Adept

Post autor: nicky »

Serdecznie dziękuję za tak liczny odzew. :)

W takim razie powiedzcie też może, jakimi konkretnie informacjami się dzielicie?

Bo wiadomo, zwykle zbiera się jak najwięcej się da, ale głównie są to dokładne daty, miejscowości dotyczące małżeństw, urodzeń i zgonów.
Udostępnianie informacji wiąże się z zaufaniem do drugiej osoby, że nie wykorzysta ona ich w niecnych celach i to zaufanie najpewniej można weryfikować poprzez rozmowę.

Ale jak ma się tylko kontakt online?
Oczywiście można, tak jak to @Elwiras8 wspomniała, udostępnić dane na MyHeritage, ale z całym kompletem informacji?

Pytam też o to, ponieważ zastanawiam się, jak mają się do tego też sprawy prawne. Czy jak o zdanie nie pytałam, to mogę udostępniać dane jakichś osób?

@Al_Mia - 2. i 3. akapit mojej pierwszej wypowiedzi właśnie tę sytuację opisuje. :)
Pozdrawiam i dzięki za pomoc ;)
Monika
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »